Vieš, čo spôsobuje kŕče v nohách? Toto ťa rozhodne prekvapí!

čo spôsobuje kŕče v nohách

Svalové kŕče v nohách sú veľmi nepríjemným a bolestivým stavom, ktorý môže postihnúť každého. Kŕče sa prejavujú sťahovaním svalu bez jeho vôľového ovplyvnenia a môžu trvať len pár sekúnd, ale aj niekoľko minút.

Príčinou svalových kŕčov v nohách môže byť nedostatok minerálov ako magnézium, vápnik a draslík, dehydratácia, únavu, zlá cirkulácia krvi, nízka telesná teplota, alebo nedostatočné rozťahovanie svalov pred alebo po intenzívnom cvičení.

Aby ste zabránili svalovým kŕčom v nohách, je dôležité dbať na správnu hydratáciu, konzumovať potraviny bohaté na minerály a vitamíny, pravidelne cvičiť a precvičovať svaly pred a po tréningu. Tiež môžete využiť masáž alebo teplé obklady na uvoľnenie svalových kŕčov.

V prípade, že svalové kŕče v nohách často pretrvávajú a spôsobujú ti vážne nepohodlie, odporúčame obrátiť sa na lekára, aby mohol preveriť možné závažnejšie príčiny a predpísať vhodnú liečbu.

Čo spôsobuje kŕče v nohách? Toto vás rozhodne prekvapí!

Kŕče v nohách sú bolestivé a nepohodlné stav, ktorý postihuje mnohých ľudí. Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu spôsobovať kŕče v nohách a niektoré z nich vás určite prekvapia.

  • Jedným z najčastejších dôvodov vzniku kŕčov v nohách je nedostatok minerálov, najmä draslíka, magnézia a vápnika. Nedostatok týchto minerálov môže spôsobiť nerovnováhu elektrolytov v tele, čo vedie k sťahovaniu svalov a kŕčom.
  • Ďalším dôvodom môžu byť dehydratácia a nedostatok tekutín v tele. Nedostatočný príjem vody môže spôsobiť stratu elektrolytov a narušiť správne fungovanie svalov.
  • Ďalším faktorom môže byť nesprávna obuv a nedostatok podpory nohy. Nosenie nevhodnej obuvi môže spôsobiť nadmerné zaťaženie svalov a väzov v nohách, čo môže viesť k kŕčom.
  • Okrem toho môžu kŕče v nohách spôsobovať aj nadmerné cvičenie, príliš dlhé státie alebo beh na tvrdom povrchu, nedostatok rovnováhy elektrolytov alebo problémy so zdravotnými stavmi ako napríklad žilová nedostatočnosť.

Ak trpíte kŕčmi v nohách pravidelne, je dôležité konzultovať so svojím lekárom, aby sa zistil presný dôvod vzniku kŕčov a navrhlo sa odpovedajúce liečenie. Prevencia kŕčov v nohách zahŕňa pravidelný príjem tekutín, vyváženú stravu bohatú na minerály, vhodnú obuv a dostatok odpočinku a cvičenia.

Ako sa prejavujú svalové kŕče?

Určite už každý z nás v živote okúsil, čo sú to kŕče. Medzi typické príznaky patrí brnenie, nepohodlie a bolesť, ktorá sa môže objaviť v akejkoľvek časti tela.

Pri kŕčoch platí, že za všetko môžu svaly. Ide o nedobrovoľné svalové kontrakcie, nad ktorými nemáme žiadnu kontrolu. No najhoršie je to, že svalové kŕče môžu trvať zopár sekúnd, ale aj desiatky minút.

Najčastejšie sa vyskytujú v nohách, avšak môžu sa vyskytnúť aj vo vnútorných orgánoch, napríklad v črevách alebo pľúcach. Svalové kŕče si nevyberajú čas, kedy nás potrápia. Avšak zo skúseností by mnohí z nás mohli povedať, že sa vyskytujú hlavne v noci.

Pozri aj: Ako sa pripravuje zemiaková kaša správne? Vyvaruj sa týmto chybám!

svalové kŕče Shutterstock®

Čo spôsobuje svalové kŕče v nohách?

Medzi základné príčiny kŕčov v nohách môžeme zaradiť:

  • Nadmerné cvičenie alebo silový tréning
  • Dehydratácia
  • Nedostatok draslíka, horčíka alebo vápnika
  • Vystavenie sa chladným teplotám – najmä studenej vode
  • Dlhé sedenie alebo státie
  • Tehotenstvo
  • Užívanie liekov - antipsychotík alebo antikoncepcie

Čo pomáha na kŕče v nohách?

Na kŕče v nohách existuje niekoľko metód, ktoré môžu pomôcť:

  1.  Zahrievanie svalov - prehnané cvičenie alebo fyzická aktivita môže spôsobiť kŕče v nohách. Pred začatím cvičenia je dôležité správne sa zahriať a po skončení cvičenia spraviť strečing na uvoľnenie svalov.

  2. Hydratácia - nedostatočný príjem vody môže spôsobiť kŕče v svaloch. Dôležité je piť dosť vody, najmä počas cvičenia alebo teplých dní.

  3. Výživa - nedostatok minerálov ako horčík, vápnik, draslík alebo sodík môže spôsobiť kŕče v nohách. Dôležité je jesť vyváženú stravu bohatú na minerály.

  4. "Reštartovanie" svalu - ak sa dostaví kŕč, môže byť užitočné masírovať alebo natiahnuť postihnutý sval, aby sa uvoľnil.

  5. Zmena polohy - ak sa kŕče opakujú, môže byť užitočné zmeniť polohu alebo aktivitu, ktorá spôsobuje kŕče.

Anaeróbne cvičenie na kŕč v nohách

Anaeróbne cvičenie môže niekedy spôsobiť kŕče v nohách, najmä ak nie sú dodržiavané správne techniky alebo ak nedostatočne hydratujete svoje telo. Kŕče v nohách môžu byť dôsledkom nadmerného svalového namáhania, nedostatku živín alebo hydratácie alebo nedostatočného vykurovania pred tréningom.

Ak začnete pociťovať kŕče v nohách po anaeróbnom cvičení, je dôležité sa zastaviť a uvoľniť svaly. Priťahovanie a uvoľňovanie svalov a masáž môžu pomôcť zmierniť napätie a bolesť v nohách.

  • Je tiež dôležité dbať na dostatočný príjem tekutín a minerálov počas cvičenia, aby sa predišlo dehydratácii a nedostatku živín, ktoré by mohli spôsobiť kŕče v nohách. 
  • Pred začatím cvičenia je tiež dôležité zahrievať sa a pripraviť svaly na zvýšenú fyzickú aktivitu.

Ak sa kŕče v nohách opakujú často počas anaeróbneho cvičenia, je vhodné konzultovať s lekárom alebo osobným trénerom, aby sa zistila príčina. Dôležité je neignorovať kŕče v nohách, pretože by mohli byť signálom, že je potrebná zmena vo vašom cvičebnom režime alebo životnom štýle.

Odporúčame: Inšpirácie na vypnuté účesy na leto – tieto si zvládneš vykúzliť aj sama!

prírodné spôsoby liečby kŕčov v nohách Shutterstock®

Ako liečiť kŕče?

Dobrou správou je, že týmto obťažujúcim a nedobrovoľným svalovým kontrakciám sa dá zabrániť. V prvom rade je dôležité udržať vaše telo hydratované a nevyvíjať zbytočnú fyzickú námahu – teda necvičiť nadmerne. Avšak, ak ste si istí, že dodržiavate pitný režim a kŕče vás aj napriek tomu neobchádzajú, tak vyskúšajte niektorý z nasledujúcich trikov:

  • Jablčný ocot – Nízky obsah draslíka v organizme je jednou z príčin kŕčov. Jablčný ocot obsahuje vysoký podiel draslíka, ktorý pomáha kŕče zmierňovať, dokonca im aj predchádzať. Navyše, jablčný ocot obsahuje živiny, ktoré pomáhajú nášmu telu zostať hydratované. Jednoducho primiešajte lyžicu jablčného octu do pohára teplej vody a vypite. Tento nápoj si doprajte raz denne aby ste predišli svalovým nepríjemnostiam.
  • Klinčekový olej – Tento olej má protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú zmierniť opuch nôh pri svalových kŕčoch. Navyše má anestetické vlastnosti, a tie dokážu zmierniť bolesť, ktorá kŕče sprevádza. Jednoducho olej v rukách zohrejte a masírujte ním svoje nohy. Urobte tak každý večer pred spaním a uvidíte, že vás už viac počas noci kŕče neprekvapia.
  • Rozmarín – má protizápalové účinky, ktoré dokážu upokojiť svalové tkanivo a znížiť tak bolesť. Dokonca sa rýchlo vstrebáva, preto dokáže pôsobiť takmer okamžite. Spravte si z neho čaj – sušený rozmarín zalejte horúcou vodou a nechajte ho cca 10 minút lúhovať. Tento čaj pite 2 až 3-krát denne aby ste prechádzali vzniku kŕčov. 

Odporúčame: Cystické akné: Vyskúšaj netradičné ingrediencie, s ktorými ho porazíš!

Aktualizované na 11.07.2024

19 komentárov
Milka Damašková

Milka Damašková

20.10.2017 01:18

Netušila som, že kŕče v nohách môžu trvať aj desiatky minút, musí to byť hrozný zážitok..

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

20.10.2017 07:26

zaujímavé, že aj jablčný ocot má po vypití takéto účinky proti kŕčom v nohách

Vaše meno:

Zoran Majkovic

Zoran Majkovic

22.10.2017 15:49

Ocot pije len blázon ... ak je draslík v jablčnom octe, potom ho musí byť v jablkách oveľa viac.
Draslík sa nachádza najmä v marhuliach, rajčinách, sušenom ovocí, hrozienkach, fazuli, citrusoch, melónoch, listovej zelenine, slnečnicových semienkach, banánoch, zemiakoch, či ananásovom melóne.
Horčík v tmavej zelenine, mäse, celozrnných obilninách, mlieku, strukovinách, maku, banánoch, mandliach, figách, orechoch ...

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

20.10.2017 07:38

tento nepríjemný pocit v nohách máva môj otecko častokrát.... veľmi mu pomáha šumivé magnézium...... ale určite mu odporučím jablčný ocot.... ´treba predísť takýmto nepríjemnostiam

Vaše meno:

Martina Varhanikova

Martina Varhanikova

20.10.2017 08:17

V istom období som tiež mávala kŕče a bolesť v lýtkach. Išla som na cievne vyšetrenie, ktoré potvrdilo, že som v poriadku. Časom som pochopila, že problémy súvisia aj s meridiánmi močového mechúra, ktoré vedú zadnou stranou tela až k malíčkom. Aj je dráha zablokovaná, svalstvo je napnuté a spôsobuje problémy..telo nás upozorňuje na daný problém. Tak isto aj lieky na cholesterol môžu mať, ako vedľajší účinok napnuté svalstvo a až krče v nohách. Ďoležité je hľadať príčinu problému a nie ju len liečiť.

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

20.10.2017 09:52

Nevedela som, že aj jablčný ocot, klinčekový olej a rozmarín pomôžu.

Vaše meno:

benynka

benynka

20.10.2017 11:31

každé ráno začnem pohárom teplej vody s jablčným octom, ale za účelom naštartovania metabolizmu...milo ma prekvapilo, že aj proti kŕčom je dobrý

Vaše meno:

Zoran Majkovic

Zoran Majkovic

22.10.2017 16:00

Prekysľovanie organizmu octom je nežiadúce! Jediná kyselina, ktorá neškodí, ale naopak osoží je kyselina L-askorbová, známa ako vitamín C. Odporúčam prečítať si knihu od Kurta Tepperweina "Omladzujúce odkyslenie" - podľa neho treba v priebehu dopoludnia vypiť liter zásaditej tekutiny, aby sa z tela odstránili nežiadúce kyseliny a nastala acidobázická rovnováha.

Jojo Mam

Jojo Mam

20.10.2017 11:49

Mne pomaha tonic, resp chinin co obsahuje. Inak pomaha aj B vitamin a magnezium

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

20.10.2017 13:09

najčastejšie mám krče počas spánku... prebudim sa na hnusnú bolesť :(

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

20.10.2017 15:49

Jablčný ocot ma príjemne prekvapil nakoľko je u nás stále k dispozícii.

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

20.10.2017 16:07

dobre vedieť

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

21.10.2017 08:25

aj ja mávam kŕče v lýtkách ,hlavne v noci ,nie je to nič príjemne.

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

21.10.2017 16:00

zaujímavý článok, klinčekový olej a jeho využitie ma prekvapilo, naučila som sa niečo nové

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

21.10.2017 18:59

ja mávam kŕče predovšetkým z chladu

Vaše meno:

Zoran Majkovic

Zoran Majkovic

22.10.2017 16:07

Na to existuje jednoduchá rada: Otužuj! Ja sa chodím kúpať na jazero celoročne. Keď mi je voda veľmi chladná, som v nej krátko ... napr. teraz má voda okolo 15°C, ale vydržím v nej plávať 25 minút bez toho, aby som "klepal kosu" alebo chytil kŕč.

Ingrid Štefanová st.

Ingrid Štefanová st.

21.10.2017 19:45

najviac ma trapia ak je chladno v byte v noci,nakolko tu je dlhorocnou specialitou v noci kde je najchladnejsie vypinaju radiatori a topia hlavne ak je vonku najteplejsie-jablcny ocot nie som ista ci pomaha,skor horcik,draslik a sodik

Vaše meno:

Lenka Piovarčiová

Lenka Piovarčiová

14.11.2017 19:27

zaujimave i ked by som nesuhlasila s tym jablcnym octom, kedze nici paradne sklovinu zubov nepila by som ho.

Vaše meno:

Lucia Stupková

Lucia Stupková

18.11.2017 13:17

Nam nepomaha dlhe roky s manzelom nic...

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

27.06.2018 23:58

Mávam tieto problémy, zaberá mi magnézium.

Vaše meno:

Katarina Hovancova

Katarina Hovancova

08.07.2018 10:43

mňa krče chytajú najčastejšie vo vode pri plávani a neviem prečo

Vaše meno:

Andrea Hrtúsová

Andrea Hrtúsová

08.02.2019 16:23

Že je draslík v jablčnom octe som nevedela.Vyskùšam.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE