Lyofilizácia, ako už samotný názov článku napovedá, je spôsob konzervácie ovocia, pri ktorom ovocie prechádza mrazom a tým sa z neho stáva ovocie sušené. Že ste sa hneď v prvej vete definitívne stratili? Nevadí, všetko podstatné sa totiž dozviete v nasledujúcom článku a potom už nebude nič jednoduchšie, ako sa po takomto ovocí poobzerať a dopriať si ho. Oplatí sa to a my vám prezradíme, prečo.
Jednotka medzi spôsobmi spracovania ovocia
Spôsobov, ako zakonzervovať ovocie tak, aby bolo konzumovateľné čo najdlhší čas, je veľké množstvo. Čo ste nestihli pojesť v surovom stave, to ste určite zavarili ako kompót, prípadne ako džem či marmeládu, z niečoho ste spravili detskú výživu a zvyšok vysušili v sušičke ovocia či zamrazili. A čo tak spojiť posledné dva spôsoby do jedného a vychutnať si ovocie tentokrát aj trochu inak? To nám totiž ponúka takzvaná lyofilizácia.
Nuž, zložitý názov, pomerne jednoduchý postup. A hoci na dosiahnutie lyofilizovaného ovocia potrebujete špeciálnu komoru, ktorá ho účinne zmrazí na teplotu -60 až -100 stupňov, a to pri nízkom tlaku, čo v domácich podmienkach neznie veľmi prakticky, určite stojí za to siahnuť po takejto forme ovocia. Bez problémov ho totiž zoženiete v predajniach so zdravou výživou aj na internete. Dnes však lyofilizované ovocie postupne ponúkajú aj bežné predajne potravín.
Odporúčame: Slnečnicové semienka: Toto sa stane, keď nimi nahradíš bežnú desiatu!
Ako prebieha lyofilizácia?
Vráťme sa však na moment k postupu samotnej lyofilizácie. V jeho procese z ovocia sublimuje voda – mení sa na paru, pričom nezamŕza. A práve toto je to najväčšie tajomstvo úspechu ovocia, sušeného mrazom. Všetko sa to deje rýchlo, čím je zároveň zachovaná štruktúra ovocia. Čo je však mimoriadne dôležité, ovocie musí prejsť lyofilizáciou najneskôr do dvoch hodín od zberu, kvôli zachovaniu všetkých nutričných hodnôt (hovoríme o zachovaní 98 % nutričnej hodnoty čerstvého ovocia).
Pojem lyofilizácia je zložený z dvoch slov gréckeho pôvodu: lyein = zbaviť a philos = mať vzťah k niečomu. Že vám to nedáva veľký význam? Nič to, vysvetlíme bližšie, o čo tu vlastne ide.
Na nerozoznanie od čerstvého ovocia
Ako sme už načrtli, veľkou výhodou lyofilizácie je, že zachováva maximálnu možnú mieru chute, vône, formy, veľkosti, obsahu a výživovej hodnoty ovocia. A to sa rozhodne nedá tvrdiť o každom spôsobe konzervácie, čo vy na to? Bez preháňania, je dokázané, že vďaka lyofilizácii si ovocie uchová až neuveriteľných 90 % vitamínov. Takéto ovocie dokáže mať životnosť až niekoľko rokov.
Snáď jediný rozdiel, v porovnaní s čerstvým stavom ovocia je, že to lyofilizované je o niečo sladšie. My sme sa však rozhodli považovať to za výhodu a nahradiť ním bežné „popoludňajšie“ dezertíky. :-)
Inšpiruj sa: Churros: Španielska pochúťka, ktorá ťa nakopne a dodá blažený úsmev
Nielen zdravé a chutné, ešte aj praktické
Lyofilizované ovocie vám poskytne dokonalú "desiatu" kdekoľvek – na výlete, po športovom výkone, v práci aj pri sledovaní televízie. Poskytne vám doslova vitamínovú bombu, bez akýchkoľvek umelých príchutí a nemusíte sa pritom báť, či sa vám broskyňa „nerozpľasla“ v kabelke cestou do práce či v batohu cestou na túru. Praktické, no nie?