Nápoje pre dobrý spánok: Čo piť, aby ste lepšie zaspali?

Nápoje pre dobrý spánok

Kvalitný spánok je základom fyzického a psychického zdravia. Mnohí z nás sa však stretávajú s problémami so zaspávaním alebo sa prebúdzajú uprostred noci. Existujú rôzne techniky, ako si zlepšiť spánok, no občas stačí vyskúšať staré babské triky, napríklad overené nápoje. Niektoré z nich majú relaxačné účinky, ktoré môžu podporiť pokojný spánok a pomôcť vám uvoľniť sa po náročnom dni.

Teplé mlieko

Teplé mlieko je jedným z najznámejších nápojov na podporu spánku. Obsahuje aminokyselinu tryptofán, ktorá pomáha produkovať sérotonín a melatonín – hormóny, ktoré regulujú spánok. Pohár teplého mlieka pred spaním môže vo vás vyvolať pocit upokojenia a príjemne pripraviť telo na odpočinok, preto ho tak často ponúkame aj našim deťom. 

Z času na čas vyskúšajte aj malú zmenu a do mlieka si skúste pridať kakao. Nie to sladené, instantné, ale nesladený kakaový prášok, aký používate napríklad do pečenia. Aj kakao obsahuje sérotonín a mnohé iné prospešné látky, ktoré vás uvoľnia. 

Odporúčame: Rozkošné strašidelné sušienky, ktoré budete chcieť vyskúšať!

bylinný čaj
Depositphotos

Harmančekový čaj

Harmančekový čaj je obľúbený bylinný nápoj, známy svojimi relaxačnými a protistresovými účinkami. Flavonoidy, ktoré obsahuje, podporujú pocit uvoľnenia a prispievajú k zlepšeniu kvality spánku a zníženiu úzkosti. Tento čaj môžete piť teplý, ideálne bez cukru, aby nedošlo k zbytočnému zvýšeniu energie pred spánkom.

Čaj z valeriány lekárskej

Valeriána lekárska je rastlina, ktorá sa už po stáročia používa na liečbu nespavosti a úzkosti. Pripravuje sa z nej upokojujúci čaj, ktorý pomáha zmierňovať nervozitu a stres. Čaj z valeriány by ste mali vypiť približne 30 minút pred spaním, aby mal dostatok času na vás zapôsobiť.

Levanduľový čaj

Levanduľa sa často používa v aromaterapii na zníženie stresu a podporu vnútorného pokoja, no môžete si z nej pripraviť aj vynikajúci upokojujúci čaj na spanie. Jeho konzumácia pomáha znižovať hladinu úzkosti a podporuje uvoľnenie svalov, a tak sa ľahšie oddáte hlbšiemu spánku.

Mätový čaj

Mäta pieporná je skvelým nápojom pre tých, ktorí potrebujú podporiť tráviaci systém a znížiť napätie. Jej konzumácia pred spaním môže zmierniť pocity nafukovania alebo iné tráviace problémy, ktoré môžu narušiť spánok. Upokojujúci účinok na nervový systém má aj čaj z medovky.

Teplá voda s medom a citrónom

Jednoduchá kombinácia teplej vody, medu a citrónu je tiež skvelým spôsobom, ako upokojiť telo pred spaním. Med obsahuje prirodzené cukry, ktoré stimulujú uvoľňovanie sérotonínu, a citrón podporuje hydratáciu. Tento nápoj je nielen osviežujúci, ale aj veľmi ľahko stráviteľný.

Ovsené mlieko

Ovos je prirodzeným zdrojom melatonínu, hormónu, ktorý reguluje cykly spánku a bdenia. Ovsený nápoj je bohatý aj na vitamíny B a minerály, ktoré podporujú relaxáciu nervového systému. Ak máte chuť na niečo ľahké a výživné, pohár ovseného mlieka pred spaním môže byť tou správnou voľbou. Vhodnou alternatívou je aj mandľové mlieko či konzumácia samotných mandlí.

Odporúčame: Domáce recepty na suché nohy – rýchle, jednoduché a lacné!

čo nepiť pred spánkom
Depositphotos

Čomu sa pred spaním vyhnúť?

Niektoré nápoje môžu podporiť kvalitný spánok, iné ho môžu naopak narušiť. Pred spaním sa odporúča vyhýbať kofeínovým a alkoholickým nápojom, ktoré stimulujú centrálny nervový systém a môžu brániť zaspávaniu.

  1. Káva a energetické nápoje – sú hlavnými zdrojmi kofeínu, ktorý môže narušiť spánok aj niekoľko hodín po konzumácii.
  2. Alkohol – aj keď môže spôsobiť ospalosť, alkohol často vedie k prerušovanému spánku a skorému prebúdzaniu, pretože je ťažšie stráviteľný.
  3. Sladké nápoje – nápoje s vysokým obsahom cukru zvyšujú hladinu energie, a tak zaspíte ťažšie.

A kde sme nechali makový odvar?

Nie, nezabudli sme naň. Makový odvar je tradičný nápoj, ktorý bol v minulosti používaný ako prírodný prostriedok na uľahčenie spánku a upokojenie. Je pripravený z makových semien, ktoré obsahujú alkaloidy, ako sú morfín a kodeín, známe svojimi tlmiacimi a uspávacími účinkami. V súčasnosti sa však jeho používanie považuje za kontroverzné z niekoľkých dôvodov, najmä kvôli potenciálnym zdravotným rizikám.

Riziká spojené s užívaním makového odvaru

  • Závislosť: Alkaloidy obsiahnuté v maku sú opiáty, ktoré môžu pri pravidelnom užívaní spôsobiť závislosť. Z dlhodobého hľadiska to môže viesť k vážnym zdravotným problémom, vrátane fyzickej a psychickej závislosti.
  • Predávkovanie: Keďže presné množstvo účinných látok v makovom odvare nie je ľahko regulovateľné, existuje riziko predávkovania. To môže viesť k nevoľnosti, zvracaniu, problémom s dýchaním či dokonca k život ohrozujúcim stavom.
  • Legislatíva: V niektorých krajinách je príprava a používanie makového odvaru regulovaná alebo zakázaná z dôvodu vysokého obsahu opiátov. Makové produkty musia byť spracované tak, aby neobsahovali nebezpečné množstvá morfínu a iných opiátov.

Z hľadiska modernej medicíny sa makový odvar neodporúča ako prostriedok na spánok kvôli rizikám spojeným s jeho užívaním. Hoci má historicky svoju úlohu, dnes sú k dispozícii bezpečnejšie a účinnejšie metódy na podporu spánku, ako sú bylinkové čaje (harmanček, valeriána) alebo overené relaxačné techniky. 

Vyspite sa doružova

Výber správnych nápojov vo večerných hodinách môže mať veľký vplyv na kvalitu vášho spánku. Zatiaľ čo niektoré teplé a bylinkové nápoje môžu podporiť uvoľnenie a zlepšiť schopnosť zaspať, iné môžu zasa narušiť váš spánkový režim. Ak trpíte nespavosťou alebo sa často prebúdzate uprostred noci, vyskúšajte niektorý z odporúčaných nápojov a sledujte, čo to spraví s kvalitou vášho spánku. Pamätajte však, že každé telo je jedinečné, a preto možno budete musieť trocha experimentovať, aby ste našli to, čo vám najviac vyhovuje.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE