Príprava domácich cestovín nemusí byť vôbec taká zložitá, ako si väčšina ľudí predstavuje. Stačí mať pár základných ingrediencií, trochu voľného času a z vašej kuchyne sa stane pravý taliansky raj.
Ak neviete ako na to, inšpirujte sa návodmi a tipmi na výrobu domácich cestovín, ktoré si jednoducho zamilujete.
Recept na cesto
Suroviny:
- 200 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička soli
- voda
Príprava:
Múku na doske preosejeme tak, aby bola v strede priehlbina, do ktorej dáme vajíčka. Pridáme soľ, trošku vody a miesime, pokiaľ bude cesto jednotné. Potom ho vyvaľkáme na tenký plát a môžeme pripravovať rôzne druhy cestovín.
Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni
Tipy ako na to:
1. Cestoviny pri vkladaní vo hrnca s vriacou vodou nelámeme. Po ponorení zmäknú a lámanie by v tomto prípade len zničilo ich skutočný tvar a dĺžku.
2. Pri varení cestovín môžeme pre lepšiu chuť pridať trochu soli do vody.
3. Pri nedostatočnom množstve vody sa môžu cestoviny pri varení zlepiť. Preto je ideálne na použiť na približne 100 g cestovín jeden liter vody.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
4. Domáce cestoviny pripravujte vždy z hladkej múky. S polohrubou alebo hrubou múkou by cestoviny neboli tak jemné a chutné.
5. Na prípravu pravých talianskych cestovín sa používa semolina – múka z tvrdej pšenice. Má výraznejšiu farbu a obsahuje väčšie množstvu lepku ako naša klasická múka, takže cestoviny sa tak ľahko nerozvaria.
6. Cestoviny po dovarení nepremývame, ale rovno ich premiešavame s omáčkou.
Odporúčame prečítať: Bylinkové čaje: Ktorý si vybrať a kedy ich radšej nepiť?
Návody na to, ako pripraviť rôzne druhy cestovín:
Odporúčame prečítať: Netradičné slané "muffiny" - rýchle a chutné raňajky
Odporúčame prečítať: Chutné recepty na domáce sirupy
www.shutterstock.com