Vlhké lúky, zamokrené pôdy a tienisté lesy sú práve v tomto období ideálnym miestom na zber medvedieho cesnaku.
Táto zdraviu prospešná bylina prečisťuje tráviaci systém, pôsobí proti nespavosti, prečisťuje obličky, zmierňuje dýchacie ťažkosti a má prírodné antibiotické vlastnosti. Ak neviete ako ho najlepšie využiť v kuchyni, ponúkame vám niekoľko chutných a zdravých receptov.
Šatôčky plnené medvedím cesnakom
Suroviny:
- lístkové cesto
- 200 g medvedieho cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 žĺtok
- olej
- soľ
Príprava:
- Na panvici opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu na kvapke oleja. Potom pridáme očistené a na malé kúsky pokrájaný medvedí cesnak, soľ a necháme dusiť približne 5 – 10 minút.
- Medzitým rozkrájame lístkové cesto na štvorčeky, ktoré budeme plniť medvedím cesnakom.
- Keď je cesnak udusený, necháme ho trochu vychladnúť a do každého štvorčeka lístkového cesta vložíme trochu cesnakovej náplne. Šatôčka z cesta vznikne spojením dvoch protiľahlých rohov. Aby cesto lepšie držalo spojené časti potrieme žĺtkom.
- Šatôčky uložíme na plech, potrieme zvyšným žĺtkom a dáme piecť pri 180 stupňoch na 15 – 20 minút.
Odporúčame prečítať: Sú bio výrobky naozaj zdravé?
Cesnakové pesto
Suroviny:
- 70 g medvedieho cesnaku
- 5 polievkových lyžíc olivového oleja
- 10 g píniových orieškov
- morská soľ
- čierne korenie
Príprava:
- Medvedí cesnak umyjeme, očistíme a vložíme do mixéra.
- Pridáme olivový olej, trochu morskej soli, mleté čierne korenie a píniové oriešky. Všetko spolu dobre rozmixujeme, aby vznikla jednotná hmota.
- Na záver môžete pridať trochu parmezánu a podávať k cestovinám alebo na celozrnnom chlebe.
Odporúčame prečítať: Ako úspešne bojovať proti jarnej únave?
Krémová polievka z medvedieho cesnaku
Suroviny:
- 400 g medvedieho cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 dcl mlieka
- soľ
- mleté čierne korenie
Príprava:
- Medvedí cesnak umyjeme, očistíme a pokrájame na malé kúsky.
- Potom v hrnci opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu s medvedím cesnakom a necháme 5 minút dusiť. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme približne 15 minút. Prilejeme mlieko a polievku rozmixujeme s ponorným mixérom.
- Na záver dochutíme soľou a korením.
Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli
Cesnaková nátierka s avokádom
Suroviny:
- 1 zrelé avokádo
- 20 g medvedieho cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- šťava z citróna
Príprava:
- Avokádo rozpolíme, vyberieme dužinu, pokvapkáme citrónovou šťavou a rozmixujeme na kašu.
- Potom do misky pridáme očistený medvedí cesnak, trochu soli, mletého čierneho korenia a všetko zmixujeme. Môžeme podávať na opečenej bagete.
Odporúčame prečítať: Takto si pripravíte pravé mexické guacamole
http://www.shutterstock.com/