Aj vy používate radšej hnedý cukor, než ten biely? A viete o tom, že nie každý hnedý cukor je zároveň aj trstinový? Netreba sa preto nechať pomýliť, naopak, v obchode si treba poriadne prezrieť etiketu, pôvod aj zloženie cukru. Pozrite sa, aký rozdiel môže byť medzi, napohľad totožnými, druhmi cukru! A je vôbec hnedý cukor až taký zdravý, ako si myslíme?
Keď sladiť, tak kvalitným cukrom
Ako sme už naznačili, nie každý hnedý cukor je naozaj zdravý. A hoci preháňať to s cukrom ako takým, bez ohľadu na to, či je biely alebo hnedý, nie je dvakrát správna voľba, keď už sladiť, tak poctivým a kvalitným hnedým cukrom. Preto sme sa rozhodli zorientovať vás v tom, ktorý cukor by mal byť hodný vašej pozornosti a po ktorom, naopak, radšej nesiahať.
Nedajte sa teda oklamať farbou cukru, ale starostlivo si prezrite údaje na obale! Farba cukru totiž zákonite nesúvisí s pôvodnou rastlinou. Nemýľte si teda hnedý cukor s trstinovým!
Zaujme ťa: Akých chýb sa vyvarovať pri chudnutí? Takto nebudeš vôbec priberať!
Prírodný trstinový cukor vie byť aj sedemkrát drahší, než biely
Prírodný trstinový cukor je, logicky, drahší, keďže ide o dovezený produkt. Môže stáť aj viac, než sedem eur (cena za kilogram)! Takýto cukor sa dováža napríklad z Maurícia. Ako vieme, cukor sa vyrába buď z cukrovej repy, alebo z cukrovej trstiny. V prvom prípade hovoríme o bielom cukre, v druhom je reč o hnedom cukre. Biely cukor je rafinovaný, teda chemicky čistý.
No napriek tomu je prírodný trstinový cukor jeho zdravšou alternatívou. Obsahuje totiž melasu, prospešnú pre naše zdravie, nakoľko je zdrojom zdravých minerálov a vitamínov, tiež kyseliny listovej či pantoténovej. Takýto cukor je oveľa ľahšie stráviteľný, ako biely rafinovaný. Ale pozor – energetická hodnota bieleho, hnedého aj prírodného trstinového cukru je približne na rovnakej úrovni.
Pozor na zafarbený hnedý cukor!
Aby sme sa však konečne dostali k pointe, v praxi sa bežne stáva, že výrobcovia uvedú na trh cukor, vyrobený presne tým istým spôsobom ako biely, len ho, kvôli atraktívnosti, jednoducho zafarbia, najčastejšie karamelom. Tušili ste to vôbec? Bežný spotrebiteľ nemá dôvod zamýšľať sa nad tým, ani pátrať po pôvode cukru. Ale určite by sme si pred týmto faktom nemali zakrývať oči. Ako pomôcka pre vás môže byť práve pôvod cukru, nakoľko cukrová trstina sa u nás nepestuje, takže na Slovensku sa vyrába cukor výlučne z cukrovej repy – bez ohľadu na to, či je v konečnom dôsledku biely alebo hnedý.
Neprehliadni: Pigmentové škvrny na rukách: Takto jednoducho ich odstrániš!
Cukry áno, ale...
Keďže naše telo cukry potrebuje, nie je správne vylúčiť ich z jedálnička úplne. V každom prípade to však s cukrením nepreháňajte! Cukor je totiž do istej miery návykový a napríklad v USA je jednou z najčastejších príčin úmrtí. Odporúča sa teda nepresiahnuť hranicu 90 gramov cukru denne. Určite však spravíte lepšie, ak telu doprajete viac hroznového (glukózy) a ovocného cukru (fruktózy).