Nie je hnedý cukor ako hnedý cukor: Nenechaj sa pomýliť!

Aj vy používate radšej hnedý cukor, než ten biely? A viete o tom, že nie každý hnedý cukor je zároveň aj trstinový? Netreba sa preto nechať pomýliť, naopak, v obchode si treba poriadne prezrieť etiketu, pôvod aj zloženie cukru. Pozrite sa, aký rozdiel môže byť medzi, napohľad totožnými, druhmi cukru! A je vôbec hnedý cukor až taký zdravý, ako si myslíme?

Keď sladiť, tak kvalitným cukrom

Ako sme už naznačili, nie každý hnedý cukor je naozaj zdravý. A hoci preháňať to s cukrom ako takým, bez ohľadu na to, či je biely alebo hnedý, nie je dvakrát správna voľba, keď už sladiť, tak poctivým a kvalitným hnedým cukrom. Preto sme sa rozhodli zorientovať vás v tom, ktorý cukor by mal byť hodný vašej pozornosti a po ktorom, naopak, radšej nesiahať.

Nedajte sa teda oklamať farbou cukru, ale starostlivo si prezrite údaje na obale! Farba cukru totiž zákonite nesúvisí s pôvodnou rastlinou. Nemýľte si teda hnedý cukor s trstinovým! 

Zaujme ťa: Akých chýb sa vyvarovať pri chudnutí? Takto nebudeš vôbec priberať!

biely alebo hnedý cukor

Zdroj: Shutterstock®

Prírodný trstinový cukor vie byť aj sedemkrát drahší, než biely

Prírodný trstinový cukor je, logicky, drahší, keďže ide o dovezený produkt. Môže stáť aj viac, než sedem eur (cena za kilogram)! Takýto cukor sa dováža napríklad z Maurícia. Ako vieme, cukor sa vyrába buď z cukrovej repy, alebo z cukrovej trstiny. V prvom prípade hovoríme o bielom cukre, v druhom je reč o hnedom cukre. Biely cukor je rafinovaný, teda chemicky čistý.

No napriek tomu je prírodný trstinový cukor jeho zdravšou alternatívou. Obsahuje totiž melasu, prospešnú pre naše zdravie, nakoľko je zdrojom zdravých minerálov a vitamínov, tiež kyseliny listovej či pantoténovej. Takýto cukor je oveľa ľahšie stráviteľný, ako biely rafinovaný. Ale pozor – energetická hodnota bieleho, hnedého aj prírodného trstinového cukru je približne na rovnakej úrovni.

prírodný trstinový cukor

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na zafarbený hnedý cukor!

Aby sme sa však konečne dostali k pointe, v praxi sa bežne stáva, že výrobcovia uvedú na trh cukor, vyrobený presne tým istým spôsobom ako biely, len ho, kvôli atraktívnosti, jednoducho zafarbia, najčastejšie karamelom. Tušili ste to vôbec? Bežný spotrebiteľ nemá dôvod zamýšľať sa nad tým, ani pátrať po pôvode cukru. Ale určite by sme si pred týmto faktom nemali zakrývať oči. Ako pomôcka pre vás môže byť práve pôvod cukru, nakoľko cukrová trstina sa u nás nepestuje, takže na Slovensku sa vyrába cukor výlučne z cukrovej repy – bez ohľadu na to, či je v konečnom dôsledku biely alebo hnedý.

Neprehliadni: Pigmentové škvrny na rukách: Takto jednoducho ich odstrániš!

zloženie hnedého cukru

Zdroj: Shutterstock®

Cukry áno, ale...

Keďže naše telo cukry potrebuje, nie je správne vylúčiť ich z jedálnička úplne. V každom prípade to však s cukrením nepreháňajte! Cukor je totiž do istej miery návykový a napríklad v USA je jednou z najčastejších príčin úmrtí. Odporúča sa teda nepresiahnuť hranicu 90 gramov cukru denne. Určite však spravíte lepšie, ak telu doprajete viac hroznového (glukózy) a ovocného cukru (fruktózy).

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

18.04.2018 06:49

Veľa ľudí naozaj netuší, že nie každý hnedý cukor je zároveň aj trstinový; keď už sladiť, tak radšej zdravšie.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

18.04.2018 23:37

Používam trstinový cukor...biely už len výnimočne.A najradšej si osladujem medom.

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

19.04.2018 14:28

My mame malu spotrebu cukru, takze doma ppouzivame vylucne trstinovy a med

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

24.04.2018 22:07

už roky kupujem trstonový moc nesladíme a ak už chcem osladiť dám maličké množstvo kvalitného trstinového cukru

Vaše meno:

Lenka Krakovska

Lenka Krakovska

04.05.2018 12:41

Pouzivam trstinovy cukor, melasu obcas vsak aj biely

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.