Nové zemiaky: Ako si pripravíš tie najlepšie zemiaky v šupke?

Nové zemiaky sú ďalšou z pochúťok, na ktoré sa najviac tešíme, v súvislosti s jarným obdobím. Chuťovo sú oveľa lahodnejšie ako klasické zemiaky a o jednoduchosti ich prípravy ani nehovoríme. 

Ak ste aj vy milovníčkou nových zemiakov, zvlášť pripravených v šupke, tento článok je určený priamo vám! A, samozrejme, nezabudli sme ani na zaujímavý recept.

Sezóna nových zemiakov je v plnom prúde

Chutné nové, mladé alebo, ak chcete, skoré zemiaky sú neodmysliteľnou súčasťou jarného aj letného obdobia. V porovnaní s klasickými zemiakmi sú mimoriadne ľahko "šúpateľné" a pokiaľ ide o chuť, aj mierne sladkasté. No čo je najdôležitejšie, sú plné vitamínov B a C, minerálov (draslík a horčík) a vlákniny!

Práve šupka nových zemiakov obsahuje množstvo vzácnych a výživných látok, preto by bola veľká škoda zbavovať ich šupky. O to dôslednejšie však zemiaky pred prípravou umyte! Úplne najjednoduchšie vyčistíte nové zemiaky vtedy, ak ich predtým namočíte do osolenej vody. 

Pozri aj: Ako správne pripraviť zeleninu? Týchto chýb sa vyvaruj!

zemiaky v šupke

Zdroj: Shutterstock®

Pripravte si nové zemiaky na mede

Ani vy nedokážete odolať netradičnej kombinácii sladkej a slanej chute? Tak potom rozhodne vyskúšajte nové zemiaky na mede! Príprava je naozaj jednoduchá.

Suroviny na 2 porcie nových zemiakov:

  • pol kila nových zemiakov (ideálne čo najmenších)
  • pol lyžice medu (pokojne aj o trošku viac)
  • 1 strúčik cesnaku
  • jarnú cibuľku
  • 25 g masla
  • soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať

Postup je mimoriadne jednoduchý a rýchly. Starostlivo umyté zemiaky varte v osolenej vode asi 15 minút. Následne na panvici rozpáľte maslo, pridajte med a zemiaky. Opekajte ich do zlatista. Výborné sú posypané mladou cibuľkou, s pretlačeným cesnakom a petržlenovou vňaťou. Nové zemiaky sú mimoriadne chutné a pripravené doslova za pár minút. Je to ich veľký benefit oproti klasickým zemiakom.

TIP: Ak vás neoslovila verzia zemiakov s medom, stačí, keď ich, samozrejme, bez šúpania, len umyjete, nakrájate na hrubšie plátky, vložíte do hrnca s rozpáleným olejom, posolíte, zalejete vodou a na miernom ohni varíte približne desať minút. Ak by ste ich varili dlhšie, zbytočne by stratili obsah vitamínu C. Počas varenia hrniec len z času na čas pretrepte. 

Skúste aj recept na nové zemiaky s kôprom

Ingrediencie: 

  • 1 kg nových zemiakov

  • 5 strúčikov cesnaku
  • vetvička rozmarínu
  • 1 zväzok kôpru
  • 100 g masla
  • soľ a korenie

Postup: Zemiaky umyjeme a v osolenej vode povaríme asi 10 minút. Potom zemiaky zlejeme, osušíme, rozkrojíme na polovice a dáme so veľkej misky. Pridáme prelisovaný cesnak a kúsky masla, osolíme a okoreníme. Následne pridáme aj rozdrvený rozmarín a poriadne všetko premiešame. Nasypeme na pekáč a pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Po upečení posypeme nasekaným kôprom. 

Odporúčame: Rasca – možno obyčajná, ale účinná! Ako ju využiť pre zdravie?

recepty zo zemiakov

Zdroj: Shutterstock®

Nákup nových zemiakov

Pozor, ak si kupujete nové zemiaky v obchode, vždy si zakúpte len také množstvo, ktoré ihneď skonzumujete, aby ste ich nemuseli skladovať. Pri kúpe sa tiež vyhnite zemiakom, z ktorých už vykúkajú malé klíčky alebo ktoré sú zelenkasté (pod vplyvom škodlivých toxínov).

Ideálne, samozrejme, je, ak máte nové zemiaky k dispozícii vo vlastnej záhrade, prípadne, ak si ich zakúpite priamo u farmára. Na záver už len pripomenieme, že nové zemiaky pri vhodnej úprave bez pridania tuku znižujú cholesterol v krvi a do jedálnička by ste ich mali zaradiť aj pri cielenej detoxikácii organizmu.

Ak máte radi zemiaky, vyskúšajte aj tieto skvelé recepty:

Krémové gratinované zemiaky

Pečené zemiaky so syrom a slaninou

Cesnakové SMASHED POTATOES

Zemiakový prívarok s hovädzím mäsom

Francúzske zemiaky s klobáskou a kukuricou

Chrumkavé zemiaky so slaninou a šampiňónmi

Pečené zemiaky plnené kyslou smotanou

Aktualizovaný článok: 8.6.2023

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Helena Zobková

Helena Zobková

27.05.2018 11:05

Pripravujem zemiaky v parnom hrnci, ale recepty ma zaujali, vyskúšam.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

27.05.2018 15:44

nové zemiačiky-vždy sa na ne tešíme,je to naozaj pochúťka a môžu byť len tak so zakysankou.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

27.05.2018 21:45

Ano,nové zemiačiky máme radi aj my a treba využiť ich sezónu a dopriať si ich.Najlepšie sú uvarené a poliate opraženou mladou cibuľkou...

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

05.06.2018 12:36

tieto vyzerajú úžasne..

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

08.06.2018 21:00

Určite vyskúšam

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

24.06.2018 07:48

najradšej mám uvarené nové zemiaky poliate maslom a posypané petržlenovou vňaťou...ani mäso mi k nim netreba :-)

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

18.10.2018 19:37

robievam často

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.