Nové zemiaky sú ďalšou z pochúťok, na ktoré sa najviac tešíme, v súvislosti s jarným obdobím. Chuťovo sú oveľa lahodnejšie ako klasické zemiaky a o jednoduchosti ich prípravy ani nehovoríme.
Ak ste aj vy milovníčkou nových zemiakov, zvlášť pripravených v šupke, tento článok je určený priamo vám! A, samozrejme, nezabudli sme ani na zaujímavý recept.
Sezóna nových zemiakov je v plnom prúde
Chutné nové, mladé alebo, ak chcete, skoré zemiaky sú neodmysliteľnou súčasťou jarného aj letného obdobia. V porovnaní s klasickými zemiakmi sú mimoriadne ľahko "šúpateľné" a pokiaľ ide o chuť, aj mierne sladkasté. No čo je najdôležitejšie, sú plné vitamínov B a C, minerálov (draslík a horčík) a vlákniny!
Práve šupka nových zemiakov obsahuje množstvo vzácnych a výživných látok, preto by bola veľká škoda zbavovať ich šupky. O to dôslednejšie však zemiaky pred prípravou umyte! Úplne najjednoduchšie vyčistíte nové zemiaky vtedy, ak ich predtým namočíte do osolenej vody.
Pozri aj: Ako správne pripraviť zeleninu? Týchto chýb sa vyvaruj!
Pripravte si nové zemiaky na mede
Ani vy nedokážete odolať netradičnej kombinácii sladkej a slanej chute? Tak potom rozhodne vyskúšajte nové zemiaky na mede! Príprava je naozaj jednoduchá.
Suroviny na 2 porcie nových zemiakov:
- pol kila nových zemiakov (ideálne čo najmenších)
- pol lyžice medu (pokojne aj o trošku viac)
- 1 strúčik cesnaku
- jarnú cibuľku
- 25 g masla
- soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať
Postup je mimoriadne jednoduchý a rýchly. Starostlivo umyté zemiaky varte v osolenej vode asi 15 minút. Následne na panvici rozpáľte maslo, pridajte med a zemiaky. Opekajte ich do zlatista. Výborné sú posypané mladou cibuľkou, s pretlačeným cesnakom a petržlenovou vňaťou. Nové zemiaky sú mimoriadne chutné a pripravené doslova za pár minút. Je to ich veľký benefit oproti klasickým zemiakom.
TIP: Ak vás neoslovila verzia zemiakov s medom, stačí, keď ich, samozrejme, bez šúpania, len umyjete, nakrájate na hrubšie plátky, vložíte do hrnca s rozpáleným olejom, posolíte, zalejete vodou a na miernom ohni varíte približne desať minút. Ak by ste ich varili dlhšie, zbytočne by stratili obsah vitamínu C. Počas varenia hrniec len z času na čas pretrepte.
Skúste aj recept na nové zemiaky s kôprom
Ingrediencie:
-
1 kg nových zemiakov
- 5 strúčikov cesnaku
- vetvička rozmarínu
- 1 zväzok kôpru
- 100 g masla
- soľ a korenie
Postup: Zemiaky umyjeme a v osolenej vode povaríme asi 10 minút. Potom zemiaky zlejeme, osušíme, rozkrojíme na polovice a dáme so veľkej misky. Pridáme prelisovaný cesnak a kúsky masla, osolíme a okoreníme. Následne pridáme aj rozdrvený rozmarín a poriadne všetko premiešame. Nasypeme na pekáč a pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Po upečení posypeme nasekaným kôprom.
Odporúčame: Rasca – možno obyčajná, ale účinná! Ako ju využiť pre zdravie?
Nákup nových zemiakov
Pozor, ak si kupujete nové zemiaky v obchode, vždy si zakúpte len také množstvo, ktoré ihneď skonzumujete, aby ste ich nemuseli skladovať. Pri kúpe sa tiež vyhnite zemiakom, z ktorých už vykúkajú malé klíčky alebo ktoré sú zelenkasté (pod vplyvom škodlivých toxínov).
Ideálne, samozrejme, je, ak máte nové zemiaky k dispozícii vo vlastnej záhrade, prípadne, ak si ich zakúpite priamo u farmára. Na záver už len pripomenieme, že nové zemiaky pri vhodnej úprave bez pridania tuku znižujú cholesterol v krvi a do jedálnička by ste ich mali zaradiť aj pri cielenej detoxikácii organizmu.
Ak máte radi zemiaky, vyskúšajte aj tieto skvelé recepty:
Pečené zemiaky so syrom a slaninou
Zemiakový prívarok s hovädzím mäsom
Francúzske zemiaky s klobáskou a kukuricou
Chrumkavé zemiaky so slaninou a šampiňónmi
Pečené zemiaky plnené kyslou smotanou
Aktualizovaný článok: 8.6.2023