Recept: Luxusná roláda na slávnostné príležitosti

Pri slávnostných príležitostiach by sme si mali dopriať, no zároveň, ak si dávame pozor na líniu, vieme, že treba zachovať rozumnú mieru. Ako teda uspokojiť maškrtný jazýček? Namiesto kvantity radšej vsaďme na kvalitu.

Stačí kúsok tejto luxusnej rolády bez múky a vaše chuťové bunky budú jasať. Spája sa v nej delikátna chuť kakaa a jemného lahodného krému. Skúste s nami tento pomerne jednoduchý recept na roládu, ktorá bude sladkým bonusom každej slávnostnej príležitosti.

Pozri aj: Recept: Tvarohovo-jablkové knedle, ktoré chutia ako od babičky!

rezy roláda

Zdroj: Shutterstock®

Na cesto si pripravte:

  • 5 lyžíc práškového cukru
  • 6 vajíčok
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku do pečiva

Na plnku si pripravte:

  • 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 250 g mascarpone
  • kondenzované mlieko (podľa chuti)

 

Dozdobiť môžete:

  • zvyškom z plnky
  • kakaom
  • šľahačkou

Inšpiruj sa: Sladký Valentín: Čokoládovo-jahodové muffiny si jednoducho zamiluješ!

rezy z rolády

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy

Prvé si pripravíme cesto. Bielky si začneme vymiešavať pri nízkych otáčkach. Keď sa hmota začne meniť na sneh, postupne pridávame cukor a necháme vyšľahať na tuhý sneh. Pokračujeme v miešaní a do pripraveného snehu po jednom pridáme žĺtky. Do tohto základu si potom ešte ručne metličkou vmiešame preosiate kakao a kypriaci prášok. Napokon cesto vylejeme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre pečieme 20 minút (prípadne čas prispôsobte vašej rúre) pri teplote 180 ˚C. Po dopečení treba ešte horúci  korpus zrolovať a nechať vychladnúť. Dobrým tipom, ako tento krok nepokaziť, je ten, že ho z pekáča preklopíme na jemne navlhčenú utierku, pod ktorú položíme pevnú podložku. Potom cesto pomocou utierky zrolujeme do tvaru rolády. Takto necháme cesto vychladnúť.

Plnku do rolády si pripravíme úplne jednoducho. Mascarpone a smotanu spolu zmiešame pomocou mixéra a keď začne krém hustnúť, pridáme podľa chuti kondenzované mlieko. Na záver si asi polovicu pripraveného krému natrieme na cesto a znova zrolujeme. Zvyšok krému rovnomerne nanesieme na povrch rolády a keď z neho ešte zostane, môžeme si ho nechať na konečné dozdobenie, na ktoré vieme využiť aj kakao a šľahačku. Na tanieri sa bude roláda vynímať aj s čerstvým ovocím. Pred nakrájaním ju však treba nechať odstáť v chladničke, a to aspoň na 4 – 5 hodín, ale najlepšie cez noc.

Prajeme vám dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Jana Komadová

Jana Komadová

20.04.2019 05:42

Mňamký rada vyskúšam

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

20.04.2019 07:46

Vyzerá fantasticky!

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

20.04.2019 08:10

Lákavá, nielen na slávnostnú príležitosť!

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

21.04.2019 17:52

možno keby ste skôr uverejnili tento recept, bola by som k sviatkom vyskúšala

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

21.04.2019 18:35

Túto roládu som jedla, bola fantastická.

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

29.04.2019 22:32

Robíte mi chute :)

Vaše meno:

Žofia Mažáriová

Žofia Mažáriová

01.05.2019 10:29

Tak toto je zákusok podľa môjho gusta

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

13.05.2019 19:42

vyzerá naozaj luxusne!

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

14.05.2019 14:44

Vyzerá lákavo

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.