Niet nad klasické recepty, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Môžeme povedať, že práve tieto tradičné zákusky sú akýmsi naším dedičstvom, ktoré sa odovzdáva v rodine. Preto nepochybujeme o tom, že tento tradičný recept poznáte aj vy. Respektíve, že ste tieto karamelové tyčinky, ktoré všetci poznáme ako grilážky, už určite jedli.
Ak predsa len nie, tak je načase oprášiť tento recept a vychutnať si neodolateľné tyčinky, ktoré potešia chuťové poháriky pri vychutnávaní si poobednej kávičky alebo čaju. Tak si ich vychutnajte spolu s nami!
Vyskúšaj: Recept: Tvarohovo-jablkové knedle, ktoré chutia ako od babičky!
Na grilážky budete potrebovať:
- tortové oblátky
- 40 dkg kryštálového cukru
- 10 dkg mletých orechov
- 1 margarín na pečenie
- 1 kondenzované mlieko (salko)
Ako prvé si pripravíme panvicu alebo hrniec, do ktorého nasypeme cukor a necháme ho skaramelizovať. Následne pridáme margarín na pečenie a miešame na miernom ohni dovtedy, kým sa úplne neroztopí. Následne pridáme mleté orechy a salko. Takto pripravenú karamelovú zmes necháme za občasného miešania vychladnúť (nie úplne, aby nestuhla) a plníme oblátky.
V tomto prípade je už len na vás, aké hrubé tyčinky si vytvoríte. Môžete vrstviť viacero oblátok a vytvoriť si poschodovú tyčinku alebo môžete zvoliť menšie množstvo „poschodí“. Naplnené tortové oblátky poriadne zaťažíme a necháme ich cez noc odležať. Následný deň ich pokrájame a obalíme v nad parou roztopenej čokoláde.