V záplave čerstvej zeleniny, krásneho ovocia, množstva voňavých sviežich byliniek a neodmysliteľných muškátov som chodila od stánku k stánku a nevedela si vybrať zo všetkých tých nádherných plodov.
Nakoniec s plným košíkom zeleniny, ale aj rebarbory a jahôd som išla domov a predstavovala som si krásnu vôňu môjho obľúbeného koláčika.
Rebarbora je jednou z najzdravších druhov zeleniny. Áno je to zelenina, nie prvé jarné ovocie. Jej chuť je kyslá, spoznáte ju podľa krvavočervenej stonky. Obsahuje kyselinu listovú, potrebnú pre našu krv, taktiž činnosť mozgu a nervov. Obsahuje nadpriemer vápnika, potrebného pre ženy v menopauze. Vysoký obsah draslíka pomáha zasa odvodňovať organizmus. Je bohatým zdrojom vlákniny, ktorá viaže tuky, detoxikuje telo, podporuje činnosť čriev a potláča zápchu. Pretože rebarbora obsahuje veľké množstvo kyseliny šťavelovej, je treba ju konzumovať tepelne upravenú. Zdravým jedincom rebarbora poskytne vysoký obsah vitamínu A a B.
Rôzne odrody majú rozdielnu jemnosť chuti, štruktúru výhonkov, ale i farbu, ktorá sa tiahne od zelenej cez žltú a ružovú až po intenzívne červenú. Pred prípravou ju ošúpte (podobne ako špargľu), zasypte lyžicou cukru a na miernom ohni 5-10 minút opekajte bez pridania vody. K teplej rebarbore môžete pridať aj nakrájané jahody. Potom nechajte zmes vychladiť. Chuť rebarbory a jahôd s trochou vanilkového extraktu je jedinečná. Ale, odskúšajte samé, veď sezóna rebarbory začala.
Oporúčame tiež: Ako správne ukončiť vzťah?
Čo budete potrebovať na mrežovník 24cm:
- 300g špaldovej celozrnnej múky
- 200g masla
- 80g cukru – my sme použili sme cukor z kokosového kvetu, ktorý má oveľa nižší glykemický index
- 1ks žĺtka (alebo 3 žĺtka z prepeličích vajíčok ak máte problém so slepačími)
- štipku soli
- trochu mletých orechov
Postup prípravy cesta:
- Zo surovín, okrem orechov, vypracujte krehké cesto a nechajte ho aspoň 30 minút v chlade
- Suroviny potrebné na náplň mrežovníka:
- 600g rebarbory
- 250g jahôd
- 30g cukru
- vanilkový extrakt
Oporúčame tiež: Hriešne dobrá Čokoládovo – čokoládová torta
Postup konečnej prípravy mrežovníka:
1. Rebarboru ošúpte a nakrájajte na väčšie kúsky (cca 2,5cm). Vložte ju do hrnca a zasypte lyžicou cukru. Nechajte aspoň 10 minút odležať. Zmes premiešajte a na miernom ohni zohrejte, aby pustla šťavu a pridajte na hrubšie plátky nakrájané jahody. Krátko ešte prevarte a nechajte vychladiť. Prípadnú šťavu zlejte, neskôr ju môžete použiť.
2. 2/3 cesta rozvaľkajte do kruhu a vložte ho do vymastenej okrúhlej formy (24cm), tak aby boli pokryté aj boky. Popichajte ho vidličkou, posypte mletými orechmi a pokryte vrstvou pripravenej rebarbory s jahodami.
3. Zo zvyšku cesta urobte pásiky a uložte vo forme mriežky na náplň. Avšak môžete vykrojiť aj rôzne tvary a tými pokryť povrch mrežovníka.
4. Pečte pri teplote 180°C asi 30-40 minút. Koláčik nechajte vychladnúť.
Oporúčame tiež: Takto vyzerá 10 najkrajších piesočnatých pláží na svete
Ak vám ostala šťava z rebarbory a jahôd varte (redukujte) ju na miernom ohni do zhustnutia a takúto omáčku servírujte k mrežovníku.
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk