Špaldový mrežovník s rebarborou a jahodami

V záplave čerstvej zeleniny, krásneho ovocia, množstva voňavých sviežich byliniek a neodmysliteľných muškátov som chodila od stánku k stánku a nevedela si vybrať zo všetkých tých nádherných plodov. 

 

Nakoniec s plným košíkom zeleniny, ale aj rebarbory a jahôd som išla domov a predstavovala som si krásnu vôňu môjho obľúbeného koláčika. 

 

 

 

Rebarbora je jednou z najzdravších druhov zeleniny. Áno je to zelenina, nie prvé jarné ovocie. Jej chuť je kyslá, spoznáte ju podľa krvavočervenej stonky. Obsahuje kyselinu listovú, potrebnú pre našu krv, taktiž činnosť mozgu a nervov. Obsahuje nadpriemer vápnika, potrebného pre ženy v menopauze. Vysoký obsah draslíka pomáha zasa odvodňovať organizmus. Je bohatým zdrojom vlákniny, ktorá viaže tuky, detoxikuje telo, podporuje činnosť čriev a potláča zápchu. Pretože rebarbora obsahuje veľké množstvo kyseliny šťavelovej, je treba ju konzumovať tepelne upravenú. Zdravým jedincom rebarbora poskytne vysoký obsah vitamínu A a B. 

 

Rôzne odrody majú rozdielnu jemnosť chuti, štruktúru výhonkov, ale i farbu, ktorá sa tiahne od zelenej cez žltú a ružovú až po intenzívne červenú. Pred prípravou ju ošúpte (podobne ako špargľu), zasypte lyžicou cukru a na miernom ohni 5-10 minút opekajte bez pridania vody. K teplej rebarbore môžete pridať aj nakrájané jahody. Potom nechajte zmes vychladiť. Chuť rebarbory a jahôd s trochou vanilkového extraktu je jedinečná. Ale, odskúšajte samé, veď sezóna rebarbory začala. 

 

Oporúčame tiež:  Ako správne ukončiť vzťah?

 

recept na Špaldový mrežovník s rebarborou a jahodami

Zdroj: Shutterstock®

Čo budete potrebovať na mrežovník 24cm:

  • 300g špaldovej celozrnnej múky
  • 200g masla
  • 80g cukru – my sme použili sme cukor z kokosového kvetu, ktorý má oveľa nižší glykemický index
  • 1ks žĺtka (alebo 3 žĺtka z prepeličích vajíčok ak máte problém so slepačími)
  • štipku soli
  • trochu mletých orechov

 

 Postup prípravy cesta:

  • Zo surovín, okrem orechov, vypracujte krehké cesto a nechajte ho aspoň 30 minút v chlade
  • Suroviny potrebné na náplň mrežovníka:
  • 600g rebarbory
  • 250g jahôd
  • 30g cukru
  • vanilkový extrakt

 

Oporúčame tiež:  Hriešne dobrá Čokoládovo – čokoládová torta

 

recept na Špaldový mrežovník s rebarborou a jahodami

Zdroj: Shutterstock®

 Postup konečnej prípravy mrežovníka:

 

1. Rebarboru ošúpte a nakrájajte na väčšie kúsky (cca 2,5cm). Vložte ju do hrnca a zasypte lyžicou cukru. Nechajte aspoň 10 minút odležať. Zmes premiešajte a na miernom ohni zohrejte, aby pustla šťavu a pridajte na hrubšie plátky nakrájané jahody. Krátko ešte prevarte a nechajte vychladiť. Prípadnú šťavu zlejte, neskôr ju môžete použiť.

 

2. 2/3 cesta rozvaľkajte do kruhu a vložte ho do vymastenej okrúhlej formy (24cm), tak aby boli pokryté aj boky. Popichajte ho vidličkou, posypte mletými orechmi a pokryte vrstvou pripravenej rebarbory s jahodami.

 

3. Zo zvyšku cesta urobte pásiky a uložte vo forme mriežky na náplň. Avšak môžete vykrojiť aj rôzne tvary a tými pokryť povrch mrežovníka.

 

4. Pečte pri teplote 180°C asi 30-40 minút. Koláčik nechajte vychladnúť.

 

Oporúčame tiež:  Takto vyzerá 10 najkrajších piesočnatých pláží na svete

 

recept na Špaldový mrežovník s rebarborou a jahodami

Zdroj: Shutterstock®

Ak vám ostala šťava z rebarbory a jahôd varte (redukujte) ju na miernom ohni do zhustnutia a takúto omáčku servírujte k mrežovníku.

 

Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

19.05.2016 07:44

rebarboru mame na zahrade, spaldovu muku v kuchyni, uz len tir jahodky a moze byt, tesim sa

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

19.05.2016 22:07

Určite skúsim.

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

21.07.2016 10:03

Super tip, keď nevieme čo s rebarborou.. určite vyskúšame :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

02.09.2016 20:02

Mrežovník robievam no z obyčajnej múky aj tento určite skvelo chutí

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

06.11.2021 10:51

Rebarborový koláčik som ešte sama robiť neskúšala, ale viem, že rebarbora je príjemná kyselkavá, takže je dobré ju kombinovať so sladkým ovocím :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.