Aj keď máme radi talianske cestoviny na mnohé spôsoby, napríklad fettuccine s lososom či tagliatelle s hríbmi, niekedy dobre padnú aj tradičné šúľance s makom. Pripomenú nám časy, kedy nám ich na tanier nakladala stará mama.
Môžete ich pripraviť samotné alebo časť cesta použiť na ovocné gule. Posypať si ich môžete čímkoľvek, čo máte radi, no makové sú tou pravou klasikou.
Ak by ste chceli túto chuť nejako ozvláštniť, prípadne dodať šúľancom šťavnatosť, pridajte k nim trochu slivkového lekváru. Ten spolu s makom vytvárajú skvelú kombináciu. Poďte si ich s nami pripraviť, toto je tradičný recept na domáce šúľance s makom!
Ingrediencie na makové šúľance:
- 800 g zemiakov
- hrubá múka 300 g
- 1 vajce (ak sú menšie, tak aj dve)
- štipka soli
- mletý mak
- práškový cukor
- maslo
Postup, ako pripraviť makové šúľance zo zemiakového cesta:
1. Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode a necháme úplne vychladnúť. Potom zemiaky ošúpeme a postrúhame najemno. Pridáme múku s troškou soli a celé vajíčko. Ručne vypracujeme cesto, ktoré sa nebude lepiť.
Odporúčame: Recept: Plnené domáce kváskové buchty ako od babičky
2. Zemiakové cesto rozdelíme na menšie časti a každú s nich na tenko vyšúľame. Pokrájame na menšie kúsky. Záleží na nás, ako veľké ich chceme. Dávajte si však pozor, aby ste počas šúľania nepridávali priveľa múky, lebo potom budú šúľance tvrdé.
Odporúčame: Najlepšie slané recepty z lístkového cesta: Tieto musíš ochutnať!
3. Dáme ich variť do osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, sú hotové, trvá to len pár minút. Prvý kúsok však radšej vyberte a rozrežte, aby ste skontrolovali, či je naozaj dobre uvarený aj vo vnútri. Potom ich vyberte všetky a trošku pokvapkajte olejom, aby sa nezlepili.
Odporúčame: Jesenné recepty: Lahodná nátierka z kačacej pečienky
4. Uvarené šúľance si každý môže posypať tým, čo mu najviac chutí, či už strúhankou, škoricou, kakaom alebo to môže byť tradičná maková posýpka. Na tento spôsob budeme potrebovať mletý mak, ktorý podľa chuti zmiešame s práškovým cukrom.
K šúľancom na tanieri pridáme asi dve lyžice tejto zmesi. Roztopíme maslo a polejeme šúľance, premiešame a môžeme jesť.
Odporúčame: Čo s nazbieranou bazou? Skús netradičný recept na bazový cukor!
Ďalšie recepty na prípravu domácich šúľancov, ale aj iných slovenských múčnych jedál:
- Domáce šúľance s makom zo starších rožkov
- Recept na šúľance s makom
- Recepty na šišky
- Domáce perky s lekvárom a makom
- Pečené tvarohové buchty s hrozienkami
- Domáce dukátové buchtičky ako od babičky
- Tradičný recept na parené buchty
- Recept na tradičné bryndzové halušky
Článok aktualizovaný 8.5.2024
Zdroj úvodnej foto: Shutterstock.com