Tento dezert miluje celá naša rodina. Vanilkový krém sa rozplýva na jazyku, trené cesto jemne chrumká a jahody príjemne osviežujú. Keď upečiete tieto tartaletky na nedeľné popoludnie, dám na to krk, že sa stanú hitom leta a vy majsterkami v ich pečení.
Príprava: 30 minút plus 1 hodiny chladenie
Pečenie: 22 minút
Potrebujeme na 12 kúskov:
- 225 g hladkej špaldovej múky
- 100 g mletých mandlí
- 75 g medu
- 175 g studeného masla nakrájaného na malé kocky
- 1 veľký žĺtok
Na plnku:
- 500 ml plnotučného mlieka
- štipka mletej vanilky
- 6 žĺtkov
- 100 g jemného krupicového cukru
- 4 kopcovité lyžice vanilkového pudingu
- 50 g masla
Odporúčame prečítať: Lahodná a krémová zmrzlina s jahodami a karamelizovanou bazou
Postup
Z múky, masla a cukru vypracujeme „drobeničku“. Pridáme žĺtok a miešame, kým sa zmes nespojí do cesta. Zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme aspoň na pol hodiny do chladničky.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Košíčky na pečenie vymastíme maslom. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, plátmi cesta naplníme formičky, prečnievajúce okraje odrežeme. Dno prepichneme párkrát vidličkou. Pečieme asi 20 minút. Vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.
Pripravíme si plnku. Do misy nalejeme studenú vodu. Vo vodnom kúpeli uvaríme mlieko s vanilkou, odstavíme. Vyšľaháme žĺtka s cukrom a na záver pridáme pudingový prášok. Za stále ho miešania prilejeme k žĺtkovej zmesi pol hrnčeka teplého mlieka. Prenesieme do hrnca s mliekom, vo vodnom kúpeli privedieme do varu a miešame do zhustnutia. Zmes precedíme cez sito do misy a vložíme do misy so studenou vodou, postupne zašľahávame maslo. Zakryjeme potravinárskou fóliou tak, aby úplne priľnula na plnku a nevznikla kožka. Každý košíček naplníme krémom a prekrojenými jahodami. Posypeme práškovým cukrom a ozdobíme zelenými lístkami mäty.
Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text, foto: Jana Štrbková, viac mojich skvelých receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk