Ryža patrí k najvýznamnejším obilninám. Je konzumovaná naprieč celým svetom, pričom v mnohých kútoch našej zemegule tvorí základnú časť jedálnička tunajšieho obyvateľstva. Ryža predstavuje veľmi výživnú potravinu, ktorá telu doplní bielkoviny, sacharidy, ale aj mnohé vitamíny a minerálne látky. Zároveň je univerzálna a dá sa podávať a pripravovať na rôzne spôsoby.
Najčastejšie sa ryža podáva ako príloha, no rovnako môže tvoriť základ hlavného jedla, ako je to napríklad v prípade známeho rizota. Rôzne druhy ryže tiež tvoria základ jedál, ako je koložvárska kapusta, paella, pilaf, smažená ryža či sushi, čo sú všetko jedlá z rôznych zákutí sveta. A zabudnúť nemožno ani na to, že pripraviť sa dá aj na sladko. Spomenúť môžeme ryžový nákyp či mliečnu ryžu.
Čo však, ak sme ryžu pripravovali ako prílohu, no uvarili sme jej trošku viac a v chladničke na nás smutno hľadia jej zvyšky? Ak bola ryža po uvarení správne uskladnená, nemal by byť problém ju ešte nejak využiť.
Nám sa v redakcii zapáčil aj tento jednoduchý recept na ryžovo-kelové buchtičky alebo koláčiky, ktoré sú hotové raz-dva a sú hlavne veľmi chutné. Vďaka nim môžete predísť vyhadzovaniu jedla. Čo poviete, vyskúšate ich?
Vedeli ste, že ryža:
patrí medzi najstaršie pestované plodiny na svete – ľudia ju konzumujú už viac ako 9 000 rokov, pričom jej pôvod siaha do juhovýchodnej Ázie,
existuje viac než v 40 000 rôznych odrodách, od klasickej bielej a hnedej až po čiernu či červenú ryžu,
je základnou potravinou pre viac ako polovicu svetovej populácie, najmä v Ázii,
prirodzene neobsahuje lepok, a preto je vhodná aj pre celiatikov,
v závislosti od spôsobu spracovania a varenia má rôznu výživovú hodnotu – napríklad hnedá ryža si uchováva viac vlákniny a minerálov,
je v niektorých kultúrach symbolom plodnosti a prosperity – preto sa ryža tradične hádže na novomanželov po svadbe.
Recept na koláčiky zo zvyškov ryže
Ak vám po obede alebo večeri zostala v hrnci porcia uvarenej ryže, nemusí skončiť v koši. Zo zvyškov sa dá vykúzliť chutný a zdravý snack, ktorý poteší celú rodinu. Ryžovo-kelové koláčiky sú rýchle na prípravu, využívajú jednoduché suroviny a zároveň pomáhajú predchádzať plytvaniu potravinami. Sú skvelé ako ľahká večera, desiata do práce či školy alebo ako slané pohostenie pre návštevu.
Ingrediencie na chutné ryžové koláčiky zo zvyškov:
- zvyšok ryže (cca malá miska)
- veľká hrsť kučeravého kelu (alebo špenátu)
- malá hrsť petržlenovej vňate
- koreniny (soľ, mleté čierne korenie, sušené bylinky podľa chuti)
- 1 ČL octu
- 1 ČL oleja
Postup na ryžové koláčiky:
- Pripravíme si výkonný mixér a dáme doň všetky suroviny, čiže ryžu, listovú zeleninu, koreniny, ocot a olej.
- Následne dôkladne rozmixujeme na jednotnú zmes.
- Hmotou naplníme cukrárske vrecko a na plech s papierom na pečenie robíme kopčeky.
- Pečieme pri teplote 220 °C asi 15 až 20 minút. Po upečení by mali mať koláčiky mierne zlatistú kôrku, ktorá bude krásne chrumkať.
- Po miernom ochladnutí môžeme podávať.
Tipy na variácie receptu
Zmena listovej zeleniny – namiesto kelu môžete použiť baby špenát, mangold alebo listy červenej repy, ktoré dodajú jemnejšiu chuť.
Pridanie syra – do zmesi vmiešajte nastrúhaný parmezán, čedar alebo fetu pre plnšiu chuť a krémovejšiu konzistenciu.
Pikantná verzia – pridajte štipku čili prášku, kajenského korenia alebo nadrobno nasekanú čerstvú čili papričku.
Bylinková obmena – dochuťte čerstvými bylinkami ako bazalka, kôpor či tymian pre svieži nádych.
Chrumkavejšia štruktúra – časť ryže nahraďte strúhankou alebo jemne mletými orechmi, ktoré pridajú pevnú kôrku.
Vegánska verzia – použite rastlinný olej a pridajte trošku cícerovej múky ako spojivo namiesto vajec.
Tip na podávanie
Tieto ryžovo-kelové koláčiky chutia výborne teplé aj studené. Podávať ich môžete s ľahkým jogurtovo-bylinkovým dipom alebo pikantnou paradajkovou omáčkou, ktorá zvýrazní ich chuť.
Výborne sa hodia aj ako príloha k polievkam či šalátom. V menších porciách poslúžia ako slané jednohubky na párty, stačí ich doplniť o špáradlo a malú kocku zeleniny alebo syra.
Kreatívne využitie ryže v kuchyni
Ryžovo-kelové koláčiky sú dôkazom, že aj zo zvyškov jedla sa dajú pripraviť originálne a chutné recepty. Ich príprava je jednoduchá, rýchla a ponúka nespočetné možnosti obmien podľa surovín, ktoré máte práve doma.
Navyše ide o výborný spôsob, ako znížiť plytvanie potravinami a dopriať si zdravé jedlo plné vlákniny a živín. Nabudúce, keď vám v chladničke zostane trocha ryže, budete presne vedieť, čo z nej pripraviť.
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/veganabitofal
Aktualizovaný článok: 08.08.2025