Zelenina by v jedálničku detí rozhodne chýbať nemala. Prišli by tak o potrebné vitamíny a živiny, ktoré sú nesmierne dôležité najmä v období rastu. Ak nad zeleninou na tanieri vaše dieťa odmietavo krúti hlavou, je potrebné ju zakamuflovať. Napríklad v podobe takýchto chutných brokolicovo-batatových fašírok.
Je faktom, že deti zeleninu príliš neobľubujú. Tie mamy, ktoré majú doma pravý opak si môžu blahoželať. Ako však dosiahnuť, aby sme do nich dostali ,,neobľúbenú“ zeleninu, ktorou je napríklad brokolica, špenát, hrášok či karfiol? Ľahko ju ukryjete do týchto chutných chrumkavých zeleninových fašírok. V kombinácii s roztopeným syrom im neodolá nikto. Navyše, sú chutné aj bez ďalšej prílohy.
Brokolicovo-batatové fašírky
Vhodné od 1 roka (po zavedení celého vajíčka s bielkom a cibule). Mladším deťom môžete recept prispôsobiť podľa zeleniny a potravín, ktoré máte zavedené – môžete použiť iba vaječný žĺtok, ovsené vločky, syr, strúhanku (obsah lepku). Starším deťom môžete fašírky viac dochutiť.
Na prípravu zeleninových fašírok budete potrebovať
- 4 – 5 väčších ružičiek brokolice
- Polovicu menšieho batatu
- Polovicu cibule
- Cca 40 gramov eidamu alebo goudy
- 1 vajíčko
- 3 – 4 lyžice jemne mletých ovsených vločiek
- 3 lyžice strúhanky (ak strúhanku pridať nechcete, nahradíte ju ovsenými vločkami podľa potreby)
- Mletú rasca na dochutenie
- 2 – 3 cherry rajčiny ako prílohu
Postup
Zeleninové fašírky sú vhodné ako na obed, tak aj na večeru. Ak zvýšia, chutia aj na ďalší deň. Zeleninové obmeny, ktoré do nich môžete pridať, sú nekonečné. Ich príprava je jednoduchá a nezaberie vám veľa času.
Ružičky brokolice rozdelíme na menšie kúsky a batat nakrájame na kocky. Uvaríme ich v neosolenej vode do zmäknutia. Na panvici si na malom množstve repkového oleja popražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Uvarenú zeleninu spolu s cibuľou roztlačíme vidličkou a dochutíme mletou rascou. K zelenine pridáme jedno vajíčko (celé vajíčko s bielkom je vhodné od roka, dovtedy by sme mali pridávať iba žĺtok), nastrúhaný syr, ovsené vločky a strúhanku. Celú zmes premiešame a tvarujeme malé guľôčky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Fašírky pečieme v trúbe na 200 °C zhruba 20 – 25 minút, kým nechytia zlatistý nádych.
Odporúčame: Tak jednoduché a výborné – slimáčiky zo zemiakového cesta