Zelenina by v jedálničku detí rozhodne chýbať nemala. Prišli by tak o potrebné vitamíny a živiny, ktoré sú nesmierne dôležité najmä v období rastu. Ak nad zeleninou na tanieri vaše dieťa odmietavo krúti hlavou, je potrebné ju zakamuflovať. Napríklad v podobe takýchto chutných brokolicovo-batatových fašírok.
Je faktom, že deti zeleninu príliš neobľubujú. Tie mamy, ktoré majú doma pravý opak si môžu blahoželať. Ako však dosiahnuť, aby sme do nich dostali ,,neobľúbenú“ zeleninu, ktorou je napríklad brokolica, špenát, hrášok či karfiol? Ľahko ju ukryjete do týchto chutných chrumkavých zeleninových fašírok. V kombinácii s roztopeným syrom im neodolá nikto. Navyše, sú chutné aj bez ďalšej prílohy.
Brokolicovo-batatové fašírky
Vhodné od 1 roka (po zavedení celého vajíčka s bielkom a cibule). Mladším deťom môžete recept prispôsobiť podľa zeleniny a potravín, ktoré máte zavedené – môžete použiť iba vaječný žĺtok, ovsené vločky, syr, strúhanku (obsah lepku). Starším deťom môžete fašírky viac dochutiť.
Na prípravu zeleninových fašírok budete potrebovať
- 4 – 5 väčších ružičiek brokolice
- Polovicu menšieho batatu
- Polovicu cibule
- Cca 40 gramov eidamu alebo goudy
- 1 vajíčko
- 3 – 4 lyžice jemne mletých ovsených vločiek
- 3 lyžice strúhanky (ak strúhanku pridať nechcete, nahradíte ju ovsenými vločkami podľa potreby)
- Mletú rasca na dochutenie
- 2 – 3 cherry rajčiny ako prílohu
Postup
Zeleninové fašírky sú vhodné ako na obed, tak aj na večeru. Ak zvýšia, chutia aj na ďalší deň. Zeleninové obmeny, ktoré do nich môžete pridať, sú nekonečné. Ich príprava je jednoduchá a nezaberie vám veľa času.
Ružičky brokolice rozdelíme na menšie kúsky a batat nakrájame na kocky. Uvaríme ich v neosolenej vode do zmäknutia. Na panvici si na malom množstve repkového oleja popražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Uvarenú zeleninu spolu s cibuľou roztlačíme vidličkou a dochutíme mletou rascou. K zelenine pridáme jedno vajíčko (celé vajíčko s bielkom je vhodné od roka, dovtedy by sme mali pridávať iba žĺtok), nastrúhaný syr, ovsené vločky a strúhanku. Celú zmes premiešame a tvarujeme malé guľôčky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Fašírky pečieme v trúbe na 200 °C zhruba 20 – 25 minút, kým nechytia zlatistý nádych.
Odporúčame: Tak jednoduché a výborné – slimáčiky zo zemiakového cesta
10 komentárov
JAN KOMADA
24.06.2021 13:00Zatiaľ som ešte nejedol
Elena Švachová
10.02.2021 21:48Super inšpirácia. Už viem,čo budem v sobotu variť...pre mňa,manžela a syna vegetariána :-)
Simona Paľovčíková
15.02.2021 15:28Ďakujem, verím, že sa vydaria. :-)
Katarína Konečná
10.02.2021 09:52nemám doma malé deti a veľkí zatiaľ zjedia všetko aj zeleninu aj mäso, ale vyzerajú lákavo, asi vyskúšam
Mária Maxianová
09.02.2021 19:32dobre vyzerajú, až sa mi slinky zbiehajú
Ľubica Šťastná
09.02.2021 06:50Určite výborné nielen pre malých nezbedníkov.
Lenka Falatová
08.02.2021 17:59mnam toto skusim, dieta mi momentalne odmieta zeleninu tak toto by mohol byt sposob ako to do nej dostat ked nie, viac mi zostane :D
Simona Paľovčíková
15.02.2021 15:27U nás majú úspech...aj keď moja dcérka nikdy nemala problém so zeleninou a často jej varievam na večeru len varenú brokolicu s batatmi či inou zeleninou. Keby ste videli, s akým pôžitkom ju konzumuje. :-)
Naty Polcová
08.02.2021 17:34Ďakujem za inšpiráciu ❤ vyzerajú lákavo!
Simona Paľovčíková
15.02.2021 15:26Ďakujem, nech chutia! :-)
Lucia Valková
08.02.2021 15:46Zaujímava kombinácia s batatmi
Simona Paľovčíková
15.02.2021 15:26Ďakujem, obľúbený recept mojej dcérky. :-)
Marika Michálková
08.02.2021 14:17Vyzerajú dobre
beata kolkova
08.02.2021 11:18Mnam toto vyskusam.