Vieš, čo je gremolata? Keď objavíš jej chuť a využitie, budeš ju pripravovať pravidelne!

Máte radi taliansku kuchyňu? Ak má niektorá kuchyňa skutočne obrovské množstvo fanúšikov po celom svete, tak je to rozhodne tá talianska. Kto by nemiloval pizzu alebo cestoviny či ich lahodné dezerty? Asi len málokto. Talianska kuchyňa je svojimi špecialitami a dobrým jedlom skutočne preslávená. 

Spomenúť môžeme aj fantastické krémové rizoto pripravené na rôzne spôsoby, a to tradične z ryže arborio alebo carnaroli. Z cestovín môžeme spomenúť cestoviny s omáčkou Ragú alla bolognese či špagety carbonara alebo aglio e olio aj lasagne. 

K týmto hlavným jedlám môžeme pridať predjedlo v podobe opečeného pečiva s paradajkami, známe pod názvom bruschetta, polievku minestrone a slávny dezert tiramisu. Tieto jedlá isto poznáte aj vy, no hovorí vám aj niečo názov gremolata? Zaradiť by sme ju mohli do podobnej kategórie, ako je talianske pesto.

Čo to však gremolata je, ako sa pripravuje a používa? Prinášame recept na gremolatu a tipy na jej využitie, ktoré si zamilujete!

Čo je vlastne gremolata?

Gremolata, nazývaná aj gremolada, je talianska zelená omáčka, resp. talianske bylinkové ochucovadlo, ktorého základ tvorí petržlenová vňať. K nej sa pridáva citrónová kôra a cesnak. Jej pôvod možno hľadať v Miláne, pričom aj názov tejto omáčky pochádza z milánskeho dialektu. Tu sa slovo vyslovuje gremolá a voľne to preložiť môžeme ako poriadne rozdrviť, rozsekať, rozrezať či rozomlieť na zrniečka.

Gremolata je vo svojej domovine napríklad tradičnou súčasťou receptu Ossobuco alla Milanese, teda Ossobuco po milánsky. Tento pokrm pozostáva z plátkov teľacieho, dusených so zeleninou, vínom a vývarom. Tradične sa podáva s rizotom (obvykle šafránovým) a práve omáčkou gremolata. 

Rôzne verzie gremolaty

Gremolata tradične pozostáva len z 3 surovín – petržlenovej vňate, citrónovej kôry a cesnaku. Avšak, pripravujú sa rôzne verzie tohto dochucovadla za pomoci ďalších pridaných ingrediencií. Pre zvýraznenie chutí sa používa olivový olej, alebo aj biele či čerstvo mleté čierne korenie, naopak na zjemnenie zase trochu bieleho jogurtu.

K ďalším pridávaným surovinám patria napríklad podrvené ančovičky. Miesto cesnaku možno použiť šalotku a namiesto petržlenu zase koriander. Taktiež sa niekedy citrónová kôra nahrádza limetkovou. Pridať možno aj mätu, parmezán, drvené píniové oriešky, kapary, nastrúhaný chren, šalviu.

Odporúčame: ​Datľový sirup si pripravíte i doma. Je však zdravý alebo nie?

Ako sa využíva gremolata v kuchyni?

Tradičné využitie k pokrmu Ossobuco alla Milanese sme už spomenuli. Avšak, pikantná gremolata sa používa k rôznym pokrmom, a to hlavne k viacerým druhom mäsa, ktorým dokáže dodať perfektnú sviežosť. Hodí sa k hydine, bravčovej panenke, steakom, doplní jahňacie mäso, marinované kotlety.

Táto talianska klasická špecialita výborne ladí so smaženým mäsom a taktiež s rybami, pri ktorých trošku tlmí rybaciu arómu a chuť. Pridajte ju k lososovu, krevetám. Perfektnou voľbou je na ryby v cestíčku. Avšak, toto ochudovadlo možno použiť aj na pečené zemiaky, grilovanú zeleninu, grilované huby. Pridajte gremolatu k rizotu alebo cestovinám, prípadne sa hodí aj k strukovinovým jedlám či krémovým polievkam.

Tradičná gremolata – ingrediencie:

  • čerstvá petržlenová vňať nasekaná – asi 1 väčší pohár
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • 1 veľký citrón

​Odporúčame: Mini záhradka v skle: Ako si ju pripraviť a aké kvety do nej použiť?

Gremolata – recept:

Príprava talianskej gremolaty je úplne jednoduchá. Najskôr si petržlenovú vňať a cesnak nasekáme na hrubšie kusy. Potom pridáme nastrúhanú kôru citróna. Premiešame a následne všetko spolu nadrvíme najemno ostrým nožom. Použiť tiež možno sekáčik na bylinky (ale dávajte pozor, aby ste zmes nerozsekali na pyré).

Hotovú gremolatu môžete podľa chuti osoliť a okoreniť, prípadne pridať trošku olivového oleja. Na pokrm sa gremolata pridáva až tesne pred podávaním. V uzavretej nádobe ju môžete v chladničke skladovať pár dní (3 až 4 dni).

Gremolata pozostáva z troch ingrediencií, ktoré majú každá veľmi výraznú chuť a arómu. Keď sa prepoja, v zmesi vyniká každá chuť a spoločne pozdvihnú pokrm na vyššiu úroveň.

TIPY na prípravu gremolaty:

  • Na prípravu gremolaty používajte len dostatočne suchú petržlenovú vňať.
  • Ak chcete gremolatu s menej cesnakovou arómou, skúste cesnak blanšírovať vo vriacej vode asi 1 minútu.
  • Z citróna nastrúhajte len žltú kôru. Biela časť pod ňou môže byť horkastá. 
Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.