Pizza si získala chuťové bunky mnohých z nás.To, čo skutočne robí pizzu pizzou, je zelenina a korenie. Preto nič s jej delikátnej chuti neubudne ani ak si ju pripravíte zdravšiu - vegánsku.
Korpus na pizzu sa už dnes nahrádza mnohými zdravšími alternatívami. Pripravíte cukinový, orieškový, kukuričný... Nám vyhovuje hlavne pšenica jednoznka a pohánka.
Na korpus potrebujeme:
- 200g jednozrnky
- 150g pohánky
- tymián
- lahôdkové droždie
Jednozrnku a pohánku necháme namočenú vo vode, ideálne behom noci, kým zmäknú. Po ich zmäknutí a precedení si pripravíme mixér v ktorom zo všetkých ingrediencií pripravíme cesto. Pridáme aj trochu vody aby sa cesto ľahko mixovalo a rozotieralo, nie však priveľa, aby sme nemali cesto príliš tekuté.
Teraz už stačí len cesto vložiť do sušičky alebo rúry a nechať ho vysušiť. Sušenie trvá asi 5-6 hodín na teplote do 45 stupňov.Ak nemáte čas na sušenie, cesto jednoducho zahrejeme na vyššiu teplotu. Po dokončení sušenia by nemalo byť úplne suché a lámavé, skôr jemne vlhké aby sa dalo krásne krájať.
Na rajčinový základ potrebujeme:
- 3-4 rajčiny
- hrsť sušených rajčín
- šťavu s menšieho citrónu
- petržlenovú vňať
- čerstvú bazalku
- oregáno
- korenie sumac alebo štipku čierneho korenia
Vyskúšajte aj:
Náš raw vegánsky pizza korpus si teraz potrieme omáčkou a nazdobíme. Ako oblohu sme použili : cherry rajčinky, kukuricu, cukinu, červenú a zelenú papriku, sušené huby, lístky bazalky, olivy...
Ak si chceme dopriať chuť syra bez jeho použitia, zíde sa nám opäť lahôdkové droždie, ktoré ma so syrom identickú chuť.
Takáto pizza je skvelou ukážkou chutnej raw a vegánskej stravy pre všetkých neveriacich. Na akúkoľvek rodinnú oslavu, obed a príležitosť. Chutí nám oveľa viac ako jej pôvodná verzia! :)