Marhule sú ovocie pôvodom z Ázie, ktoré patria do skupiny broskýň. Marhule sú bohaté na vitamíny A, C a vápnik, čo ich robí veľmi zdravým ovocím.
Táto ovocná plodina je obľúbená v mnohých kuchyniach po celom svete a používa sa na prípravu rôznych dezertov, džemov, šalátov alebo jednoducho sa konzumuje čerstvé. Marhule môžu byť tiež sušené a konzumované ako sušené ovocie.
Okrem svojho výborného chuťového zážitku majú marhule aj mnohé zdravotné výhody. Pomáhajú pri tráviacich problémoch, posilňujú imunitný systém, zlepšujú zrak a zdravie pokožky.
Takže ak máte radi sladké, šťavnaté a zdravé ovocie, neváhajte a vyskúšajte marhule. Sú lahodné, ľahko dostupné a prinášajú mnoho pozitívnych vlastností pre váš organizmus.
Marhuľové pirôžky plnené lekvárom
Obdobie sezónneho ovocia prináša do našich kuchýň jedlá, ktoré si počas roka nemôžeme len tak dopriať. Medzi jedno z nich patria aj marhuľové pirôžky, ktorým čerstvé marhule dodajú šťavnatosť a sviežu chuť. Nahradiť ich môžete aj slivkami či broskyňami, takže tento recept z knihy Pirôžky od Petra Jachnina sa vám zíde počas celého leta.
Recept na pirohy na sladko - aké budete potrebovať ingrediencie?
Na cesto:
- 450 g zemiakov uvarených v šupke
- 200 g hrubej múky
- 1 vajce
- soľ
Na plnku:
- čerstvé alebo zmrazené marhule
- 1 balíček vanilínového cukru
Na servírovanie:
- 100 g strúhanky
- 100 g práškového cukru
- 150 g masla
Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Kuchárska kniha Pirôžky (recenzia)
Príprava a recept na marhuľové pirôžky
Uvarené zemiaky ošúpeme, nastrúhame, pridáme vajce, soľ, hrubú múku a vypracujeme cesto. Vyvaľkáme ho a rozkrájame na štvorčeky. Do každého štvorčeka dáme polovicu marhule, ktorú posypeme vanilínovým cukrom. Cesto uhlopriečne preložíme okraje dobre pritlačíme a pirôžky vložíme do vriacej osolenej vody.
Hotové scedíme a necháme odkvapkať. Strúhanku zmiešame s cukrom a v panvici na roztopenom masle opražíme. Pirôžky na tanieri posypeme strúhankovou zmesou a polejeme roztopeným maslom.
Dobrú chuť!
Zdroj foto: www.luci.sk
Aktualizované na 20.06.2024
Aktualizovaný článok: 20.06.2024