Recept na Marhuľové pirôžky

Recept na Marhuľové pirôžky

Marhule sú ovocie pôvodom z Ázie, ktoré patria do skupiny broskýň. Marhule sú bohaté na vitamíny A, C a vápnik, čo ich robí veľmi zdravým ovocím.

Táto ovocná plodina je obľúbená v mnohých kuchyniach po celom svete a používa sa na prípravu rôznych dezertov, džemov, šalátov alebo jednoducho sa konzumuje čerstvé. Marhule môžu byť tiež sušené a konzumované ako sušené ovocie.

Okrem svojho výborného chuťového zážitku majú marhule aj mnohé zdravotné výhody. Pomáhajú pri tráviacich problémoch, posilňujú imunitný systém, zlepšujú zrak a zdravie pokožky.

Takže ak máte radi sladké, šťavnaté a zdravé ovocie, neváhajte a vyskúšajte marhule. Sú lahodné, ľahko dostupné a prinášajú mnoho pozitívnych vlastností pre váš organizmus.

Marhuľové pirôžky plnené lekvárom

Obdobie sezónneho ovocia prináša do našich kuchýň jedlá, ktoré si počas roka nemôžeme len tak dopriať. Medzi jedno z nich patria aj marhuľové pirôžky, ktorým čerstvé marhule dodajú šťavnatosť a sviežu chuť. Nahradiť ich môžete aj slivkami či broskyňami, takže tento recept z knihy Pirôžky od Petra Jachnina sa vám zíde počas celého leta. 

Recept na pirohy na sladko - aké budete potrebovať ingrediencie?

Na cesto:

  • 450 g zemiakov uvarených v šupke
  • 200 g hrubej múky
  • 1 vajce
  • soľ

Na plnku:

  • čerstvé alebo zmrazené marhule
  • 1 balíček vanilínového cukru

Na servírovanie:

  • 100 g strúhanky
  • 100 g práškového cukru
  • 150 g masla

Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Kuchárska kniha Pirôžky (recenzia)

Marhuľové pirôžky
www.luci.sk 

Marhuľové pirôžky
www.luci.sk 

Príprava a recept na marhuľové pirôžky

Uvarené zemiaky ošúpeme, nastrúhame, pridáme vajce, soľ, hrubú múku a vypracujeme cesto. Vyvaľkáme ho a rozkrájame na štvorčeky. Do každého štvorčeka dáme polovicu marhule, ktorú posypeme vanilínovým cukrom. Cesto uhlopriečne preložíme okraje dobre pritlačíme a pirôžky vložíme do vriacej osolenej vody.

Hotové scedíme a necháme odkvapkať. Strúhanku zmiešame s cukrom a v panvici na roztopenom masle opražíme. Pirôžky na tanieri posypeme strúhankovou zmesou a polejeme roztopeným maslom.  

Dobrú chuť!

Marhuľové pirôžky
www.luci.sk 

Marhuľové pirôžky
www.luci.sk

Zdroj foto: www.luci.sk

Aktualizované na 20.06.2024

Aktualizovaný článok: 20.06.2024

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
5 komentárov
Erika Špacírová

Erika Špacírová

16.08.2015 10:41

mňam to musí byť dobrota :)

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

16.08.2015 10:53

marhuľové pirôžky máme doma veľmi radi

Vaše meno:

Miriama Rusinová

Miriama Rusinová

25.08.2015 18:39

ejhaaa toto musí byť fajné :)

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

25.08.2015 19:54

taky dělám a mají úspěch

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

31.12.2015 08:46

zo zemiakoveho cesta milujem vsetko

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE