Recept na pečené zemiaky v rúre, ktoré nebudú utopené v oleji!

Je pomerne ťažké vymyslieť nejaké jedlo na každý deň v týždni. Niektoré deti sú vyberavé a iné nemajú problém ani so surovou zeleninou. Niektoré majú svoje obľúbené jedlá, ktoré by najradšej jedli každý deň, no určite nám dáte za pravdu, že to nie je reálne. Nielen deti, ale aj dospelí potrebujú rozmanitú stravu, ktorá nebude takou „nudou na tanieri“. 

Ak vám teda dochádzajú inšpirácie, tak skúste úplnú klasiku akou sú chrumkavé pečené zemiaky v rúre. S tým rozdielom, že ich neutopíte v oleji, aby sa vám pri pečení nepripiekli! Základom sú správne koreniny a papier na pečenie, vďaka ktorému nebudete potrebovať litre oleja. 

Navyše, takto pripravené zemiaky budú krásne chrumkavé, čo si deti, ale aj vy, určite zamilujete. Navnadili sme vás a spravili vám chúťky na pečené zemiaky v rúre na papieri? Pustite sa teda s nami do pečenia, táto príloha zo zemiakov vás nadchne! Vyskúšate tento recept na pečené zemiaky?

Odporúčame: Recept na domáce rožky bez kysnutia: Kupovať ich už nebudeš!

najlepšie pečené zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie na prípravu pečených zemiakov (pre 4 osoby):

  • cca 12 stredne veľkých zemiakov
  • 6 polievkových lyžíc olivového oleja
  • soľ, sušený cesnak, rascu, grilovacie korenie, korenie na pečené zemiaky

Postup receptu na extra chrumkavé zemiaky

Chcete pripraviť najlepšie pečené zemiaky? Najskôr si očistíme zemiaky, umyjeme a nakrájame na mesiačiky. Takto pripravené zemiaky dáme do hrnca, zalejeme vodou a dáme variť. Ak zemiaky začnú vrieť, tak ich scedíme. Medzitým si v miske alebo v pohári zmiešame olej a vybrané koreniny. Voliť môžete tie, ktoré sme uviedli my alebo môžete voliť tie koreniny, ktoré používate najradšej.

Pripravenú olejovú zmes nalejeme na zemiaky a poriadne premiešame. Zemiaky rovnomerne rozložíme na papierom vystlaný plech a dáme upiecť do rúry. Pečieme na 200 °C približne 40 minút – respektíve dovtedy, kým zemiaky nebudú mäkké a zlatisté.

Takto pripravené úžasné pečené zemiaky podávame ako prílohu k mäsku, k rybe alebo si ich vychutnajte samostatne s nejakým chutným dipom. Chutiam sa medze nekladú, keď ich milujete, tak si ich maximálne vychutnáte aj samostatne :D.

A keďže recepty zo zemiakov sú naozaj vďačné a my si vždy na nich radi pochutnáme, tak vyskúšajte aj tradičný zemiakový prívarok, francúzske zemiaky alebo zapekané zemiaky s mletým bravčovým mäsom. 

Vyskúšaj tiež: Recept na brownies s malinami: Pochúťka, ktorej ťažko odoláš!

EXTRA recept: Pečené baby zemiaky s bylinkami a parmezánom

  • 1 kg baby zemiakov
  • 2-3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička sušeného rozmarínu
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • 1/2 lyžičky mletej červenej papriky
  • soľ a korenie
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 100 g parmezánu

Ako na pečenie zemiakov: Zemiaky dôkladne umyte a osušte. Ak sú niektoré zemiaky väčšie, môžete ich na polovicu prekrojiť, aby sa zjednotila veľkosť a skrátila doba pečenia. Vo veľkej mise zmiešajte baby zemiaky s olivovým olejom, rozmarínom, tymianom, mletou červenou paprikou, soľou, čiernym korením a nasekaným cesnakom.

Dobre premiešajte, aby boli zemiaky rovnomerne pokryté olejom a korením. Rozložte zemiaky na plech vyložený papierom na pečenie v jednej vrstve. Pečte v predhriatej rúre približne 25-35 minút alebo kým nie sú zemiaky zlatisté a mäkké, keď ich prepichnete vidličkou.

Pár minút pred dokončením pečenia posypte zemiaky nastrúhaným syrom a vráťte do rúry, aby sa syr roztopil a získal zlatistú kôrku. Hotové zemiaky vyberte z rúry a nechajte ich chvíľu odpočívať.

Milujete pečené zemiaky? Tu sú ďalšie recepty:

Článok aktualizovaný 5.3.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Janka Jurasova

Janka Jurasova

29.03.2020 11:06

zaujímavé robím podobne ale bez varenia len si namiešam koreniny, zmiešam zemiaky ol.olej a pred dopečením posypem bryndzou a nepoužívam ani papier na pečenie

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

12.02.2021 10:54

Vyskúšam - ak sa trošku predvaria nie sú také vysušené a sú chutné aj neskôr:)

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

20.04.2021 20:27

takto pripravujem zemiaky už 30 rokov, naučila ma ich moja svokra a sú výborné

Vaše meno:

Martin Kendra

Martin Kendra

24.05.2021 19:50

Podarili sa - výborné

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

17.02.2022 12:41

Máme ich radi robievam často vyskúšam aj takto ich upiecť

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

16.03.2024 07:57

Ja ich presne tak robievam v teplovzdušnej fritéze - stačí 20 minút

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

23.03.2024 20:55

Mňam robievam často

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.