Tri zdravé jarné recepty: Priprav si menu zo sezónnych potravín!

Jarné počasie nás vyháňa aj do záhradiek, v ktorých je čas pomaly, ale isto zozbierať jarnú úrodu. Ide najmä o sezónnu zeleninu a ovocie, ktoré nemusíme odnikade dovážať. Domáce je vždy jednoducho najlepšie a nepotrebujeme pritom hľadať žiadne nálepky „bio”, ktoré nám prezrádzajú prémiovosť potravín v obchodoch. Či ste si už sezónnu zeleninku a ovocie dopestovali, alebo ste ju kúpili z overeného zdroja, použite ju na tieto zdravé jarné recepty!

Špargľová polievka s hráškom

Krémových polievok nie je nikdy dosť! Sú pripravené za niekoľko minút a po pomixovaní chutia naozaj dokonale, nehovoriac o ich vynikajúcich nutričných hodnotách. Keďže špargľa je celkom určite jarná potravina, pripravte si z nej jarnú krémovú polievočku ako lusk podľa @minimalistbaker, ktorú dokonale dotvára ďalšia jarná zeleninka – hrášok.

Ingrediencie:

  • 350 g zelenej špargle (jeden zväzok)
  • 250 g hrášku (vylúpaný čerstvý alebo mrazený)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 šalotka
  • 350 ml zeleninového vývaru
  • 350 ml nesladeného mandľového mlieka
  • soľ
  • korenie
  • šťava z polovice citróna
  • olivový olej

Postup prípravy:

  1. Začnite s prípravou špargle. Predohrejte si rúru na 200 stupňov. Odrežte si drevnaté časti špargle a poukladajte ju vedľa seba na plech s papierom na pečenie. Pokvapkajte olivovým olejom a zľahka osoľte a okoreňte. Pečte 15 minút a potom špargľu nechajte odpočívať.
  2. V hrnci si rozohrejte olivový olej a opražte na ňom šalotku pokrájanú nadrobno. Po chvíli pridajte prelisované strúčiky cesnaku a opekajte, kým nezačne cesnak hnednúť. Pridajte hrášok a chvíľu opekajte spolu s trochou soli a mletého čierneho korenia. Po chvíli zalejte zmes vývarom a mandľovým mliekom (môžete ho nahradiť aj vodou alebo vodou skombinovanou s klasickým mliekom podľa chuti). Nechajte polievku prísť do varu.
  3. Potom polievku prelejte do mixéra, kde pridajte aj opečenú špargľu. Mixujte dovtedy, kým vám nevznikne hladká textúra.
  4. Napokon polievku premiestnite naspäť do hrnca a dajte na sporák. Nechajte opäť zovrieť a dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou podľa chuti.
  5. Polievku podávajte s krutónmi, trochou parmezánu a štipkou čierneho korenia.

Inšpiruj sa receptom: TOP 5 spôsobov, ako si vychutnať avokádo: Ktorý z nich si zamiluješ?

Losos s pečeným hráškom

Na lososa je vždy dobrý čas, a to aj na jar, keď jeho chuť umocnia jarné ingrediencie – v tomto prípade jarný hrášok. Poďme sa pozrieť na jednoduchý recept podľa @feastingathome hotový za pár desiatok minút.

Marináda na lososa:

  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 60 ml ryžového vína
  • 2 lyžice miso pasty
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru

Ostatné:

  • 2 kusy lososa
  • 250 g nevylúpaného hrášku (môžu byť aj fazuľky edamame)
  • 250 g vylúpaného hrášku
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry (voliteľné)

Postup prípravy:

  1. Rúru si predohrejte na 200 stupňov.
  2. Všetky ingrediencie na marinádu si dajte do malej rajnice a jemne zohrejte. Teplú marinádu odstránite z ohňa.
  3. Na plech s papierom na pečenie si dáte struky hrachu, vylúpaný hrach a napokon lososa, ktorého ste si umyli a vysušili papierovými utierkami.
  4. Na lososa nanesiete marinádu z oboch strán pomocou štetky.
  5. Pečiete 15 – 20 minút, a to podľa toho, aké hrubé máte kúsky lososa.
  6. Podávajte v miske posypané sezamovými semiačkami a jarnou cibuľkou.

Pozri aj: Vyrob si domáci osviežovač vzduchu: Jednoduchý, lacný a originálny

Bezlepková rebarborová torta

Rebarbora je vynikajúca jarná ingrediencia, ktorá sa dokonale hodí najmä do dezertov. Pripravte si bezlepkovú rebarborovú tortu podľa @_foodstories_, ktorá vyzerá naozaj lákavo.

Na cesto:
  • 250 g ryžovej múky
  • 30 g cukru na cesto
  • 135 g masla z chladničky nakrájaného na kocky
  • 2 vajcia (stredné alebo veľké)
  • 3 – 4 lyžice studenej vody
  • štipka soli

Na ozdobu:

  • 5 – 6 rebarborových stoniek (pokiaľ možno rovnako hrubých)
  • 4 lyžice kryštálového cukru
  • 1,5 lyžice kukuričného škrobu
  • vanilkové semienka zo struku

Postup prípravy:

  1. Najprv si pripravíte cesto zmiešaním ryžovej múky, štipky soli a cukru.
  2. Po premiešaní pridajte studené kocky masla (musia niekoľko minút stáť v izbovej teplote).
  3. Pridajte jedno vajce, druhé si nechajte na neskôr.
  4. Keď cesto nie je hladké, začnite s pridávaním vody po jednej lyžici.
  5. Cesto prekryte potravinovou fóliou a nechajte v chladničke odpočívať aspoň hodinu.
  6. Rúru si predohrejte na 180 stupňov na obojstranný ohrev a začnite s čistením rebarborových stoniek. Očistenú rebarboru si nakrájajte na trojuholníky a dajte si pozor na to, aby boli približne rovnaké.
  7. Zmiešajte si kukuričný škrob s vanilkovými semienkami a cukrom. Zmes pridajte k rebarborovým trojuholníčkom a dôkladne premiešajte.
  8. Cesto si vytiahnite z chladu a zamieste ho ešte raz. Cesto položte na pomúčený papier na pečenie, ktorého veľkosť si odstrihnite podľa kruhovej 24-centimetrovej formy na pečenie tort. Cesto vytvarujte presne to formy a na stred si položte o niečo menší tanier, podľa ktorého si nožom naznačíte menší vnútorný kruh, v ktorom bude rebarborový toping.
  9. Začnite s ukladaním rebarbory do vnútra kruhu. Cesto po bokoch zahnite dovnútra k línii, ktorú ste si vytvorili nožom asi 3 cm od okraja. Okraje potrite roztrepaným vajíčkom a dajte piecť na 35 minút.
  10. Podávajte vlažné s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Zaujme ťa: Maková múka - výborná bezlepková náhrada pšeničnej múky? Zisti, aké má výhody!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

12.05.2019 06:17

Lákavé recepty, ďakujem!

Vaše meno:

Helena Zobková Šimurdová

Helena Zobková Šimurdová

12.05.2019 09:17

Vyskúšam všetky tri recepty, ale ako prvú špargľovú polievku

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

12.05.2019 22:58

Špargľa je sezónna zelenina,preto ju teraz využívam čo najčastejšie.Prejde pár týždňov a z obchodu zmizne.Naviac je diétna a preto ju milujem.Aj dnes sme mali špargľovo-hráškovú krémovú polievku.Trochu iný recept ako je tu,ale bola výborná.

Vaše meno:

Adriena Krzeminská

Adriena Krzeminská

13.05.2019 17:11

Výborné recepty, ale najviac ma zaujala Krémová špargľová polievka, ktorú musím vyskúšať.

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

14.05.2019 12:45

Špargľová polievka s hráškom je vynikajúca a zdravá.... lososa milujeme celá rodina....

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

14.05.2019 14:43

Skvelé recepty. Milujem jarnú zeleninu. Aj rebarborová torta vyzerá úžasne.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

25.06.2019 13:26

Krémová šparglová polievka je skvelá

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.