Tri zdravé jarné recepty: Priprav si menu zo sezónnych potravín!

Zdravé jarné recepty s čerstvou sezónnou zeleninou

Jarné počasie nás vyháňa aj do záhradiek, v ktorých je čas pomaly, ale isto zozbierať jarnú úrodu. Ide najmä o sezónnu zeleninu a ovocie, ktoré nemusíme odnikade dovážať. Domáce je vždy jednoducho najlepšie a nepotrebujeme pritom hľadať žiadne nálepky „bio”, ktoré nám prezrádzajú prémiovosť potravín v obchodoch. Či ste si už sezónnu zeleninku a ovocie dopestovali, alebo ste ju kúpili z overeného zdroja, použite ju na tieto zdravé jarné recepty!

Reklama

Špargľová polievka s hráškom

Krémových polievok nie je nikdy dosť! Sú pripravené za niekoľko minút a po pomixovaní chutia naozaj dokonale, nehovoriac o ich vynikajúcich nutričných hodnotách. Keďže špargľa je celkom určite jarná potravina, pripravte si z nej jarnú krémovú polievočku ako lusk podľa @minimalistbaker, ktorú dokonale dotvára ďalšia jarná zeleninka – hrášok.

Ingrediencie:

  • 350 g zelenej špargle (jeden zväzok)
  • 250 g hrášku (vylúpaný čerstvý alebo mrazený)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 šalotka
  • 350 ml zeleninového vývaru
  • 350 ml nesladeného mandľového mlieka
  • soľ
  • korenie
  • šťava z polovice citróna
  • olivový olej

Postup prípravy:

  • Začnite s prípravou špargle. Predohrejte si rúru na 200 stupňov. Odrežte si drevnaté časti špargle a poukladajte ju vedľa seba na plech s papierom na pečenie. Pokvapkajte olivovým olejom a zľahka osoľte a okoreňte. Pečte 15 minút a potom špargľu nechajte odpočívať.
  • V hrnci si rozohrejte olivový olej a opražte na ňom šalotku pokrájanú nadrobno. Po chvíli pridajte prelisované strúčiky cesnaku a opekajte, kým nezačne cesnak hnednúť. Pridajte hrášok a chvíľu opekajte spolu s trochou soli a mletého čierneho korenia. Po chvíli zalejte zmes vývarom a mandľovým mliekom (môžete ho nahradiť aj vodou alebo vodou skombinovanou s klasickým mliekom podľa chuti). Nechajte polievku prísť do varu.
  • Potom polievku prelejte do mixéra, kde pridajte aj opečenú špargľu. Mixujte dovtedy, kým vám nevznikne hladká textúra.
  • Napokon polievku premiestnite naspäť do hrnca a dajte na sporák. Nechajte opäť zovrieť a dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou podľa chuti.
  • Polievku podávajte s krutónmi, trochou parmezánu a štipkou čierneho korenia.

špargľová polievka s hráškom
Instagram / @minimalistbaker

Losos s pečeným hráškom

Na lososa je vždy dobrý čas, a to aj na jar, keď jeho chuť umocnia jarné ingrediencie – v tomto prípade jarný hrášok. Poďme sa pozrieť na jednoduchý recept podľa @feastingathome hotový za pár desiatok minút.

Marináda na lososa:

  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 60 ml ryžového vína
  • 2 lyžice miso pasty
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru

Ostatné:

  • 2 kusy lososa
  • 250 g nevylúpaného hrášku (môžu byť aj fazuľky edamame)
  • 250 g vylúpaného hrášku
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry (voliteľné)
Reklama

Postup prípravy:

  • Rúru si predohrejte na 200 stupňov.
  • Všetky ingrediencie na marinádu si dajte do malej rajnice a jemne zohrejte. Teplú marinádu odstránite z ohňa.
  • Na plech s papierom na pečenie si dáte struky hrachu, vylúpaný hrach a napokon lososa, ktorého ste si umyli a vysušili papierovými utierkami.
  • Na lososa nanesiete marinádu z oboch strán pomocou štetky.
  • Pečiete 15 – 20 minút, a to podľa toho, aké hrubé máte kúsky lososa.
  • Podávajte v miske posypané sezamovými semiačkami a jarnou cibuľkou.

losos s pečeným hráškom
Instagram / @feastingathome

Bezlepková rebarborová torta

Rebarbora je vynikajúca jarná ingrediencia, ktorá sa dokonale hodí najmä do dezertov. Pripravte si bezlepkovú rebarborovú tortu podľa @_foodstories_, ktorá vyzerá naozaj lákavo.

Na cesto:

  • 250 g ryžovej múky
  • 30 g cukru na cesto
  • 135 g masla z chladničky nakrájaného na kocky
  • 2 vajcia (stredné alebo veľké)
  • 3 – 4 lyžice studenej vody
  • štipka soli

Na ozdobu:

  • 5 – 6 rebarborových stoniek (pokiaľ možno rovnako hrubých)
  • 4 lyžice kryštálového cukru
  • 1,5 lyžice kukuričného škrobu
  • vanilkové semienka zo struku
Reklama

Postup prípravy:

  • Najprv si pripravíte cesto zmiešaním ryžovej múky, štipky soli a cukru.
  • Po premiešaní pridajte studené kocky masla (musia niekoľko minút stáť v izbovej teplote).
  • Pridajte jedno vajce, druhé si nechajte na neskôr.
  • Keď cesto nie je hladké, začnite s pridávaním vody po jednej lyžici.
  • Cesto prekryte potravinovou fóliou a nechajte v chladničke odpočívať aspoň hodinu.
  • Rúru si predohrejte na 180 stupňov na obojstranný ohrev a začnite s čistením rebarborových stoniek. Očistenú rebarboru si nakrájajte na trojuholníky a dajte si pozor na to, aby boli približne rovnaké.
  • Zmiešajte si kukuričný škrob s vanilkovými semienkami a cukrom. Zmes pridajte k rebarborovým trojuholníčkom a dôkladne premiešajte.
  • Cesto si vytiahnite z chladu a zamieste ho ešte raz. Cesto položte na pomúčený papier na pečenie, ktorého veľkosť si odstrihnite podľa kruhovej 24-centimetrovej formy na pečenie tort. Cesto vytvarujte presne to formy a na stred si položte o niečo menší tanier, podľa ktorého si nožom naznačíte menší vnútorný kruh, v ktorom bude rebarborový toping.
  • Začnite s ukladaním rebarbory do vnútra kruhu. Cesto po bokoch zahnite dovnútra k línii, ktorú ste si vytvorili nožom asi 3 cm od okraja. Okraje potrite roztrepaným vajíčkom a dajte piecť na 35 minút.
  • Podávajte vlažné s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

rebarborová torta
Instagram / @_foodstories_

Anketa: Ktorý z jarných receptov vás zaujal najviac?

Odpovedalo 11 ľudí

91%
9%
0%

7 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

25.06.2019 13:26

Krémová šparglová polievka je skvelá

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

14.05.2019 14:43

Skvelé recepty. Milujem jarnú zeleninu. Aj rebarborová torta vyzerá úžasne.

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

14.05.2019 12:45

Špargľová polievka s hráškom je vynikajúca a zdravá.... lososa milujeme celá rodina....

Vaše meno:

Adriena Krzeminská

Adriena Krzeminská

13.05.2019 17:11

Výborné recepty, ale najviac ma zaujala Krémová špargľová polievka, ktorú musím vyskúšať.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

12.05.2019 22:58

Špargľa je sezónna zelenina,preto ju teraz využívam čo najčastejšie.Prejde pár týždňov a z obchodu zmizne.Naviac je diétna a preto ju milujem.Aj dnes sme mali špargľovo-hráškovú krémovú polievku.Trochu iný recept ako je tu,ale bola výborná.

Vaše meno:

Helena Zobková Šimurdová

Helena Zobková Šimurdová

12.05.2019 09:17

Vyskúšam všetky tri recepty, ale ako prvú špargľovú polievku

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

12.05.2019 06:17

Lákavé recepty, ďakujem!

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE