Jarné počasie nás vyháňa aj do záhradiek, v ktorých je čas pomaly, ale isto zozbierať jarnú úrodu. Ide najmä o sezónnu zeleninu a ovocie, ktoré nemusíme odnikade dovážať. Domáce je vždy jednoducho najlepšie a nepotrebujeme pritom hľadať žiadne nálepky „bio”, ktoré nám prezrádzajú prémiovosť potravín v obchodoch. Či ste si už sezónnu zeleninku a ovocie dopestovali, alebo ste ju kúpili z overeného zdroja, použite ju na tieto zdravé jarné recepty!
Špargľová polievka s hráškom
Krémových polievok nie je nikdy dosť! Sú pripravené za niekoľko minút a po pomixovaní chutia naozaj dokonale, nehovoriac o ich vynikajúcich nutričných hodnotách. Keďže špargľa je celkom určite jarná potravina, pripravte si z nej jarnú krémovú polievočku ako lusk podľa @minimalistbaker, ktorú dokonale dotvára ďalšia jarná zeleninka – hrášok.
Ingrediencie:
- 350 g zelenej špargle (jeden zväzok)
 - 250 g hrášku (vylúpaný čerstvý alebo mrazený)
 - 4 strúčiky cesnaku
 - 1 šalotka
 - 350 ml zeleninového vývaru
 - 350 ml nesladeného mandľového mlieka
 - soľ
 - korenie
 - šťava z polovice citróna
 - olivový olej
 
Postup prípravy:
- Začnite s prípravou špargle. Predohrejte si rúru na 200 stupňov. Odrežte si drevnaté časti špargle a poukladajte ju vedľa seba na plech s papierom na pečenie. Pokvapkajte olivovým olejom a zľahka osoľte a okoreňte. Pečte 15 minút a potom špargľu nechajte odpočívať.
 - V hrnci si rozohrejte olivový olej a opražte na ňom šalotku pokrájanú nadrobno. Po chvíli pridajte prelisované strúčiky cesnaku a opekajte, kým nezačne cesnak hnednúť. Pridajte hrášok a chvíľu opekajte spolu s trochou soli a mletého čierneho korenia. Po chvíli zalejte zmes vývarom a mandľovým mliekom (môžete ho nahradiť aj vodou alebo vodou skombinovanou s klasickým mliekom podľa chuti). Nechajte polievku prísť do varu.
 - Potom polievku prelejte do mixéra, kde pridajte aj opečenú špargľu. Mixujte dovtedy, kým vám nevznikne hladká textúra.
 - Napokon polievku premiestnite naspäť do hrnca a dajte na sporák. Nechajte opäť zovrieť a dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou podľa chuti.
 - Polievku podávajte s krutónmi, trochou parmezánu a štipkou čierneho korenia.
 
Losos s pečeným hráškom
Na lososa je vždy dobrý čas, a to aj na jar, keď jeho chuť umocnia jarné ingrediencie – v tomto prípade jarný hrášok. Poďme sa pozrieť na jednoduchý recept podľa @feastingathome hotový za pár desiatok minút.
Marináda na lososa:
- 1 lyžica sezamového oleja
 - 1 lyžica olivového oleja
 - 60 ml ryžového vína
 - 2 lyžice miso pasty
 - 1 lyžica medu
 - 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
 
Ostatné:
- 2 kusy lososa
 - 250 g nevylúpaného hrášku (môžu byť aj fazuľky edamame)
 - 250 g vylúpaného hrášku
 - soľ
 - čierne mleté korenie
 - lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry (voliteľné)
 
Postup prípravy:
- Rúru si predohrejte na 200 stupňov.
 - Všetky ingrediencie na marinádu si dajte do malej rajnice a jemne zohrejte. Teplú marinádu odstránite z ohňa.
 - Na plech s papierom na pečenie si dáte struky hrachu, vylúpaný hrach a napokon lososa, ktorého ste si umyli a vysušili papierovými utierkami.
 - Na lososa nanesiete marinádu z oboch strán pomocou štetky.
 - Pečiete 15 – 20 minút, a to podľa toho, aké hrubé máte kúsky lososa.
 - Podávajte v miske posypané sezamovými semiačkami a jarnou cibuľkou.
 
Bezlepková rebarborová torta
Rebarbora je vynikajúca jarná ingrediencia, ktorá sa dokonale hodí najmä do dezertov. Pripravte si bezlepkovú rebarborovú tortu podľa @_foodstories_, ktorá vyzerá naozaj lákavo.
Na cesto:
- 250 g ryžovej múky
 - 30 g cukru na cesto
 - 135 g masla z chladničky nakrájaného na kocky
 - 2 vajcia (stredné alebo veľké)
 - 3 – 4 lyžice studenej vody
 - štipka soli
 
Na ozdobu:
- 5 – 6 rebarborových stoniek (pokiaľ možno rovnako hrubých)
 - 4 lyžice kryštálového cukru
 - 1,5 lyžice kukuričného škrobu
 - vanilkové semienka zo struku
 
Postup prípravy:
- Najprv si pripravíte cesto zmiešaním ryžovej múky, štipky soli a cukru.
 - Po premiešaní pridajte studené kocky masla (musia niekoľko minút stáť v izbovej teplote).
 - Pridajte jedno vajce, druhé si nechajte na neskôr.
 - Keď cesto nie je hladké, začnite s pridávaním vody po jednej lyžici.
 - Cesto prekryte potravinovou fóliou a nechajte v chladničke odpočívať aspoň hodinu.
 - Rúru si predohrejte na 180 stupňov na obojstranný ohrev a začnite s čistením rebarborových stoniek. Očistenú rebarboru si nakrájajte na trojuholníky a dajte si pozor na to, aby boli približne rovnaké.
 - Zmiešajte si kukuričný škrob s vanilkovými semienkami a cukrom. Zmes pridajte k rebarborovým trojuholníčkom a dôkladne premiešajte.
 - Cesto si vytiahnite z chladu a zamieste ho ešte raz. Cesto položte na pomúčený papier na pečenie, ktorého veľkosť si odstrihnite podľa kruhovej 24-centimetrovej formy na pečenie tort. Cesto vytvarujte presne to formy a na stred si položte o niečo menší tanier, podľa ktorého si nožom naznačíte menší vnútorný kruh, v ktorom bude rebarborový toping.
 - Začnite s ukladaním rebarbory do vnútra kruhu. Cesto po bokoch zahnite dovnútra k línii, ktorú ste si vytvorili nožom asi 3 cm od okraja. Okraje potrite roztrepaným vajíčkom a dajte piecť na 35 minút.
 - Podávajte vlažné s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
 
Anketa: Ktorý z jarných receptov vás zaujal najviac?
Odpovedalo 11 ľudí