Jednoduché ríbezľové muffiny s jogurtom: Pochutnaj si, kým je ich sezóna!

Približne od polovice leta až do jeho konca sa môžeme tešiť z úrody ríbezlí. Tie sú považované za akési multivitamínové bobule, ktoré sú najbohatšie na vitamín C. Sú výrazne kyslejšie, no to im určite neuberá na ich účinkoch, ktoré by mal poznať každý.

Ako uvádzajú odborníci, tak každá bobuľka ríbezle obsahuje približne 2 mg vitamínu C. Čo znamená, že 40 ríbezlí je postačujúcich na doplnenej doporučenej dennej dávky tohto vitamínu, ktorý posilňuje náš imunitný systém. Ríbezle tiež obsahujú vitamín B5, vitamín E a taktiež aj železo, draslík, horčík, mangán, vápnik a pod. Čo sa týka ich účinkov, tak, samozrejme, posilňujú imunitný systém, chránia bunky pred voľnými radikálmi, upokojujú nervy, zlepšujú náladu a pozitívne vplývajú aj na funkciu srdca. Čo myslíte, oplatí sa ich kvôli tomu konzumovať, aj keď sú kyslejšie? My sme rozhodne ZA!

Ríbezle majú všestranné využitie. Môžete si z nich pripraviť ríbezľový džem, ale aj ríbezľový sirup alebo víno. Taká marmeláda z čiernych ríbezlí sa hodí na palacinky alebo do koláčov. Dnes však dáme prednosť zákusku, na ktorom si dozaista pochutnáte.

koláč s ríbezľami

Zdroj: Shutterstock®

Na ríbezľové muffiny potrebujeme:

  • 1 šálku čerstvých ríbezlí
  • 2 šálky hladkej špaldovej múky
  • ¾ šálky trstinového cukru
  • 1 šálku bieleho jogurtu
  • 2 vajíčka
  • ¼ šálky kokosového oleja (ideálne tekutého)
  • 1 lyžičku jedlej sódy
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu

Ak robievate muffiny pravidelne, tak nám určite dáte za pravdu, že žiaden koláč nie je jednoduchší na prípravu ako práve tento. Stačí si v jednej miske zmiešať všetky sypké ingrediencie a v tej druhej zase všetky mokré. Následne mokré ingrediencie postupne primiešame k tým sypkým a vytvoríme si jednotné cesto. Dávajte pozor, aby vám nevznikli hrudky z múky. Miešajte preto precízne, ale zároveň zľahka.

Do pripravenej muffinovej zmesi primiešame ríbezle a začneme plniť muffiny. Muffinové košíky plníme cca do ¾, pretože muffiny v rúre trochu nakysnú. Ak máte k dispozícii väčšie množstvo ríbezlí, tak nimi môžete posypať vrch muffinov. Muffiny pečieme približne 30 minút pri 180 °C. Hotové muffiny necháme vychladnúť, pocukríme ich a podávame. Prajeme príjemné maškrtenie.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

22.07.2021 11:13

muffiny robievam často a rôzne kombinácie, ríbezľové som ešte nerobila, vyskúšam

Vaše meno:

Katarína Hrtúsová

Katarína Hrtúsová

22.07.2021 21:55

Ďakujem za tip. Tento rok máme prvý krát úrodu čerstvých ríbezlí, recept vyskúšam .

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

22.07.2021 22:40

chutné a osviežujúce

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

23.07.2021 05:51

Jednoduché a výborné!

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

23.07.2021 12:40

Vyskušam aj tento recept dakujem

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

23.07.2021 21:39

Mňamka

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

24.07.2021 21:48

Tieto muffinky vyskúšam,ríbezle máme na záhrade.

Vaše meno:

Anna Podmanická

Anna Podmanická

25.07.2021 19:44

Chutné a zdravé, ďakujem za tip.

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

21.08.2021 13:48

Škoda, že už nie sú v záhrade ríbezle

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.