Recept: Najlepší tvarohový koláč s broskyňami – nič ho neprekoná!

tvarohový koláč s broskyňami

Ak milujete broskyne, máme pre vás tip na skvelý múčnik. Skúste tento tvarohový koláč s broskyňami, ktorý je skutočne lahodný. Len máločo ho môže prekonať!

Broskyne ako dokonalé ovocie!

Broskyne predstavujú úžasné letné ovocie, ktoré sa nedá nemilovať. Ak sú dobre dozreté, tak sú poriadne šťavnaté a sladučké. Vtedy je radosť sa do nich zahryznúť. Broskyne, ktorých pôvod možno hľadať v Číne, pritom nie sú len osviežujúcou pochúťkou, ale aj zdravou potravinou. Nášmu telu doplnia nemalú dávku vitamínu C a tiež viacerých vitamínov skupiny B. Ukrýva sa v nich aj vláknina, selén, draslík, horčík a rôzne flavonoidy. Toto sladké letné ovocie má vďaka svojmu zloženiu priaznivý vplyv na imunitný systém, trávenie, pokožku aj oči. Broskyniam sú tiež pripisované antistresové účinky, dokonca majú preventívne pôsobenie proti niektorým druhom rakoviny.

Zákusky s broskyňovým základom či koláče s broskyňami milujú malí i veľkí

Tento chlpatý plod je skvelou voľbou na desiatu či olovrant, respektíve keď nás chytí menší hlad či chuť na sladké. Broskyne si však nemusíme vychutnávať len samotné, pripraviť sa z nich totiž dajú rôznorodé dobroty, a to nielen tradičné džemy a zaváraniny, ale aj múčniky, či už jednoduché hrnčekové koláče alebo aj poctivé kysnuté koláče ako od babičky. Ak obľubuje vypekať a neviete si víkend predstaviť bez sladkej dobroty, tentoraz môžete vyskúšať aj tento tvarohový koláč s broskyňami. Verte, že vás dozaista nesklame a z plechu zmizne raz-dva.

Skúste aj: Pudingová bábovka: Túto nadýchanú dobrotu ku káve si zamiluješ!

broskyne
Shutterstock®

Najlepší tvarohový koláč s broskyňami - ingrediencie

  • 6 – 8 zrelých broskýň
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 2 PL rumu (voliteľné)

Ingrediencie na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • 200 g masla
  • štipku soli
  • maslo a múku na vymastenie a vysypanie plechu

Ingrediencie na tvarohovú plnku:

  • 750 g jemného tvarohu
  • 3 vajcia
  • 6 PL cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Odporúčame: Tipy na bezmäsité jedlá na leto: Chutiť budú každému!

broskyňový koláč
Shutterstock®

Tvarohový dezert s broskyňami - postup receptu

  • Ako prvé si umyjeme broskyne, nakrájame ich na štvrtky, zasypeme cukrom a pridáme aj rum. Premiešame a necháme odležať aspoň 15 minút.
  • Následne si vo väčšej miske zmiešame suché ingrediencie na mrveničkové cesto, teda múku, prášok do pečiva, cukor a soľ.
  • Premiešame a pridáme zmäknuté cesto aj s vajcami a vypracujeme sypkú mrveničku.
  • V druhej miske si pripravíme tvarohovú plnku. Tvaroh vymiešame s kryštálovým aj vanilkovým cukrom a pridáme aj celé vajcia.
  • Vyšší plech vymastíme maslom a vysypeme múkou. Na jeho dno rozmrvíme 1/2 mrveničky a jemne ju popritláčame.
  • Následne navrstvíme tvarohovú plnku, na to scedené broskyne a na záver zasypeme druhou polkou mrveničky.
  • Koláč pečieme pri teplote 170 °C asi 40 až 45 minút.
  • Hotový koláč necháme vychladnúť, ideálne po ochladnutí vložíme na dve hodiny aj do chladničky. Potom môžeme podávať. Dobrú chuť.

Neprehliadnite: Recept: Muffiny s broskyňami bez lepku a laktózy

Aktualizované na 10.07.2024

Aktualizovaný článok: 10.07.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

12 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

08.08.2021 12:31

robievam podobný, ale tento určite vyskúšam

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

08.08.2021 17:47

rada ho vyskúšam

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

09.08.2021 00:12

vyzerá dobre

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

09.08.2021 07:02

Výborný koláčik, pripravujem podobne.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

09.08.2021 08:28

Vyzerá veľmi chutne, broskyne s tvarohom je dobrá kombinácia

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

09.08.2021 09:07

To musí byť dobrota.

Vaše meno:

Lucia Šeptáková

Lucia Šeptáková

09.08.2021 11:29

Vyzerá neskutočne!

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

09.08.2021 15:08

vyzerá dobre, sviežo

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

09.08.2021 20:57

Podľa ingrediencií,aj podľa fotky musí byť tento koláčik výborný.Je čas broskýň,tak hurá do pečenia...mňam.

Vaše meno:

Lenka Geršiová

Lenka Geršiová

11.08.2021 11:47

Vyzerá chutne, určite vyskúšam.

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

11.08.2021 16:50

vypadá lákavo vyskušame

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

13.08.2021 14:17

robievam podobný, ale tento je tiež super :-) ďakujem za tip :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.