Ak milujete broskyne, máme pre vás tip na skvelý múčnik. Skúste tento tvarohový koláč s broskyňami, ktorý je skutočne lahodný. Len máločo ho môže prekonať!
Broskyne ako dokonalé ovocie!
Broskyne predstavujú úžasné letné ovocie, ktoré sa nedá nemilovať. Ak sú dobre dozreté, tak sú poriadne šťavnaté a sladučké. Vtedy je radosť sa do nich zahryznúť. Broskyne, ktorých pôvod možno hľadať v Číne, pritom nie sú len osviežujúcou pochúťkou, ale aj zdravou potravinou. Nášmu telu doplnia nemalú dávku vitamínu C a tiež viacerých vitamínov skupiny B. Ukrýva sa v nich aj vláknina, selén, draslík, horčík a rôzne flavonoidy. Toto sladké letné ovocie má vďaka svojmu zloženiu priaznivý vplyv na imunitný systém, trávenie, pokožku aj oči. Broskyniam sú tiež pripisované antistresové účinky, dokonca majú preventívne pôsobenie proti niektorým druhom rakoviny.
Zákusky s broskyňovým základom či koláče s broskyňami milujú malí i veľkí
Tento chlpatý plod je skvelou voľbou na desiatu či olovrant, respektíve keď nás chytí menší hlad či chuť na sladké. Broskyne si však nemusíme vychutnávať len samotné, pripraviť sa z nich totiž dajú rôznorodé dobroty, a to nielen tradičné džemy a zaváraniny, ale aj múčniky, či už jednoduché hrnčekové koláče alebo aj poctivé kysnuté koláče ako od babičky. Ak obľubuje vypekať a neviete si víkend predstaviť bez sladkej dobroty, tentoraz môžete vyskúšať aj tento tvarohový koláč s broskyňami. Verte, že vás dozaista nesklame a z plechu zmizne raz-dva.
Skúste aj: Pudingová bábovka: Túto nadýchanú dobrotu ku káve si zamiluješ!
Najlepší tvarohový koláč s broskyňami - ingrediencie
- 6 – 8 zrelých broskýň
- 2 PL kryštálového cukru
- 2 PL rumu (voliteľné)
Ingrediencie na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 200 g kryštálového cukru
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- 2 vajcia
- 200 g masla
- štipku soli
- maslo a múku na vymastenie a vysypanie plechu
Ingrediencie na tvarohovú plnku:
- 750 g jemného tvarohu
- 3 vajcia
- 6 PL cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Odporúčame: Tipy na bezmäsité jedlá na leto: Chutiť budú každému!
Tvarohový dezert s broskyňami - postup receptu
- Ako prvé si umyjeme broskyne, nakrájame ich na štvrtky, zasypeme cukrom a pridáme aj rum. Premiešame a necháme odležať aspoň 15 minút.
- Následne si vo väčšej miske zmiešame suché ingrediencie na mrveničkové cesto, teda múku, prášok do pečiva, cukor a soľ.
- Premiešame a pridáme zmäknuté cesto aj s vajcami a vypracujeme sypkú mrveničku.
- V druhej miske si pripravíme tvarohovú plnku. Tvaroh vymiešame s kryštálovým aj vanilkovým cukrom a pridáme aj celé vajcia.
- Vyšší plech vymastíme maslom a vysypeme múkou. Na jeho dno rozmrvíme 1/2 mrveničky a jemne ju popritláčame.
- Následne navrstvíme tvarohovú plnku, na to scedené broskyne a na záver zasypeme druhou polkou mrveničky.
- Koláč pečieme pri teplote 170 °C asi 40 až 45 minút.
- Hotový koláč necháme vychladnúť, ideálne po ochladnutí vložíme na dve hodiny aj do chladničky. Potom môžeme podávať. Dobrú chuť.
Neprehliadnite: Recept: Muffiny s broskyňami bez lepku a laktózy
Aktualizované na 10.07.2024
Aktualizovaný článok: 10.07.2024