Monkey bread alebo opičí koláč: Trhanec, ktorého základom je veľa škorice

Počuli ste už o zákusku, akým je opičí chlebík vo svete známy skôr pod názvom monkey bread? Banana bread pozná azda každý a rovnako aj také čokoládové brownies. Ale čo taký anglický trhanec, ktorý má výraznú škoricovú chuť, ktorá by sa dala prirovnať ku klasickým kysnutým osím hniezdam?

Síce pôvod názvu nie je úplne známy, no každý si ho môže vyložiť po svojom. Na prvý pohľad totižto vyzerá ako chutná škoricová bábovka, no nie je tomu tak úplne. Je to zákusok ideálny pre malých aj veľkých hladošov. Zaručene sa naň všetci vrhnú najskôr zo zvedavosti a neskôr kvôli jeho chuti a budú si odtrhávať kúsok po kúsku. Tak sa pustite do prípravy tejto netradičnej kysnutej bábovky aj vy.

recept na monkey bread

Zdroj: Shutterstock®

Na monkey bread potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 300 g plnotučného mlieka
  • 75 g kryštálového cukru
  • 5 g soli
  • 50 g masla
  • 25 g čerstvého droždia
  • 1 vajíčko
  • 200 g javorového sirupu

Na obalenie:

  • 1 PL mletej škorice
  • 200 g masla
  • 250 g trstinového cukru
opičí chlebík

Zdroj: Shutterstock®

Dáme si zohriať mlieko, do ktorého nadrobíme čerstvé droždie. Droždie necháme na teplom mieste podkysnúť. Medzitým si do misky preosejeme múku a pridáme kryštálový cukor, soľ a zmäknuté maslo. Maslo poriadne zapracujeme do múky a následne pridáme podkysnuté droždie i vajíčko. Vypracujeme cesto, ktoré po poriadnom vymiesení (spoznáte tak, že sa vám začne odlepovať od okrajov nádoby) vyklopíme na pomučenú pracovnú dosku a ešte ho poriadne prehnetieme. Cesto následne vrátime do misky a necháme ho podkysnúť – približne 60 až 90 minút. Cesto za tú dobu zdvojnásobí svoj objem.

Medzitým si pripravíme veľkú bábovkovú formu. Tu vymažeme maslom. Na tanier si vysypeme trstinový cukor a zmiešame ho so škoricou a maslo si dáme roztopiť. Cesto po vykysnutí vyberieme na pomučenú pracovnú dosku, prehnetieme ho a rozdelíme na 35 až 40 rovnakých kúskov. Z každého kúska vytvarujeme guličku, ktorú obalíme v rozpustenom masle a následne aj v zmesi cukru a škorice. Takto pripravené guličky postupne vrstvíme do bábovkovej formy. Pozor, nedávame hneď piecť, ale necháme ešte približne 45 minút podkysnúť. Tiež platí, že bábovkovú formy by ste nemali naplniť úplne po vrch. Stačí len do ¾ a zvyšné guličky môžete naukladať do menších foriem alebo na plech a dať ich upiecť.

Monkey bread pečieme pri teplote 180 °C približne 25 až 30 minút. Po dopečení ho polejeme javorovým sirupom a vyklopíme na servírovací tanier.

Odporúčame: Recept na brownies s malinami: Pochúťka, ktorej ťažko odoláš!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

04.03.2021 11:03

škoricu milujem, určite vyskúšam

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

04.03.2021 15:27

Tak toto vyzerá fantasticky!

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

04.03.2021 20:19

Ešte som o ňom nepočula .Vyzerá dobre

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

04.03.2021 23:44

vyzerá dobre

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

05.03.2021 07:39

Ďakujem za recept, rada vyskúšam!

Vaše meno:

Vanesa Polcová

Vanesa Polcová

05.03.2021 08:13

Tento koláčik stojí za vyskúšanie :) odporúčam všetkým čo obľubujú vôňu škorice.

Vaše meno:

Juraj Podmanický

Juraj Podmanický

05.03.2021 20:09

Veľmi zaujímavý koláč. Už zo samotného obrázku cítim tú príjemnú vôňu škorice.

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

09.03.2021 22:29

Vyzerá parádne, vyskúšam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.