Počuli ste už o zákusku, akým je opičí chlebík vo svete známy skôr pod názvom monkey bread? Banana bread pozná azda každý a rovnako aj také čokoládové brownies. Ale čo taký anglický trhanec, ktorý má výraznú škoricovú chuť, ktorá by sa dala prirovnať ku klasickým kysnutým osím hniezdam?
Síce pôvod názvu nie je úplne známy, no každý si ho môže vyložiť po svojom. Na prvý pohľad totižto vyzerá ako chutná škoricová bábovka, no nie je tomu tak úplne. Je to zákusok ideálny pre malých aj veľkých hladošov. Zaručene sa naň všetci vrhnú najskôr zo zvedavosti a neskôr kvôli jeho chuti a budú si odtrhávať kúsok po kúsku. Tak sa pustite do prípravy tejto netradičnej kysnutej bábovky aj vy.
Na monkey bread potrebujeme:
- 500 g hladkej múky
- 300 g plnotučného mlieka
- 75 g kryštálového cukru
- 5 g soli
- 50 g masla
- 25 g čerstvého droždia
- 1 vajíčko
- 200 g javorového sirupu
Na obalenie:
- 1 PL mletej škorice
- 200 g masla
- 250 g trstinového cukru
Dáme si zohriať mlieko, do ktorého nadrobíme čerstvé droždie. Droždie necháme na teplom mieste podkysnúť. Medzitým si do misky preosejeme múku a pridáme kryštálový cukor, soľ a zmäknuté maslo. Maslo poriadne zapracujeme do múky a následne pridáme podkysnuté droždie i vajíčko. Vypracujeme cesto, ktoré po poriadnom vymiesení (spoznáte tak, že sa vám začne odlepovať od okrajov nádoby) vyklopíme na pomučenú pracovnú dosku a ešte ho poriadne prehnetieme. Cesto následne vrátime do misky a necháme ho podkysnúť – približne 60 až 90 minút. Cesto za tú dobu zdvojnásobí svoj objem.
Medzitým si pripravíme veľkú bábovkovú formu. Tu vymažeme maslom. Na tanier si vysypeme trstinový cukor a zmiešame ho so škoricou a maslo si dáme roztopiť. Cesto po vykysnutí vyberieme na pomučenú pracovnú dosku, prehnetieme ho a rozdelíme na 35 až 40 rovnakých kúskov. Z každého kúska vytvarujeme guličku, ktorú obalíme v rozpustenom masle a následne aj v zmesi cukru a škorice. Takto pripravené guličky postupne vrstvíme do bábovkovej formy. Pozor, nedávame hneď piecť, ale necháme ešte približne 45 minút podkysnúť. Tiež platí, že bábovkovú formy by ste nemali naplniť úplne po vrch. Stačí len do ¾ a zvyšné guličky môžete naukladať do menších foriem alebo na plech a dať ich upiecť.
Monkey bread pečieme pri teplote 180 °C približne 25 až 30 minút. Po dopečení ho polejeme javorovým sirupom a vyklopíme na servírovací tanier.
Odporúčame: Recept na brownies s malinami: Pochúťka, ktorej ťažko odoláš!
8 komentárov
Marta Kendrová
09.03.2021 22:29Vyzerá parádne, vyskúšam
Juraj Podmanický
05.03.2021 20:09Veľmi zaujímavý koláč. Už zo samotného obrázku cítim tú príjemnú vôňu škorice.
Vanesa Polcová
05.03.2021 08:13Tento koláčik stojí za vyskúšanie :) odporúčam všetkým čo obľubujú vôňu škorice.
Ľubica Šťastná
05.03.2021 07:39Ďakujem za recept, rada vyskúšam!
Ľudka Uličná
04.03.2021 23:44vyzerá dobre
Marika Michálková
04.03.2021 20:19Ešte som o ňom nepočula .Vyzerá dobre
Lucia Valková
04.03.2021 15:27Tak toto vyzerá fantasticky!
Katarína Konečná
04.03.2021 11:03škoricu milujem, určite vyskúšam