Vianočné pečenie je pre mnohých z nás jedným z najkrajších a najvoňavejších rituálov tohto obdobia. Klasické vianočné koláče a sladkosti dokážu navodiť tú pravú sviatočnú atmosféru, a medzi nimi nesmú chýbať ani vanilkové rožky. Tieto malé krehké kúsky sú obľúbené nielen pre svoju lahodnú chuť, ale aj pre ich krásnu vôňu, ktorá sa šíri po celom dome počas pečenia.
Tento rok však môžeme vianočnú tradíciu oživiť novým nádychom. Recept na vanilkové rožky s medom je skvelou inováciou, ktorá nahradí tradičný cukor medom a pridá im jemný kakaový nádych. Výsledok je nielen chutný, ale aj príjemne voňavý. Ak chcete tento sviatočný recept vyskúšať, prinášame vám podrobný postup, ktorý vám zaručí dokonalé rožteky, ktoré sa stanú hitom na vašom vianočnom stole.
Recept na vanilkové rožky s medom
Klasické vanilkové rožteky môžeme predsa vynoviť! Preto som ich osladila medom a prifarbila kakaom. A výsledok je rozprávka na jazyku! Tento recept na vylepšené vanilkové rožky s medom je skvelým spôsobom, ako pridať niečo nové k tradičnej vianočnej klasike.
Sladký med nahradil klasický cukor a kakaový nádych im dal nový, lahodný rozmer. Výsledok je nielen voňavý, ale aj vynikajúco chutný – skutočná rozprávka na jazyku! Tento vylepšený recept si určite zamilujete, rovnako ako vaši hostia.
Príprava: 30 minút
Čas chladenia: 12 hodín
Čas pečenia: 10 minút
Pečenie: 18 minút
Ingrediencie na vanilkové rožky (50 kusov):
- 200 g medu
- 130 g hnedého cukru
- 70 g masla
- 1 lyžička perníkového korenia
- 50 g mletých mandlí
- 200 g mletých vlašských orechov
- 50 g hladkej špaldovej múky (alebo pšeničnej múky)
- 1 lyžica kakaa (alebo karobu)
- 2 lyžičky prášku do pečiva bez fosfátov
- 2 vajcia
- preosiaty práškový cukor a 1 – 2 balenia vanilkového cukru (na obalenie) zmiešaného s 3 lyžicami práškového cukru
Postup prípravy vanilkových rožkov s medom:
- Med, maslo a hnedý cukor dáme do hrnca, ohrejeme a miešame, kým sa všetko nerozpustí a nespojí.
- Pridáme perníkové korenie, asi 3 PL vody a mleté mandle.
- Múku, kakao a prášok do pečiva dáme do misy, postupne pridáme rozšľahané vajcia, medovú zmes a mleté vlašské orechy. Ak je cesto priveľmi riedke, môžeme ešte pridať trochu múky. Hotové cesto dáme do chladničky a necháme odležať cez noc.
- Vychladnuté cesto necháme 30 minút pri izbovej teplote, vytvoríme valček, nakrájame asi na 50 kúskov a vyformujeme rožteky.
- Poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie a potom vo vyhriatej rúre na 180 stupňov Celzia pečieme asi 10 minút.
- Ešte za horúca obaľujeme rožteky v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
Tipy na vylepšenie receptu
Pre ešte bohatšiu chuť môžete do cesta pridať aj kúsky čokolády alebo rôzne sušené ovocie, ako napríklad hrozienka alebo sušené marhule. Tým sa rožky stávajú ešte šťavnatejšími a lahodnejšími. Ak máte radi menej sladké pečivo, môžete znížiť množstvo medu a pridať viac orechov alebo mandlí pre ešte výraznejšiu orieškovú chuť.
Ak chcete, aby rožky získali viac výraznú chuť, môžete do cesta pridať trošku škorice alebo iné korenie, ktoré dodajú pečivu sviatočný nádych. Ďalším tipom je nahradiť časť vlašských orechov mletými lieskovými orechmi alebo pekanovými orechmi, ktoré im dodajú úplne nový charakter.
Skladovanie a trvanlivosť
Tieto vanilkové rožky s medom si môžete uchovať až na niekoľko týždňov, ak ich uložíte do uzavretých nádob. Najlepšie je použiť kovové dózy alebo sklenené nádoby, ktoré zabraňujú vstupu vzduchu. Takto si môžete užívať vianočné pečivo aj po sviatkoch.
Ak chcete rožky uchovať na dlhšie obdobie, môžete ich zamraziť. Stačí ich pred zmrazením umiestniť do vzduchotesných sáčkov alebo nádob. Po rozmrazení budú rožky stále výborné a zachovajú si svoju sviežu chuť.
Sviatočné potešenie v každom kúsku
Vanilkové rožky s medom sú jednoduchým, ale neodolateľne chutným spôsobom, ako pridať k tradičným vianočným koláčom niečo nové. Užite si prípravu tohto sladkého pokrmu, ktorý zaručene osladí vaše sviatky a prinesie radosť každému, kto si ho ochutná.
Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text a foto: Jana Štrbková, až 160 mojich ďalších najlepších receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk.
Zdroj úvodnej fotky: Jana Štrbková
Aktualizovaný článok: 19.12.2025
7 komentárov
JAN KOMADA
13.02.2019 20:09Vanilkové rožteky môžem každý deň
Ľudka Uličná
28.12.2018 17:46vyzerajú dobre
Mária Frnová
21.12.2018 06:53Vianoce bez vanilkových rožkov si neviem predstaviť...tento rok som robila okrem klasických vanilkových aj makové, škoricové a nutelové
Kristína Bertová
20.12.2018 14:07mňam, vyzerajú užasne!
Simona Záhumenská
20.12.2018 03:45Pre tento rok už máme vanilkové rožky napečené, ale budúci rok vyskúšam tento recept :-)
Elena Švachová
19.12.2018 23:48Určite sú dobré...recept zapísaný.Včera som piekla plnené medovníčky z tejto stránky a sú výborné.
Martina Zahoranová
19.12.2018 17:26milujeme vanilkové rožky a bez nich si vianoce veru nevieme predstaviť :-)