Klasické vanilkové rožteky môžeme predsa vynoviť! Preto som ich osladila medom a prifarbila kakaom. A výsledok je rozprávka na jazyku!
Príprava: 30 minút
Čas chladenia: 12 hodín
Čas pečenia: 10 minút
Pečenie: 18 minút
Potrebujeme asi na 50 kúskov:
- 200 g medu
- 130 g hnedého cukru
- 70 g masla
- 1 lyžička perníkového korenia
- 50 g mletých mandlí
- 200 g mletých vlašských orechov
- 50 g hladkej špaldovej múky (alebo pšeničnej múky)
- 1 lyžica kakaa (alebo karobu)
- 2 lyžičky prášku do pečiva bez fosfátov
- 2 vajcia
- preosiaty práškový cukor a 1 – 2 balenia vanilkového cukru (na obalenie) zmiešaného s 3 lyžicami práškového cukru
Postup:
- Med, maslo a hnedý cukor dáme do hrnca, ohrejeme a miešame, kým sa všetko nerozpustí a nespojí.
- Pridáme perníkové korenie, asi 3 PL vody a mleté mandle.
- Múku, kakao a prášok do pečiva dáme do misy, postupne pridáme rozšľahané vajcia, medovú zmes a mleté vlašské orechy. Ak je cesto priveľmi riedke, môžeme ešte pridať trochu múky. Hotové cesto dáme do chladničky a necháme odležať cez noc.
- Vychladnuté cesto necháme 30 minút pri izbovej teplote, vytvoríme valček, nakrájame asi na 50 kúskov a vyformujeme rožteky.
- Poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie a potom vo vyhriatej rúre na 180 stupňov Celzia pečieme asi 10 minút.
- Ešte za horúca obaľujeme rožteky v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text a foto: Jana Štrbková, až 160 mojich ďalších najlepších receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk.