Advent je už v plnom prúde a Vianoce sa nezadržateľne blížia. Rozličným ľudom pri pomyslení na Vianoce príde na um vždy niečo iné. Mnohí si vianočné obdobie spájajú s honom na darčeky a preplnenými obchodmi, niektorí však toho obdobie vnímajú zase ako čas pokoja, ktorý chcú tráviť v kruhu najbližších.
Nuž, k Vianociam asi neodmysliteľne patrí jedno aj druhé, aj trochu stresu a zhonu, ale aj veľa radosti a príjemných chvíľ. A, samozrejme, k nim neodmysliteľne patrí aj vianočný stromček a celkovo sviatočná výzdoba, vianočné rozprávky a hlavne veľa jedla.
Aké by to boli Vianoce bez tých správnych dobrôt? Vianočná kapustnica či šošovicová polievka, zemiakový šalát, ryba, oblátky s medom a mnoho ďalších iných miestnych špecialít z rôznych kútov Slovenska – bez toho všetkého si mnohí vianočný čas ani nevedia predstaviť.
Samozrejme, zabudnúť nemožno ani na vianočné pečivo. Typické sú medovníčky, vanilkové rožky, linecké pečivo či medvedie labky. Ak obľubujete vianočné pečivo s orechmi, máme pre vás dnes jeden tip. Prinášame recept na orechové linecké koláčiky, ktoré si ihneď zamilujete. Objavia sa tieto Vianoce aj na vašom stole?
Recept na orechové linecké koláčiky
Orechové linecké koláčiky sú vynikajúcou voľbou na vianočné pečenie, ktoré kombinuje chuť jemného cesta, lahodného lekváru a jemných mletých orechov. Tieto koláčiky sú perfektnou kombináciou krehkosti a bohatosti chutí, ktorá si získava srdcia mnohých milovníkov vianočného pečiva.
Okrem toho, že sú výborné, predstavujú aj ideálny spôsob, ako si užiť sviatočné chvíle s rodinou pri pečení. Tieto koláčiky sú nielen skvelé na stôl, ale aj na zdieľanie s blízkymi či na darčeky, ktoré potešia každého, kto ich ochutná.
Ingrediencie na orechové linecké pečivo:
- 200 g hladkej múky
- 50 g mletých vlašských orechov (prípadne iné podľa chuti)
- 125 g masla
- 100 g práškového cukru
- 2 žĺtka
- 1/2 ČL citrónovej kôry
- lekvár (slivkový, jahodový)
Postup prípravy orechových lineckých koláčov:
Ako prvé si v miske zmiešame hladkú múku, pomleté orechy, práškový cukor a citrónovú kôru.
K sypkej zmesi pridáme na kúsky pokrájané zmäknuté maslo a žĺtky. Následne vymiesime cesto, zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke odležať aspoň jednu až dve hodiny.
Cesto vyberieme z chladu, necháme ho chvíľu odstáť pri izbovej teplote a potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske.
Následne použijeme vykrajovačky a z cesta povykrajujeme rôzne tvary, srdiečka, kolieska, kvetinky a podobne. Dávame pozor na párny počet kúskov. V polovičke koláčikov tiež môžeme uprostred vykrojiť malý krúžok. Tie budeme potom spájať s druhou polovičkou pečiva bez vykrojeného prostriedku.
Orechové pečivo poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C asi 8 minút. Koláčiky by mali chytiť len jemne zlatistý nádych.
Po ochladnutí koláčiky potrieme obľúbeným lekvárom a spojíme. Môžeme na záver podľa chuti ešte posypať práškovým cukrom či zľahka pooblievať rozpustenou čokoládou. Orechové pečivo uskladníme na suchom mieste, je dobré využiť práve krabice na koláče, ktoré sú na to určené. A tak môžeme vychutnávať tieto dobroty počas celého vianočného obdobia. Dobrú chuť!
Shutterstock®Variácie na náplň orechového lineckého pečiva
Ak chcete vylepšiť tradičné orechové linecké koláčiky, môžete experimentovať s rôznymi náplňami. Okrem obľúbeného lekváru skúste pridať orieškový krém alebo čokoládovú náplň, ktorá ešte viac zvýrazní chuť pečiva.
Skvelým nápadom je tiež použiť marhuľovú marmeládu pre sladkú a kyslastú rovnováhu. Pre tých, ktorí majú radi nezvyčajné kombinácie, môžete skúsiť aj kombináciu rôznych ovocných náplní, ako je jahodový lekvár a malinový džem.
Dekorácie na orechové linecké pečivo
Aby orechové linecké koláčiky nielen chutili, ale aj vyzerali pôsobivo, môžete ich ozdobiť jemnou vrstvou rozpučenej čokolády a posypať mletými orechmi alebo farebnými cukrovými perličkami. Tieto dekorácie im pridajú sviatočný vzhľad a dajú im ten správny vianočný nádych.
V prípade, že chcete ešte viac zvýrazniť vizuálnu stránku pečiva, použite jedlé zlaté alebo strieborné prášky, ktoré pečivo ešte viac zafarbia a urobia z neho štýlovú ozdobu sviatočného stola.
Tipy na skladovanie orechového lineckého pečiva
Aby orechové linecké koláčiky ostali čerstvé po dlhšiu dobu, je dôležité ich správne skladovať. Uložte ich do vzduchotesnej nádoby alebo plechovej dózy, ktorá zabezpečí ich ochranu pred vlhkosťou a zachová ich krehkú štruktúru. Ak chcete, aby koláčiky vydržali čerstvé aj niekoľko týždňov, uskladnite ich na chladnom a suchom mieste.
Ak plánujete pečivo darovať ako sviatočný darček, uložte ho do dekoratívnych krabíc na koláče, ktoré nielen ochránia pečivo, ale aj ho zaručene urobia ešte atraktívnejšie. Potešíte ním nielen svojich blízkych, ale aj vaše chuťové poháriky počas celých Vianoc.
Orechové linecké koláčiky sú dokonalou vianočnou pochúťkou, ktorá nikdy nesklame. Či už sa rozhodnete vyskúšať rôzne náplne, ozdobiť ich čokoládou alebo ich uchovávať v krásnych krabiciach, určite si získať srdcia všetkých, ktorí ich ochutnajú. Tieto chutné dobroty sú nielen skvelým pečivom na vianočný stôl, ale aj nádherným darčekom, ktorý poteší každého.
Aktualizovaný článok: 14.12.2025
10 komentárov
Kristína Dická
30.12.2020 07:09Super určite vyskúšam, príjemné spestrenie oproti klasickým lineckým koláčikom, ktoré na Vianoce nesmú chýbať :-)
Ľudka Uličná
18.12.2020 21:16vyzeraju dobre
Elena Švachová
15.12.2020 00:19Linecké veru nesmú chýbať na Vianoce ani u nás...vyskúšam.
JAN KOMADA
14.12.2020 09:57Priateľka pečie dcéra má dva rôčky má ich rada
Ľubica Šťastná
14.12.2020 05:39Výborná verzia!
Andrea Justusová
13.12.2020 19:30Tieto urobím tento rok namiesto klasiky. Dakujem :)
Mária Maxianová
13.12.2020 14:44linecké koláčiky patria u nás medzi najobľúbenejšie
Katarína Konečná
13.12.2020 14:26Robievam podobné, ale vyskúšam aj tieto.
Mária Chromíková
13.12.2020 14:08určite chutné
Daniela Bieliková
13.12.2020 12:04Orechové linecké koláčiky som ešte nerobila a tieto vyzerajú veľmi dobre, asi ich vyskúšam...