Advent je už v plnom prúde a Vianoce sa nezadržateľne blížia. Rozličným ľudom pri pomyslení na Vianoce príde na um vždy niečo iné. Mnohí si vianočné obdobie spájajú s honom na darčeky a preplnenými obchodmi, niektorí však toho obdobie vnímajú zase ako čas pokoja, ktorý chcú tráviť v kruhu najbližších. Nuž, k Vianociam asi neodmysliteľne patrí jedno aj druhé, aj trochu stresu a zhonu, ale aj veľa radosti a príjemných chvíľ. A, samozrejme, k nim neodmysliteľne patrí aj vianočný stromček a celkovo sviatočná výzdoba, vianočné rozprávky a hlavne veľa jedla.
Aké by to boli Vianoce bez tých správnych dobrôt? Vianočná kapustnica či šošovicová polievka, zemiakový šalát, ryba, oblátky s medom a mnoho ďalších iných miestnych špecialít z rôznych kútov Slovenska – bez toho všetkého si mnohí vianočný čas ani nevedia predstaviť. Samozrejme, zabudnúť nemožno ani na vianočné pečivo. Typické sú medovníčky, vanilkové rožky, linecké pečivo či medvedie labky. Ak obľubujete vianočné pečivo s orechmi, máme pre vás dnes jeden tip. Prinášame recept na orechové linecké koláčiky, ktoré si ihneď zamilujete. Objavia sa tieto Vianoce aj na vašom stole?
Odporúčame: Jednoduchý recept na kokosové pusinky: Počas Vianoc im nik neodolá!
Budeme potrebovať:
- 200 g hladkej múky
- 50 g mletých vlašských orechov (prípadne iné podľa chuti)
- 125 g masla
- 100 g práškového cukru
- 2 žĺtka
- 1/2 ČL citrónovej kôry
- lekvár (slivkový, jahodový)
Postup prípravy:
- Ako prvé si v miske zmiešame hladkú múku, pomleté orechy, práškový cukor a citrónovú kôru.
- K sypkej zmesi pridáme na kúsky pokrájané zmäknuté maslo a žĺtky. Následne vymiesime cesto, zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke odležať aspoň jednu až dve hodiny.
- Cesto vyberieme z chladu, necháme ho chvíľu odstáť pri izbovej teplote a potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske.
- Následne použijeme vykrajovačky a z cesta povykrajujeme rôzne tvary, srdiečka, kolieska, kvetinky a podobne. Dávame pozor na párny počet kúskov. V polovičke koláčikov tiež môžeme uprostred vykrojiť malý krúžok. Tie budeme potom spájať s druhou polovičkou pečiva bez vykrojeného prostriedku.
- Orechové pečivo poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C asi 8 minút. Koláčiky by mali chytiť len jemne zlatistý nádych.
- Po ochladnutí koláčiky potrieme obľúbeným lekvárom a spojíme. Môžeme na záver podľa chuti ešte posypať práškovým cukrom či zľahka pooblievať rozpustenou čokoládou. Orechové pečivo uskladníme na suchom mieste, je dobré využiť práve krabice na koláče, ktoré sú na to určené. A tak môžeme vychutnávať tieto dobroty počas celého vianočného obdobia. Dobrú chuť!
Odporúčame: Tradičný recept na linecké pečivo: Prípravy na Vianoce sa začínajú!