Tradičná Sacherova torta: Pre niekoho staromódna, ale stále originálna

Čokoládovú tortu s marhuľovým džemom pozná azda každý. Viac-menej si ju spájame s Viedňou a dá sa povedať, že je pre ňu typická. Je to tradičný zákusok, ktorý sa síce dostal skoro do každého kúta, no originál je len jeden.

Podľa histórie bola prvá čokoládová torta upečená v roku 1832. Na dvore kniežaťa ochorel kuchár, ktorý nechal svojho učňa pripraviť dezert na slávnostnú večeru. Tým učňom bol Franz Sacher, ktorý vytvoril jednoduchý čokoládový koláč. Podľa histórie jeho zákusok zožal veľký úspech. Postupne sa tento dezert vylepšoval a začal sa dostávať do všetkých končín Viedne. Dnes je dokonca na Sacherovu tortu vydaná ochranná známka. Tak si poďte zamaškrtiť na tomto lahodnom čokoládovo-čokoládovom zákusku.

čokoládová torta s marhuľovým džemom

Zdroj: Shutterstock®

Na Sacherovu tortu potrebujeme:

  • 130 g čokolády na varenie
  • 100 g práškového cukru
  • 130 g zmäknutého masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 130 g hladkej múky
  • 3 vajíčka
  • marhuľový džem (použiť môžete aj iný – podľa chuti)

Na polevu (ganache):

  • 100 g čokolády na varenie
  • 100 ml smotany
  • 50 g zmäknutého masla

Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu a necháme ju vychladnúť. V miske si vymiešame zmäknuté maslo s práškovým cukrom. K zmesi postupne pridáme vaječné žĺtky a napokon aj vychladnutú čokoládu.

V extra miske vymiešame bielky s kryštálovým cukrom na tuhý sneh, ktorý zľahka vmiešame do žĺtkovo-čokoládovej zmesi. Na záver začneme po častiach vmiešavať preosiatu múku. Hotové cesto vylejeme do tortovej formy, ktorú si vopred vymastíme a vysypeme múkou. Korpus pečieme pri teplote 180 °C približne 55 minút. Po dopečení necháme korpus vychladnúť. Keď bude vychladnutý, tak ho prerežeme na polovicu a natrieme marhuľovým džemom. Aby bola torta vláčnejšia, tak 100 g džemu zmiešajte s 50 ml horúcej vody.

Polevu si pripravíme tak, že čokoládu si nalámeme na menšie kúsky a zalejeme ju horúcou smotanou. Necháme chvíľu odstáť a následne miešame dovtedy, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Na záver pridáme maslo a vymiešame dohladka. Polevu nalejeme na tortu, uhladíme a necháme stuhnúť v chladničke.

Prajeme príjemné maškrtenie!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

20.08.2021 11:50

Sacherovu tortu milujem a k nej dobrú kávu, mňam.

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

31.08.2021 08:12

Káva a „sacherka" - dokonalá kombinácia, mňam! :D

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

20.08.2021 16:45

zbožňujem ju..

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

21.08.2021 09:28

Stará dobrá poctivá torta.

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

21.08.2021 13:47

Dávno som nerobila, určite najbližšie urobím

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

21.08.2021 15:59

Dala by som si teraz kusok

Vaše meno:

Patrik Podmanický

Patrik Podmanický

22.08.2021 16:52

Nepovedal by som staromódna, je to klenot medzi tortami. Existuje priam dvesto rokov a stále má množstvo obdivovateľov.

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

31.08.2021 08:14

Určite súhlasím - je to klenot, ale na druhej strane už všetci pečú skôr „modernejšie" zákusky, ako je cheesecake, cupcakes, brownies, takže môžeme povedať, že sacherka je aj trošku staromódna ;) alebo nie?

Mária Maxianová

Mária Maxianová

24.08.2021 17:57

Sacher je Sacher, ja pečiem podobnú, namiesto marhuľového lekváru dávam varenú cviklu

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

31.08.2021 08:15

O kombinácii s cviklou som ešte ani nepočula - zaujímavá kombinácia.

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

30.09.2021 00:22

dobrá torta

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.