Čokoládovú tortu s marhuľovým džemom pozná azda každý. Viac-menej si ju spájame s Viedňou a dá sa povedať, že je pre ňu typická. Je to tradičný zákusok, ktorý sa síce dostal skoro do každého kúta, no originál je len jeden.
Podľa histórie bola prvá čokoládová torta upečená v roku 1832. Na dvore kniežaťa ochorel kuchár, ktorý nechal svojho učňa pripraviť dezert na slávnostnú večeru. Tým učňom bol Franz Sacher, ktorý vytvoril jednoduchý čokoládový koláč. Podľa histórie jeho zákusok zožal veľký úspech. Postupne sa tento dezert vylepšoval a začal sa dostávať do všetkých končín Viedne. Dnes je dokonca na Sacherovu tortu vydaná ochranná známka. Tak si poďte zamaškrtiť na tomto lahodnom čokoládovo-čokoládovom zákusku.
Na Sacherovu tortu potrebujeme:
- 130 g čokolády na varenie
- 100 g práškového cukru
- 130 g zmäknutého masla
- 100 g kryštálového cukru
- 130 g hladkej múky
- 3 vajíčka
- marhuľový džem (použiť môžete aj iný – podľa chuti)
Na polevu (ganache):
- 100 g čokolády na varenie
- 100 ml smotany
- 50 g zmäknutého masla
Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu a necháme ju vychladnúť. V miske si vymiešame zmäknuté maslo s práškovým cukrom. K zmesi postupne pridáme vaječné žĺtky a napokon aj vychladnutú čokoládu.
V extra miske vymiešame bielky s kryštálovým cukrom na tuhý sneh, ktorý zľahka vmiešame do žĺtkovo-čokoládovej zmesi. Na záver začneme po častiach vmiešavať preosiatu múku. Hotové cesto vylejeme do tortovej formy, ktorú si vopred vymastíme a vysypeme múkou. Korpus pečieme pri teplote 180 °C približne 55 minút. Po dopečení necháme korpus vychladnúť. Keď bude vychladnutý, tak ho prerežeme na polovicu a natrieme marhuľovým džemom. Aby bola torta vláčnejšia, tak 100 g džemu zmiešajte s 50 ml horúcej vody.
Polevu si pripravíme tak, že čokoládu si nalámeme na menšie kúsky a zalejeme ju horúcou smotanou. Necháme chvíľu odstáť a následne miešame dovtedy, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Na záver pridáme maslo a vymiešame dohladka. Polevu nalejeme na tortu, uhladíme a necháme stuhnúť v chladničke.
Prajeme príjemné maškrtenie!
8 komentárov
Ľudka Uličná
30.09.2021 00:22dobrá torta
Mária Maxianová
24.08.2021 17:57Sacher je Sacher, ja pečiem podobnú, namiesto marhuľového lekváru dávam varenú cviklu
Katarína Kačuriková
31.08.2021 08:15O kombinácii s cviklou som ešte ani nepočula - zaujímavá kombinácia.
Patrik Podmanický
22.08.2021 16:52Nepovedal by som staromódna, je to klenot medzi tortami. Existuje priam dvesto rokov a stále má množstvo obdivovateľov.
Katarína Kačuriková
31.08.2021 08:14Určite súhlasím - je to klenot, ale na druhej strane už všetci pečú skôr „modernejšie" zákusky, ako je cheesecake, cupcakes, brownies, takže môžeme povedať, že sacherka je aj trošku staromódna ;) alebo nie?
Iveta Moravčíková
21.08.2021 15:59Dala by som si teraz kusok
Marta Kendrová
21.08.2021 13:47Dávno som nerobila, určite najbližšie urobím
Mária Chromíková
21.08.2021 09:28Stará dobrá poctivá torta.
Marianna Rajniaková
20.08.2021 16:45zbožňujem ju..
Katarína Konečná
20.08.2021 11:50Sacherovu tortu milujem a k nej dobrú kávu, mňam.
Katarína Kačuriková
31.08.2021 08:12Káva a „sacherka" - dokonalá kombinácia, mňam! :D