Si milovníčka húb? Tieto hubové pochúťky musíš skúsiť!

Hubová sezóna je ešte stále v plnom prúde. Ak ste dostali chuť na hubové jedlá, inšpirujte sa našimi receptami. Potom stačí už len vybehnúť do lesa, na trh alebo do najbližšieho obchodu a veselo sa vrhnúť do varenia. Skúsite hubovú polievku či perfektné hamburgery?

Pozri aj: TOP RECEPT: Šťavnatá plnená cuketa, na ktorej si pochutí každý!

restované huby

Zdroj: Shutterstock®

Restované huby

Ingrediencie: 2 lyžice masla, pol lyžice olivového oleja, pol lyžice balzamikového octu, 1 strúčik cesnaku, pol lyžičky oregana, 500 g šampiňónov

Postup: Nakrájané šampiňóny uduste na masle. Pridajte olej, premiešajte a ochuťte balzamikovým octom, pretlačeným cesnakom a oreganom. Huby restujte cca 5 minút, kým nezmäknú. Podávajte s bagetkou.

Odporúčame vyskúšať: Svieže ovocné torty

hubové cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

Cestoviny s hubami a špargľou

Ingrediencie: 450 g ľubovoľných húb, 5 ks čerstvej špargle, rezance (udon), 2 strúčiky cesnaku, chilli korenie, bylinková soľ, olej, sójová omáčka, med, kajenské korenie

Postup: Cestoviny uvarte podľa návodu. Na oleji opečte nakrájaný cesnak, pridajte huby a ochuťte chilli korením a soľou. Na kúsky nakrájanú špargľu krátko povarte vo vriacej vode, sceďte a pridajte k hubám. V miske zmiešajte lyžicu medu so sójovou omáčkou, ochuťte kajenským korením a na záver vmiešajte k hubám. Uvarenú hubovú omáčku podávajte s cestovinami.

Odporúčame vyskúšať: Na každý deň iné špagety

hubový hamburger

Zdroj: Shutterstock®

Hubové hamburgery

Ingrediencie: celozrnné žemle, 1 cibuľa, 5 strúčikov cesnaku, ľubovoľné huby, sušené paradajky, šošovica, 1 vajíčko, šalátové listy, 5 ks čerstvých paradajok, maslo, karamelizovaná cibuľa, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Nadrobno nakrájané huby uduste na masle, zmiešajte s uvarenou šošovicou, vajíčkom, sušenými paradajkami, nadrobno nakrájanou cibuľou a dvomi až tromi strúčikmi cesnaku. Zmes ochuťte soľou a korením. Vytvarujte z nej fašírkové placky, v prípade potreby pridajte trochu pečiva alebo strúhanky, aby sa vám fašírky nerozpadali. Na panvici rozpáľte olivový olej a fašírky na ňom opečte z každej strany. Žemle prekrojte, pokvapkajte ich trochou olivového oleja a naplňte šalátovými listami, plátkami paradajok, cesnakom, karamelizovanou cibuľou a hubovými fašírkami.

Odporúčame vyskúšať: Na grilovačke nemôže chýbať chutný dresing

hubová polievka

Zdroj: Shutterstock®

Hubová polievka

Ingrediencie: za hrsť sušených hríbov, 600 g mix húb (hríby, hliva ustricová, šampiňóny, dubáky, shittake...), 2 strúčiky cesnaku, 1 červená cibuľa, 1 liter vývaru (kurací alebo zeleninový), za hrsť čerstvého tymianu, za hrsť čerstvej petržlenovej vňate, 1 polievková lyžica mascarpone, 1 citrón, hľuzovkový olej, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Sušené huby namočte do vody, aby zmäkli. Na olivovom oleji opražte cibuľu a nasekaný cesnak, pridajte nakrájané huby, chvíľku popražte a zalejte vývarom. Pridajte sušené huby, ochuťte tymianom, petržlenovou vňaťou, soľou a korením a varte cca 15 až 20 minút. Keď sú huby mäkké na záver vmiešajte do polievky mascarpone, ochuťte trochou citrónovej šťavy. Pred podávaním pokvapkajte polievku hľuzovkovým olejom, ozdobiť môžete opečeným pečivom, prípadne opečenými hubami.

Odporúčame vyskúšať: Zemiakové menu, ktoré vám určite zachutí

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Veronika Kulanová

Veronika Kulanová

01.07.2013 20:41

huby mam velmi rada....v tieto dni sa ich nevieme nabazit....hubova polievka je fajn, ale vynikajuca je hubova prazenica

Vaše meno:

Majka Vojtekova

Majka Vojtekova

03.07.2013 19:53

milujem šampiony

Vaše meno:

Danka

Danka

04.07.2013 06:16

Rada chodím do prírody na huby, avšak ich nerada jem - jediné včom mi chutia je polievka klasická hubová, u nás doma sa ale robia dosť jedál s húb (pokial sú), len ja nejak im nemôžem príst na chut...

Vaše meno:

Jana Komadova

Jana Komadova

09.08.2013 18:56

chodím ena hríby každý rok mám nasušené a aj v nraziaku a ked ich je dosť tak aj zavátam na kyslo ako uhorky hubová polievka je skvelá a dávam ich aj do francúzkých zemiakov,a rizota

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

11.08.2013 18:44

Super receptíky, rada sa nechám inšpirovať...

Vaše meno:

helena kravcová

helena kravcová

30.09.2013 21:31

milujem hubové jedlá priravujem ich na všelijaký spôsob

Vaše meno:

Helena Kravcová

Helena Kravcová

26.08.2014 16:37

Huby zberáme celá rodina.Zaváram ich na sladko-kysko ,ako uhorhy,robím z nich hribový šalat, suším,varím a odkládam do mrazaka.Počas roka varím z nich rôzne špeciality

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

20.12.2015 07:51

huby mame susene,mrazene,vzdy su po ruke,manzel je velky hubar

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

01.12.2018 10:08

hubovy hamburger ma dostal

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.