Ak si chcete doma pripraviť obľúbenú taliansku pochúťku, okrem pizzy či lazaní môžete vyskúšať tradičné vidiecke jedlo s názvom gnocchi. Táto zemiaková špecialita má veľmi blízko k našim slovenským haluškám, rozdiel je v príprave zemiakov. Gnocchi sa pripravujú z varených zemiakov, halušky zo surových. Toto talianske jedlo sa zväčša podáva so smotanovými a syrovými omáčkami, ktoré mu dodajú ten správny šmrnc.
Ingrediencie (2 porcie):
Smotanová omáčka
- 1 balenie Moravskej morčacej šunky Mecom (80g)
- olej
- 1 cibuľa
- 1 menšia červená paprika
- štipka soli
- ½ čajovej lyžičky mletej červenej papriky
- 250 ml smotany na varenie
- 1 polievková lyžica masla
- čerstvá petržlenová vňať
Cesto na gnocchi
- 500 g zemiakov
- 120 g hladkej múky
- 1 stredne veľké vajce
- ½ čajovej lyžičky soli
Odporúčame prečítať: Vajíčka plnené avokádovým krémom
Odporúčame prečítať: Sladko-kyslá fazuľová polievka
Príprava:
Na panvici rozohrejeme olej, opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu, červenú papriku a Moravskú morčaciu šunku. Potom pridáme soľ, mletú červenú papriku a všetko dôkladne premiešame. Nakoniec vlejeme smotanu na varenie. Keď začne vrieť, odstavíme panvicu zo sporáka. Pridáme jednu polievkovú lyžicu masla, pokrájanú petržlenovú vňať a premiešame.
Zemiaky uvaríme, ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme k nim múku, vajce, soľ a vymiesime na jemné cesto. Z neho urobíme niekoľko menších valcov, ktoré pokrájame na 3 cm valčeky. Do nakrájaných kúskov pritlačíme jemne vidličku, aby sme vytvorili zárezy, ktoré sú typické pre gnocchi. Vložíme ich do vriacej vody na približne 2 minúty, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Nakoniec ich polejeme vopred pripravenou omáčkou.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Zemiakové guľky pre návštevu
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová