V našich končinách poznáme sladké džemy, ktoré si väčšinou pripravujeme počas leta, keď je sezóna čerstvého ovocia a nám dozrieva vo vlastných záhradkách. Jahodový džem s veľkými kúskami jahôd je dokonalý do koláča i na chlebík. Ani marhuľový džem, malinový džem, slivkový a ďalšie za ním vo svojej chuti nezaostávajú.
Ale počuli ste už o džeme pripravenom na slaný spôsob? O slaninovom džeme, ktorý sa skvelo hodí do omáčok alebo k mäsu, poprípade si ho veľký labužníci môžu natrieť na chlebík? Poľahky by sme mohli povedať, že ide o slaninové čatní, ktoré dokáže doladiť aj ten najfádnejší pokrm. Ak ste milovníkmi slaniny a hľadáte nejaký spôsob jej využitia, respektíve recept, v ktorom by ste ju mohli použiť, tak skúste tento slaninový džem (slaninada).
Na slaninový džem potrebujeme:
- 500 g slaniny
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ šálky hnedého cukru
- ½ šálky jablčného octu
- ½ šálky vody
- kóšer soľ a mleté čierne korenie
Postup prípravy slaninového džemu:
- Nakrájajte si slaninu na menšie kocky. Očistíte cibuľu a rovnako aj tú nakrájajte nadrobno.
- Vo veľkej panvici si opečieme slaninu na strednom ohni. Pečieme približne 8 až 10 minút alebo dovtedy, kým slaninka nebude opečená do chrumkavá. Následne ju z panvice povyberáme dierkovanou naberačkou na tanier vystlaný papierovou utierkou. Výpek zo slaniny zlejeme do pohára a na panvici necháme približne 2 lyžice.
- Panvicu s trochou slaninového výpeku vráťte na sporák a opečte si cibuľu dozlatista. Pridajte k nej očistený a pretlačený cesnak. Jemne dochuťte soľou a korením. So soľou to nepreháňajte, predsa len je slanina už samá osebe slaná.
- Primiešajte hnedý cukor, jablčný ocot, vodu a pridajte aj slaninu. Pridajte intenzitu na sporáku a varte za častého miešania dovtedy, kým sa časť pridaných tekutín nezredukuje a slaninový džem nebude mať sirupovú konzistenciu. Trvá to približne 10 až 15 minút. Ochutnajte a ak je to potrebné, tak ešte dochuťte soľou a korením.
- Slaninový džem môžete podávať teplý alebo studený. Odporúča sa skladovať ho vo vzduchotesnej nádobe (ideálne v zaváraninovej fľaši) v chladničke. Pozor, nepripravujte si ho do zásoby! Slaninový džem vydrží v chladničke asi týždeň.