Čo by to bolo za pravú vianočnú atmosféru bez nejakého drinku, ktorý proste k tým sviatkom patrí. Vaječný likér s medom je už akousi klasikou a určite neurazí ani karamelový likér či tradičný domáci baileys. Ak už nejaký recept na vaječný likér vo svojej zbierke máte, tak si ju doplňte aj o tento vianočný čokoládový likér, ktorým môžete pohostiť nejedného vinšovníka.
Ak si zvyknete počas vianočného obdobia, respektíve počas Štedrého dňa pripíjať niečím sladkým, tak vyskúšajte tento rok tento likér. A ak sa vám náhodou zvýši, tak si ho pokojne pridajte do kávy namiesto mlieka aj po sviatkoch. Psst, nikomu to hovoriť nemusíte!
Odporúčame: Nadýchaná kávová pena s čokoládou: Nedá sa jej odolať!
Na čokoládový likér potrebujete:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 100 ml plnotučného mlieka
- 1 vanilkový lusk
- 1 zahustené sladené mlieko (salko)
- 200 g čokolády na varenie
- 400 ml rumu
Do hrnca si nalejeme smotanu, mlieko a pridáme na polovicu prerezaný vanilkový lusk, z ktorého vyškriabeme všetky vanilkové semienka (tie, samozrejme, pridáme tiež). Mlieko a smotanu necháme pomaly variť a varíme až dovtedy, kým sa po boku hrnca nezačnú tvoriť bublinky. Teda privedieme takmer do varu. Odstavíme z ohňa a necháme aspoň pol hodinky odstáť. Následne zo zmesi vyberieme vanilkový lusk a vložíme na kocky nalámanú čokoládu.
Zmes opäť dáme na sporák a varíme dovtedy, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Po jej rozpustení opäť odstavíme a necháme vychladnúť. Do vlažnej čokoládovo-smotanovej zmesi nalejeme zahustené sladené mlieko a dobre premiešame. Na záver prilejeme rum – voľte v závislosti od toho, aký silný likér chcete vytvoriť. Vytvorený likér skladujeme v chladničke a podávame podľa uváženia.