Ako si vychutnať zeleninu v zime? Skús recept na teplý šalát 3x inak!

Recept na teplý šalát so zeleninou v zime

Je bohatá na výživnú vlákninu, cenné fytochemikálie, potrebné vitamíny a minerály a neobsahuje pritom takmer žiadne kalórie. Určite ste z tohto úvodu odhalili, že reč je o zelenine. Zelenine, ktorá sa dá jesť na mnoho rôznych spôsobov, a predsa jej väčšina z nás konzumuje až príliš málo. Ako si vychutnať zeleninu napríklad aj teraz v zime? Skúste recept na teplý šalát 3-krát inak!

Reklama

Vynikajúce a výživné

Mnoho ľudí má zeleninu zaškatuľkovanú skôr v surovom, respektíve čerstvom stave. Áno, často ju pridávame do polievok a omáčok, no teplý šalát si z nej pripravuje len málo ľudí. Pritom je to absolútna lahoda. Nezabúdajme ani na to, čo všetko nám zelenina ponúka.

Pôsobí pozitívne na trávenie, znižuje zápalovosť, riziká vzniku diabetu typu 2 či ochorení srdca, a to je len začiatok. Aj preto by ste mali dať šancu práve teplým šalátom z našej galérie. Ak nie pre nič iné tak preto, aby ste si výdatne pochutnali.

TOP recepty na teplý šalát

Šalát s grilovanou zeleninou

Portál PaleOmg prináša zaujímavý teplý šalát s grilovanými mrkvami, repou a kandizovanými orechami. Pozrime sa na recept.

Dresing:

  • šťava z 2 citrónov
  • 60 ml olivového oleja
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica posekaných tymianových lístkov
  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku
  • 1 lyžička dijónskej horčice
  • soľ na dochutenie

Šalát:

  • 10 kúskov menšej repy (5 veľkých) narezaných na polovice alebo 1/4
  • 6 mrkiev (ideálne kombinácia klasickej, žltej a fialovej) nasekaných nadrobno
  • 2 lyžice avokádového oleja vhodného na praženie
  • soľ a sušený cesnak na dochutenie
  • 100 g rukoly

Kandizované orechy:

  • 30 g mandľových lupienkov
  • 30 g nahrubo posekaných vlašských orechov
  • 3 lyžice kokosového cukru (alebo iného)
  • štipka kajenského korenia
  • štipka soli
  • 1 lyžica konopných semienok

Postup prípravy:

  • Rúru si predhrejte na 190 stupňov. 
  • Na plech s papierom na pečenie si dajte mrkvy a repu, zeleninu polejte avokádovým olejom a poriadne premiešajte. Následne posoľte a poprášte cesnakom v prášku.
  • Do uzatvárateľného pohára dajte všetky ingrediencie na dresing, zavrite ho a poriadne pretraste.
  • Na suchú panvicu si dáme orechy a opekáme ich na miernom plameni, kým nezačnú hnednúť. Potom pridáme cukor, soľ a kajenské korenie. Premiešajte a počkajte, kým sa cukor neroztopí a neobalí orechy, potrvá to asi 2 minúty.
  • Do misy si dajte rukolu, zeleninu z rúry aj orechy, všetko polejte dresingom a poriadne premiešajte. Podávajte posypané konopnými semienkami. Dobrú chuť!

šalát s grilovanou zeleninou
Pinterest / @julibauer

Cézar z kelu

Klasický Cézar šalát milujeme azda všetci. Pripravte si teplú zeleninovú verziu s netradičným dresingom podľa Half Baked Harvest.

Dresing:

  • 60 ml olivového oleja
  • 2 lyžice dijónskej horčice
  • 2 lyžice tahini
  • 2 lyžičky worčesteru
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 30 g nastrúhaného parmezánu (plus na podávanie)
  • 2 lyžice posekanej petržlenovej vňate

Šalát:

  • 2 menšie bataty nakrájané na tenšie kolieska
  • 60 ml olivového oleja
  • 1 až 2 lyžičky čili korenia (podľa vlastnej chuti)
  • 2 lyžičky mletej papriky (ideálne údenej)
  • soľ, korenie
  • 1 konzerva cíceru (zliateho z nálevu a premytého pod vodou)
  • 1 hlavu narezaného kučeravého kelu
  • 250 g ružičkového kelu
  • 2 zrelé avokáda nakrájané na prúžky
Reklama

Postup prípravy:

  • Rúru si predhrejeme na 220 stupňov.
  • Na plech s papierom na pečenie si poukladáme kolieska batatov, pridáme papriku, čili, soľ, korenie a 2 lyžice olivového oleja. Dáme do rúry a pečieme 20 minút. Následne k batatom pridáme cícer a zvyšný olivový olej. Premiešame s batatmi a pečieme ešte 20 minút. Bataty musia byť mäkké, cícer chrumkavý.
  • Dresing si pripravíme v mixéri, do ktorého si dáme všetky ingrediencie okrem soli a korenia. Ingrediencie pomixujeme dohladka a dochutíme soľou a korením podľa chuti.
  • Vo veľkej mise si zmiešame kúsky kelu a očistené a prerezané ružičkové kely, pridáme zeleninu z rúry a dresing. Dobre premiešame. 
  • Podávame s avokádom a petržlenovou vňaťou na vrchu. Dobrú chuť!

cézarový šalát z kelu
Pinterest / @hbharvest

Francúzsky šošovicový šalát

Na teplé šaláty je šošovica ideálna prísada. Pripravte si šošovicový šalát po francúzsky podľa Family Style Food.

Zálievka:

  • 1 lyžica posekanej šalotky
  • 1 lyžica červeného vínneho octu
  • 1 lyžica šťavy z citróna
  • 1 lyžica dijónskej horčice
  • 3 lyžice olivového oleja
  • soľ a mleté čierne korenie na dochutenie

Šalát:

  • 400 g šošovice (ideálne zelenej)
  • 1 bobkový list
  • 4 vetvičky tymianu
  • 2 mrkvy pokrájané na drobné kúsky
  • 2 stopky zeleru pokrájaného na drobné kúsky
  • 1/2 červenej cibuľky nakrájanej nadrobno
  • hrsť posekanej petržlenovej vňate
  • 60 až 90 gramov baby špenátu
  • 75 g podrveného kozieho syra alebo fety
  • 50 gramov podrvených vlašských orechov opečených na suchej panvici
Reklama

Postup prípravy:

  • Všetky ingrediencie na dresing si zmiešame v miske, s olivovým olejom počkáme až na záver, kým sa nerozpustí soľ. Necháme postáť.
  • Do osolenej vody (asi 1,5 l) si dáme variť šošovicu, pridáme bobkový list aj tymianové vetvičky. Varíme 15 minút.
  • Po štvrť hodine pridáme mrkvu, zeler, cibuľku a varíme ešte 5 až 10 minút. Väčšina vody by mala byť v tomto bode už vyparená.
  • Šošovicu a zeleninu scedíme, bobkový list aj tymian vyhodíme a ostatok dáme do misy. Šošovicu prelejeme dresingom, premiešame a na záver pridáme špenát a petržlenovú vňať. Premiešame.
  • Na tanier dáme šošovicu a posypeme ju syrom a orechmi. Dobrú chuť!

francúzsky šošovicový šalát
Pinterest / @familystylefood

Zdroj úvodnej fotky: Pinterest

0/5 - 0 hlasov

7 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 17:29

Musím vyskúšať, nakoľko v zime konzumujeme viac zeleninu zaváranú z domácej bohatej úrody :-)

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

13.01.2021 23:40

Dala by som si :-)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

12.01.2021 06:37

Určite výborné, už len pripraviť..!

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

11.01.2021 16:24

vďaka za recepty, lebo tie "studené" chutia najmä v lete

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

11.01.2021 14:55

Určite vyskúšam

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

11.01.2021 13:47

Teplé šaláty viac chutia v zime

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

11.01.2021 11:46

Mňam,vyzeraju fantasticky.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE