Je bohatá na výživnú vlákninu, cenné fytochemikálie, potrebné vitamíny a minerály a neobsahuje pritom takmer žiadne kalórie. Určite ste z tohto úvodu odhalili, že reč je o zelenine. Zelenine, ktorá sa dá jesť na mnoho rôznych spôsobov, a predsa jej väčšina z nás konzumuje až príliš málo. Ako si vychutnať zeleninu napríklad aj teraz v zime? Skúste recept na teplý šalát 3-krát inak!
Vynikajúce a výživné
Mnoho ľudí má zeleninu zaškatuľkovanú skôr v surovom, respektíve čerstvom stave. Áno, často ju pridávame do polievok a omáčok, no teplý šalát si z nej pripravuje len málo ľudí. Pritom je to absolútna lahoda. Nezabúdajme ani na to, čo všetko nám zelenina ponúka.
Pôsobí pozitívne na trávenie, znižuje zápalovosť, riziká vzniku diabetu typu 2 či ochorení srdca, a to je len začiatok. Aj preto by ste mali dať šancu práve teplým šalátom z našej galérie. Ak nie pre nič iné tak preto, aby ste si výdatne pochutnali.
TOP recepty na teplý šalát
Šalát s grilovanou zeleninou
Portál PaleOmg prináša zaujímavý teplý šalát s grilovanými mrkvami, repou a kandizovanými orechami. Pozrime sa na recept.
Dresing:
- šťava z 2 citrónov
- 60 ml olivového oleja
- 2 lyžice medu
- 1 lyžica posekaných tymianových lístkov
- 1 prelisovaný strúčik cesnaku
- 1 lyžička dijónskej horčice
- soľ na dochutenie
Šalát:
- 10 kúskov menšej repy (5 veľkých) narezaných na polovice alebo 1/4
- 6 mrkiev (ideálne kombinácia klasickej, žltej a fialovej) nasekaných nadrobno
- 2 lyžice avokádového oleja vhodného na praženie
- soľ a sušený cesnak na dochutenie
- 100 g rukoly
Kandizované orechy:
- 30 g mandľových lupienkov
- 30 g nahrubo posekaných vlašských orechov
- 3 lyžice kokosového cukru (alebo iného)
- štipka kajenského korenia
- štipka soli
- 1 lyžica konopných semienok
Postup prípravy:
- Rúru si predhrejte na 190 stupňov.
- Na plech s papierom na pečenie si dajte mrkvy a repu, zeleninu polejte avokádovým olejom a poriadne premiešajte. Následne posoľte a poprášte cesnakom v prášku.
- Do uzatvárateľného pohára dajte všetky ingrediencie na dresing, zavrite ho a poriadne pretraste.
- Na suchú panvicu si dáme orechy a opekáme ich na miernom plameni, kým nezačnú hnednúť. Potom pridáme cukor, soľ a kajenské korenie. Premiešajte a počkajte, kým sa cukor neroztopí a neobalí orechy, potrvá to asi 2 minúty.
- Do misy si dajte rukolu, zeleninu z rúry aj orechy, všetko polejte dresingom a poriadne premiešajte. Podávajte posypané konopnými semienkami. Dobrú chuť!
Cézar z kelu
Klasický Cézar šalát milujeme azda všetci. Pripravte si teplú zeleninovú verziu s netradičným dresingom podľa Half Baked Harvest.
Dresing:
- 60 ml olivového oleja
- 2 lyžice dijónskej horčice
- 2 lyžice tahini
- 2 lyžičky worčesteru
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 30 g nastrúhaného parmezánu (plus na podávanie)
- 2 lyžice posekanej petržlenovej vňate
Šalát:
- 2 menšie bataty nakrájané na tenšie kolieska
- 60 ml olivového oleja
- 1 až 2 lyžičky čili korenia (podľa vlastnej chuti)
- 2 lyžičky mletej papriky (ideálne údenej)
- soľ, korenie
- 1 konzerva cíceru (zliateho z nálevu a premytého pod vodou)
- 1 hlavu narezaného kučeravého kelu
- 250 g ružičkového kelu
- 2 zrelé avokáda nakrájané na prúžky
Postup prípravy:
- Rúru si predhrejeme na 220 stupňov.
- Na plech s papierom na pečenie si poukladáme kolieska batatov, pridáme papriku, čili, soľ, korenie a 2 lyžice olivového oleja. Dáme do rúry a pečieme 20 minút. Následne k batatom pridáme cícer a zvyšný olivový olej. Premiešame s batatmi a pečieme ešte 20 minút. Bataty musia byť mäkké, cícer chrumkavý.
- Dresing si pripravíme v mixéri, do ktorého si dáme všetky ingrediencie okrem soli a korenia. Ingrediencie pomixujeme dohladka a dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Vo veľkej mise si zmiešame kúsky kelu a očistené a prerezané ružičkové kely, pridáme zeleninu z rúry a dresing. Dobre premiešame.
- Podávame s avokádom a petržlenovou vňaťou na vrchu. Dobrú chuť!
Francúzsky šošovicový šalát
Na teplé šaláty je šošovica ideálna prísada. Pripravte si šošovicový šalát po francúzsky podľa Family Style Food.
Zálievka:
- 1 lyžica posekanej šalotky
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- 1 lyžica šťavy z citróna
- 1 lyžica dijónskej horčice
- 3 lyžice olivového oleja
- soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
Šalát:
- 400 g šošovice (ideálne zelenej)
- 1 bobkový list
- 4 vetvičky tymianu
- 2 mrkvy pokrájané na drobné kúsky
- 2 stopky zeleru pokrájaného na drobné kúsky
- 1/2 červenej cibuľky nakrájanej nadrobno
- hrsť posekanej petržlenovej vňate
- 60 až 90 gramov baby špenátu
- 75 g podrveného kozieho syra alebo fety
- 50 gramov podrvených vlašských orechov opečených na suchej panvici
Postup prípravy:
- Všetky ingrediencie na dresing si zmiešame v miske, s olivovým olejom počkáme až na záver, kým sa nerozpustí soľ. Necháme postáť.
- Do osolenej vody (asi 1,5 l) si dáme variť šošovicu, pridáme bobkový list aj tymianové vetvičky. Varíme 15 minút.
- Po štvrť hodine pridáme mrkvu, zeler, cibuľku a varíme ešte 5 až 10 minút. Väčšina vody by mala byť v tomto bode už vyparená.
- Šošovicu a zeleninu scedíme, bobkový list aj tymian vyhodíme a ostatok dáme do misy. Šošovicu prelejeme dresingom, premiešame a na záver pridáme špenát a petržlenovú vňať. Premiešame.
- Na tanier dáme šošovicu a posypeme ju syrom a orechmi. Dobrú chuť!
Zdroj úvodnej fotky: Pinterest