Ako si vychutnať zeleninu v zime? Skús recept na teplý šalát 3x inak!

Je bohatá na výživnú vlákninu, cenné fytochemikálie, potrebné vitamíny a minerály a neobsahuje pritom takmer žiadne kalórie. Určite ste z tohto úvodu odhalili, že reč je o zelenine. Zelenine, ktorá sa dá jesť na mnoho rôznych spôsobov, a predsa jej väčšina z nás konzumuje až príliš málo. Ako si vychutnať zeleninu napríklad aj teraz v zime? Skúste recept na teplý šalát 3-krát inak!

Vynikajúce a výživné

Mnoho ľudí má zeleninu zaškatuľkovanú skôr v surovom, respektíve čerstvom stave. Áno, často ju pridávame do polievok a omáčok, no teplý šalát si z nej pripravuje len málo ľudí. Pritom je to absolútna lahoda. Nezabúdajme ani na to, čo všetko nám zelenina ponúka.

Pôsobí pozitívne na trávenie, znižuje zápalovosť, riziká vzniku diabetu typu 2 či ochorení srdca, a to je len začiatok. Aj preto by ste mali dať šancu práve teplým šalátom z našej galérie. Ak nie pre nič iné tak preto, aby ste si výdatne pochutnali.

Vyskúšaj aj: Jablkovo-mrkvové muffiny so zázvorom: Mäkučké ako obláčik a lahodné, že až!

Galéria: TOP recepty na teplý šalát

Šalát s grilovanou zeleninou

Portál PaleOmg prináša zaujímavý teplý šalát s grilovanými mrkvami, repou a kandizovanými orechami. Pozrime sa na recept.

Dresing:

  • šťava z 2 citrónov
  • 60 ml olivového oleja
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica posekaných tymianových lístkov
  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku
  • 1 lyžička dijónskej horčice
  • soľ na dochutenie

Šalát:

  • 10 kúskov menšej repy (5 veľkých) narezaných na polovice alebo 1/4
  • 6 mrkiev (ideálne kombinácia klasickej, žltej a fialovej) nasekaných nadrobno
  • 2 lyžice avokádového oleja vhodného na praženie
  • soľ a sušený cesnak na dochutenie
  • 100 g rukoly

Kandizované orechy:

  • 30 g mandľových lupienkov
  • 30 g nahrubo posekaných vlašských orechov
  • 3 lyžice kokosového cukru (alebo iného)
  • štipka kajenského korenia
  • štipka soli
  • 1 lyžica konopných semienok

Postup prípravy:

  1. Rúru si predhrejte na 190 stupňov. 
  2. Na plech s papierom na pečenie si dajte mrkvy a repu, zeleninu polejte avokádovým olejom a poriadne premiešajte. Následne posoľte a poprášte cesnakom v prášku.
  3. Do uzatvárateľného pohára dajte všetky ingrediencie na dresing, zavrite ho a poriadne pretraste.
  4. Na suchú panvicu si dáme orechy a opekáme ich na miernom plameni, kým nezačnú hnednúť. Potom pridáme cukor, soľ a kajenské korenie. Premiešajte a počkajte, kým sa cukor neroztopí a neobalí orechy, potrvá to asi 2 minúty.
  5. Do misy si dajte rukolu, zeleninu z rúry aj orechy, všetko polejte dresingom a poriadne premiešajte. Podávajte posypané konopnými semienkami. Dobrú chuť!
7 komentárov
Lucia Valková

Lucia Valková

11.01.2021 11:46

Mňam,vyzeraju fantasticky.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

11.01.2021 13:47

Teplé šaláty viac chutia v zime

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

11.01.2021 14:55

Určite vyskúšam

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

11.01.2021 16:24

vďaka za recepty, lebo tie "studené" chutia najmä v lete

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

12.01.2021 06:37

Určite výborné, už len pripraviť..!

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

13.01.2021 23:40

Dala by som si :-)

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 17:29

Musím vyskúšať, nakoľko v zime konzumujeme viac zeleninu zaváranú z domácej bohatej úrody :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE