Je bohatá na výživnú vlákninu, cenné fytochemikálie, potrebné vitamíny a minerály a neobsahuje pritom takmer žiadne kalórie. Určite ste z tohto úvodu odhalili, že reč je o zelenine. Zelenine, ktorá sa dá jesť na mnoho rôznych spôsobov, a predsa jej väčšina z nás konzumuje až príliš málo. Ako si vychutnať zeleninu napríklad aj teraz v zime? Skúste recept na teplý šalát 3-krát inak!
Vynikajúce a výživné
Mnoho ľudí má zeleninu zaškatuľkovanú skôr v surovom, respektíve čerstvom stave. Áno, často ju pridávame do polievok a omáčok, no teplý šalát si z nej pripravuje len málo ľudí. Pritom je to absolútna lahoda. Nezabúdajme ani na to, čo všetko nám zelenina ponúka.
Pôsobí pozitívne na trávenie, znižuje zápalovosť, riziká vzniku diabetu typu 2 či ochorení srdca, a to je len začiatok. Aj preto by ste mali dať šancu práve teplým šalátom z našej galérie. Ak nie pre nič iné tak preto, aby ste si výdatne pochutnali.
Vyskúšaj aj: Jablkovo-mrkvové muffiny so zázvorom: Mäkučké ako obláčik a lahodné, že až!
Galéria: TOP recepty na teplý šalát
Šalát s grilovanou zeleninou
Portál PaleOmg prináša zaujímavý teplý šalát s grilovanými mrkvami, repou a kandizovanými orechami. Pozrime sa na recept.
Dresing:
- šťava z 2 citrónov
- 60 ml olivového oleja
- 2 lyžice medu
- 1 lyžica posekaných tymianových lístkov
- 1 prelisovaný strúčik cesnaku
- 1 lyžička dijónskej horčice
- soľ na dochutenie
Šalát:
- 10 kúskov menšej repy (5 veľkých) narezaných na polovice alebo 1/4
- 6 mrkiev (ideálne kombinácia klasickej, žltej a fialovej) nasekaných nadrobno
- 2 lyžice avokádového oleja vhodného na praženie
- soľ a sušený cesnak na dochutenie
- 100 g rukoly
Kandizované orechy:
- 30 g mandľových lupienkov
- 30 g nahrubo posekaných vlašských orechov
- 3 lyžice kokosového cukru (alebo iného)
- štipka kajenského korenia
- štipka soli
- 1 lyžica konopných semienok
Postup prípravy:
- Rúru si predhrejte na 190 stupňov.
- Na plech s papierom na pečenie si dajte mrkvy a repu, zeleninu polejte avokádovým olejom a poriadne premiešajte. Následne posoľte a poprášte cesnakom v prášku.
- Do uzatvárateľného pohára dajte všetky ingrediencie na dresing, zavrite ho a poriadne pretraste.
- Na suchú panvicu si dáme orechy a opekáme ich na miernom plameni, kým nezačnú hnednúť. Potom pridáme cukor, soľ a kajenské korenie. Premiešajte a počkajte, kým sa cukor neroztopí a neobalí orechy, potrvá to asi 2 minúty.
- Do misy si dajte rukolu, zeleninu z rúry aj orechy, všetko polejte dresingom a poriadne premiešajte. Podávajte posypané konopnými semienkami. Dobrú chuť!