Sezóna tekvice je v plnom prúde. No možno aj vy patríte k šikovným gazdinkám, ktoré si z tekvice pripravili zmrazené zásoby, a tak si chutné dobroty z nej budete môcť dopriať aj počas chladných zimných mesiacov. Tekvica je nielen chutná, ale aj mimoriadne zdravá – plná vitamínov a vlákniny, takže je ideálnym základom na rôzne jedlá. Či už to budú chutné tekvicové placky, alebo dobrá polievočka, na ktorú tu máme pre vás výborný recept.
Tekvicová polievka je skvelou voľbou, ak hľadáte rýchly a zdravý pokrm, ktorý zasýti a zahreje. Jej jemná, krémová konzistencia a sladkastá chuť v kombinácii s aromatickým korením vytvára dokonalú harmóniu chutí. Navyše je ľahko prispôsobiteľná podľa toho, čo máte doma – môžete ju doplniť o rôzne korenia, krutóny či dokonca smotanu na zjemnenie.
Či už použijete čerstvú tekvicu alebo tú, ktorú máte v mrazničke, táto polievka je jednoduchá na prípravu a vhodná aj pre tých, ktorí nemajú veľa času. Pripravte si túto lahodnú tekvicovú pochúťku a vychutnajte si jedinečný jesenný pokrm, ktorý si určite zamilujete!
Krémova polievka z maslovej tekvice – ingrediencie:
- 1 ks maslová tekvica (očistená a nakrájaná = cca 1 kg)
- 2 ks mrkva
- 2 ks cibuľa menšia
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 1 l zeleninového vývaru /vody
- 200 ml kokosového mlieka
- olivový olej
- soľ
- čierne mleté korenie
- muškátový oriešok
Počet porcií: 6 porcii
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 30 minút
Odporúčame vyskúšať: Tekvicové rizoto s parmezánom
Janka PačekováAko sa pripravuje tekvicová polievka z maslovej tekvice:
1. Tekvicu si rozrežeme, vydlabeme vnútro, ošúpeme a nakrájame na kocky. Mrkvu si očistíme a nakrájame na kolieska. Cibuľu a cesnak si taktiež očistíme a cibuľu nakrájame na kocky.
2. Na oleji si speníme cibuľku a prelisovaný cesnak. Pridáme očistený a nastrúhaný čerstvý zázvor. Pridáme nakrájanú mrkvu a tekvicu a chvíľu podusíme.
3. Zalejeme vývarom alebo vodou a varíme do zmäknutia. Zmäknutú tekvicu spolu s mrkvou rozmixujeme ponorným mixérom, aby bola polievka krásne krémová. Polievku ochutíme čiernym mletým korením, soľou, muškátovým orieškom.
4. Na záver prilejeme kokosové mlieko na zjemnenie polievky, polievku premiešame a krátko necháme prejsť varom. Podľa chuti môžeme polievku ešte okoreniť a osoliť.
5. Pri podávaní môžete pridať chlebové krutóny alebo tekvicové semienka. Dobrú chuť!
Odporúčame vyskúšať: Zdravé Recepty - Špenátové rizoto
Janka PačekováTipy na najlepšie recepty z tekvice:
- Rýchla tekvicová štrúdľa
- Lahodné tekvicové nápoje
- Tekvicový koláč z maslovej tekvice
- Slaný tekvicový koláč
- Hummus z tekvice hokkaido
- Tekvicová hokkaido polievka
- Krémová tekvicová polievka
- Tekvicové gnocchi
Článok aktualizovaný 20.9.2024
Aktualizovaný článok: 20.09.2024