Grilovaná kukurica s príchuťou: 3 recepty, ktoré musíš skúsiť!

Grilovaná kukurica

Viete si azda predstaviť leto bez grilovanej alebo varenej kukurice? My rozhodne nie a preto sme sa rozhodli vypátrať, ako túto klasiku tento rok troška oživiť a obľúbiť si tak niečo nové, sviežejšie. Predstavte si, že sa nám to podarilo! Grilovaná kukurica s príchuťou vás dostane a možno si už na nudnú klasiku ani nespomeniete. Vyberte si z týchto troch skvelých receptov!

Ako grilovať kukuricu?

Grilovanie kukurice je skvelý spôsob, ako si vychutnať túto obľúbenú letnú zeleninu. Tu je niekoľko krokov, ako to urobiť správne:

Čo potrebujete:

  • čerstvé kukuričné klasy

  • olivový olej, bylinkové maslo (voliteľné)

  • soľ a korenie (podľa chuti)

  • gril (môže byť aj elektrický alebo gril na drevené uhlie)

Postup:

  1. Príprava kukurice:

    • Pred grilovaním je dôležité odstrániť listy a vlasy z kukurice. Môžete tiež zanechať niektoré listy, aby kukurica bola chránená pred priamym teplom.

    • Ak chcete, môžete kukuricu pred grilovaním namočiť do vody na približne 30 minút. Pomôže to, aby sa kukurica pri grilovaní nevysušila.

  2. Predhrievanie grilu:

    • Rozohrievajte gril na stredne vysokú teplotu. Ak používate gril na drevené uhlie, malo by byť uhlie pokryté bielym popolom, čo znamená, že je pripravené na grilovanie.

  3. Grilovanie:

    • Umiestnite kukuricu priamo na gril. Ak ste ju namočili, nemusíte ju potierať olejom, ale ak je suchá, môžete ju jemne potrieť olivovým olejom a posypať soľou.

    • Grilujte kukuricu 10 – 15 minút, pričom ju pravidelne otáčajte, aby sa rovnomerne opiekla na všetkých stranách. Kukurica by mala získať peknú zlatú farbu a jemne začať karamelizovať.

  4. Podávanie:

    • Po grilovaní vyberte kukuricu z grilu a nechajte ju niekoľko minút odstáť.

    • Môžete ju podávať so soľou, maslom alebo inými obľúbenými prísadami. V poslednej dobe sú obľúbené aj rôzne koreniny, ako je parmezán, limetková šťava alebo čili prášok.

Tipy redakcie:

  • Experimentujte s rôznymi marinádami alebo koreninami, aby ste našli svoju obľúbenú chuť.

  • Kukuricu môžete grilovať aj v hliníkovej fólii, čo ju ochráni pred priamym plameňom a udrží vlhkosť.

Vyskúšaj aj: Čaj z kukuričných fúzov: Zisti, prečo ho zaradiť do pitného režimu!

grilovaná kukurica s Feta syrom
Shutterstock®

1. Grilovaná kukurica po grécky

Gréci sa v kuchyni vedia obracať, o tom niet žiadnych pochýb. Takže ako pripraviť kukuricu na grécky spôsob? Jednoducho použitím typických gréckych ingrediencií.

Na kukurice budeme potrebovať:

  • 2 kukurice (môžete si ich aj predvariť, aby boli hotové rýchlejšie)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1/2 lyžičky sušeného oregána
  • 1/2 lyžičky sušenej bazalky
  • soľ
  • korenie

Na toping si pripravte:

  • 4 lyžice gréckeho jogurtu
  • 50 gramov syra Feta
  • čerstvú bazalku
  • pol červenej cibule nadrobno

Ako postupovať? Kukurice si potrite zmesou z olivového oleja a korenín a ugrilujte do zlatista. Následne si zmiešajte jogurt s Fetou a zmesou potrite vrch kukuríc. Posypte nasekanou bazalkou a cibuľkou. Ak máte, môžete pridať aj čerstvé oregáno.

Inšpiruj sa: Recepty na naloženú kuracinu a morčacinu: Najlepšie na grilovanie!

grilovaná kukurica s parmezánom
Shutterstock®

2. Grilovaná kukurica na taliansku nôtu

Ďalšou kuchyňou, ktorú milujeme, je talianska. Tak prečo nepripraviť po taliansky aj kukuricu? Uvidíte, že neoľutujete!

Na kukurice budeme potrebovať:

  • 2 kukurice (môžete si ich aj predvariť, aby boli hotové rýchlejšie)
  • 1 šalotku
  • 2 hrste čerstvej bazalky, zbavenej stoniek
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 lyžičky mletých čili papričiek
  • 120 ml olivového oleja
  • 2 lyžice červeného balsamica
  • soľ na dochutenie

Na toping si pripravte:

  • nastrúhaný parmezán

Ako postupovať? Kukurice dajte na gril, na ktorom ich grilujte do zlatista, teda kým nebudú mäkké. Medzitým si pripravíme zmes na potretie kukuríc - bazalkové Vinaigrette. Všetky ingrediencie od šalotky až po soľ dáme do mixéra a poriadne rozmixujeme. Dresingom potrieme ugrilované kukurice a posypeme parmezánom, ktorý by sa mal na teplých kukuriciach roztiecť. Podávame ešte horúce. Pre krajší efekt môžete kukuriciam nechať zelené stonky s listami.

Zaujme ťa: Prečo plačeme pri krájaní cibule? Vieme, ako tomu jednoducho predísť!

grilovaná kukurica na pikantný spôsob
Shutterstock®

3. Grilovaná kukurica na ázijský štýl

Pri poslednom recepte zájdeme troška viac na východ zemegule, kde preferujú jedlá štipľavejšie, ako kdekoľvek inde. Presne tak pripravíme aj kukuricu, na ohnivý spôsob.

Pripravte si:

  • 2 kukurice
  • 4 lyžice štipľavej omáčky (najlepšie omáčky Sriracha)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • med na zjemnenie
  • soľ

Ako postupovať? Kukurice si ugrilujte tak, aby boli mäkké a zlatisté. Zmiešajte si ingrediencie na toping. Použite toľko medu, aby ste vedeli omáčku skonzumovať podľa toho, aké štipľavé jedlá máte radi. Ak je omáčka príliš silná, môžete ju zjemniť napríklad bielym jogurtom. Kukurice potrite pálivou omáčkou a konzumujte.

Aktualizované na 15.08.2024

3 komentárov
Mária Maxianová

Mária Maxianová

13.08.2018 19:21

kukuričku môžeme v akejkoľvek forme, pozdáva sa nám aj grilovaná na ázijský spôsob, pri najbližšom grilovaní dostane šancu

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

14.08.2018 13:16

Fuha, vyzeraju lakavo, aj ked mam najradsej len taku natur - bez vsetkeho.

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 14:46

Vyzerá to super, musím vyskúšať, keďže robievam iba klasickú varenú, ktorá chutí každému :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE