Leto je ideálnym obdobím na piknik v prírode. Osvieženie totiž nemusíte hľadať len pri ventilátore či na kúpalisku, ale aj v tieni stromu niekde v parku. Pohľadajte doma deku a prútený košík, pripravte si chutné občerstvenie a môžete vyraziť. Mnohé mestá ponúkajú skutočne krásne zelené plochy, ktoré vás aj počas najhorúcejších dní nabijú energiou.
Letný piknik môžete podniknúť s rodinou či priateľmi alebo pokojne i osamote s obľúbenou knihou. Čo dobrého si však vziať pod zub? My sme si dnes pre vás pripravili rýchle, ale hlavne chutné piknikové menu a niekoľko jeho variácií. K obedu či olovrantu v tráve jednoznačne patria rôzne sendviče, ktoré si môžete naplniť prakticky hocičím.
My vám prezradíme jednoduchý recept na lahodnú a zdravú nátierku z avokáda, ktorú sme podtrhli vareným vajíčkom a reďkovkou. Ak vás na pikniku prepadne chuť na sladké, určite ju zaženiete lístkovými kapsičkami s jahodami. Zanedbať však nemôžete ani pitný režim. Smäd uhasí domáci ľadový čaj. V článku sa dozviete, ako sa dajú všetky tieto dobroty pripraviť. Dobrú chuť!
Odporúčame: Manioková múka: Záchrana pre alergikov na lepok či obilie. Prečo?
Sendvič s avokádovou nátierkou
Budete potrebovať:
-
1 až 2 avokáda
-
1 menšiu cibuľu
-
soľ a korenie
- citrón
- olivový olej
- vajcia
- reďkovku
Postup:
Zrelé avokádo vylúpnite lyžicou a za pomoci vidličky ho v miske roztlačte. Pridajte malú lyžičku olivového oleja a čerstvej citrónovej šťavy aj nadrobno nakrájanú cibuľku. Nátierku nakoniec dochuťte trochou soli a korenia. Všetko spolu dôkladne premiešajte a natrite na obľúbené pečivo. Na nátierku ešte poukladajte plátky natvrdo uvareného vajíčka a krúžky reďkovky, ktoré avokádovú chuť skvelo doplnia.
TIP: Na prípravu sendvičov môžete použiť klasický toastový chlieb, rôzne malé bagetky či iný obľúbený druh pečiva. Avokádovú nátierku môžete vymeniť za vajíčkovú či tuniakovú. Ak máte radi chuť Talianska, naplňte si sendvič mozzarellou, rukolou, paradajkami a prosciuttom.
Jahodové kapsičky z lístkového cesta
Budete potrebovať:
-
lístkové cesto
- jahodový džem
- jahody
- žĺtok na potretie
- práškový cukor
Postup:
Lístkové cesto natenko rozvaľkajte a pokrájajte na štvorčeky s veľkosťou 10x10 cm. Jeden štvorček ľahko potrite jahodovým džemom a naukladajte naň zopár tenkých plátkov jahody. Z druhého štvorčeka v prostriedku vykrojte kvietok či iný tvar. Následne ich spojte a okraje z každej strany pritlačte vidličkou. Cesto ešte zvrchu potrite rozšľahaným žĺtkom. Pečte dozlatista pri teplote asi 180 °C. Po ochladnutí posypte práškovým cukrom.
TIP: Ak nemáte čas na pečenie, nezúfajte. Pripravte si svieži ovocný šalát. Do väčšej misky jednoducho nakrájajte obľúbené druhy ovocia. V lete je skvelý vodný melón, hrozno či kivi. Šalát môžete pokvapkať citrónom a ozvláštniť lístkami mäty.
Domáci ľadový čaj
Budete potrebovať:
-
sypaný alebo porciovaný čaj podľa vlastnej chuti
-
citrón
- mätové lístky
- med alebo sirup
Postup:
Najskôr si uvarte dostatočné množstvo obľúbeného čaju, či už porciovaného alebo sypaného. Voľte skôr svieže príchute. Siahnite po nejakom citrusovom alebo pokojne i zelenom čaji. Zázvorový čaj urobí väčšiu službu v zime. Nápoj nechajte úplne vychladnúť, pridajte citrónovú šťavu a čerstvé lístky mäty. Čaj môžete dochutiť medom či sirupom. Nakoniec doň nahádžte kocky ľadu.
Pozri aj: Rutín - zázrak pre cievny systém. V ktorých potravinách ho hľadať?
Zdroj foto: autorka článku