Už vás nudia bežné recepty a neviete, čo pripraviť vašim najbližším? Alebo len chcete vyskúšať niečo nové? Skúste tento zaručený, exotický recept s avokádom! Je nielen veľmi chutný, ale navyše aj zdravý. Nabrúste si nože, tento jednoduchý recept na lahodné ázijské jedlo vás zaručene dostane.
Avokádo je veľmi obľúbená, chutná aj zdravá zelenina, ktorá sa dá použiť na milión spôsobov. Doplníte si ním zdravé tuky, vitamíny, vlákninu a navyše vám pomôže znížiť hladinu cholesterolu. Obľúbený je hlavne kvôli tomu, že je to nutrične vyvážená potravina. Pripravte si preto spolu s nami zdravý pokrm, ktorý ak ochutnáte, nebudete chcieť už nič iné!
Avokádo je to pravé
Ak sa rozhodnete vyskúšať tento recept, prečítajte si najprv niečo o avokáde. Okrem vyššie spomenutých látok obsahuje aj veľké množstvo draslíka, ktorého je v ňom viac, než napríklad v banánoch. Vďaka neutrálnej chuti avokáda si ho môžete pripraviť na milión spôsobov. Navyše, je vyhláseným bojovníkom proti cholesterolu a zlepšuje zrak.
Možno vás prekvapíme, ale podľa odborníkov tú najzdravšiu časť avokáda vyhadzujeme. Ide o šupku z kôstky, ktorá vraj obsahuje najviac zdravých látok. Tie obsahujú látky, ktoré vraj liečia rakovinu aj problémy so srdcom. Tip: Avokádo sa neodporúča jesť tehotným a dojčiacim ženám!
Neprehliadni: Vieš, ako sa robí Buddha miska? Máme pre teba podrobný návod
Budeme potrebovať:
-
6 ks ryžového papiera
-
avokádo
-
6 stoniek mladej zelenej špargle
-
6 listov hlávkového šalátu
-
50 g tenkých ryžových rezancov
-
hrsť čerstvého koriandra
-
soľ
Na omáčku:
-
1 cm kúsok zázvoru
-
1 jarná cibuľka
-
1 menšia chilli paprička
-
1 lyžica sezamového oleja
-
šťava z jedného pomaranča
-
6 lyžíc omáčky hoisin
Postup:
-
Najprv si pripravíme omáčku. Cibuľku, zázvor a papričku, zbavenú semienok, nakrájame na drobné kúsky. Dáme do misky a dobre zmiešame s ostatnými surovinami na omáčku. Necháme pol hodinu odležať.
-
Ryžové rezance pripravíme podľa návodu. Špargľu dáme na 10 minút zmäknúť nad paru. Avokádo ošúpeme, rozpolíme, vyberieme kôstku a každú polovicu rozkrojíme na tretiny.
-
Ryžový papier namočte po jednom do horúcej vody na 30 – 45 sekúnd. Položte na čistú dosku a poukladajte naň list šalátu, kus avokáda, rozkrojenú stonku špargle, rezance a lístky koriandra. Jemne posoľte a zabaľte do roliek s uzavretými koncami.
-
Prekrojte na polovice a podávajte s omáčkou. Dobrú chuť!
Zaujme ťa: Fit sendvič s jahodami a avokádom