Poznáte výhody konzumácie manga? Sladké mango je exotické ovocie, ktoré vďaka vysokému obsahu antioxidantov posilňuje našu imunitu. Obsahuje dôležité vitamíny ako B, C, E a taktiež aj minerály draslík, vlákninu, meď a horčík. Mango má skvelý vplyv na trávenie, zrak, pokožku aj srdce.
Mango sa konzumuje pozdĺžnym rozkrojením a následne nakrájaním dužiny, ktorá má veľmi sladkú chuť. Skvelo chutí aj čerstvé, ale taktiež ho môžete použiť do mnohých dezertov či šalátov. Alebo si s obľubou vychutnáte mangové smoothie?
Ak patríte k milovníkom manga, máme pre vás rôzne mangové recepty, ktoré stoja za vyskúšanie. Vyskúšali by ste nejaké mango dezerty alebo napríklad mangovú salsu? Všetky mangové recepty, ktoré nájdete nižšie, stoja za vyskúšanie!
TOP recepty s mangom:
1. Ananásovo-mangový sorbet
1 mango
½ ananásu
2 polievkové lyžice kokosového mlieka
1 polievková lyžica limetovej šťavy
2 polievkové lyžice kryštálového cukru
POSTUP: Ako prvé očistíme a pokrájame na drobné kocky mango a ananás. Potom všetko ovocie vložíme do mixéra, pridáme kokosové mlieko, limetovú šťavu, cukor a dobre rozmixujeme. Ovocnú masu dáme do mrazničky aspoň na 5 hodín.
Odporúčame prečítať: Angie pripravuje: Kokosový chia puding s mangom
2. Nepečený mango cheesecake v pohári
200 g maslových sušienok
1 zrelé mango
250 g syra mascarpone
250 g kyslej smotany
3 polievkové lyžice medu
POSTUP: Maslové sušienky rozdrvíme a dáme na dno pohárov. Potom očistíme mango a rozmixujeme ho na pyré. V miske zmiešame mascarpone, smotanu a med, ktoré budeme vrstviť do pohárov. Najskôr vložíme do pohára polievkovú lyžicu syrovej zmesi, potom pyré a opakujeme niekoľko krát.
Takýto nepečený cheesecake v pohári potom vložíme do chladničky na 2 hodiny. Následne môžeme podávať.
3. Mangová salsa
3 zrelé mangá
1 stredne veľká červená paprika
1 červená cibuľa
lístky čerstvého koriandra
šťava z ½ citróna
soľ a mleté čierne korenie
POSTUP: Mango očistíme a pokrájame na menšie kocky. Červenú papriku, cibuľu a lístky koriandra nakrájame na drobné kúsky a zmiešame s mangom. Potom pridáme citrónovú šťavu a na záver osolíme a okoreníme podľa chuti. Mangová omáčka sa skvelo hodí napríklad k tortilám.
Odporúčame prečítať: Najlepšie recepty na bazový sirup ako od babičky: Zdravie vo fľaši
4. Mangová pena
1 čajová lyžička práškovej želatíny
voda
125 g mangového pyré
2 lyžice kryštálového cukru
125 ml smotany na šľahanie
POSTUP: Ako prvé pripravíme želatínu podľa návodu na obale. Keď je hotová, pridáme ju k mangovému pyré a dobre vmiešavame, aby sa ingrediencie spojili. Potom primiešame cukor a smotanu na šľahanie, ktorá zmes zjemní. Všetko dobre rozmixujeme a nalejeme do pohárov. Dáme minimálne na 2 hodiny do chladničky.
5. Mango rezy s citrónom
Cesto:
½ šálky rozpusteného masla
1 šálka hladkej múky
2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
1 polievková lyžica kryštálového cukru
štipka soli
Náplň:
1 zrelé mango
šťava z 1 citróna
3 polievkové lyžice kryštálového cukru
4 vajcia
2 žĺtky
POSTUP: Najskôr pripravíme cesto. V miske zmiešame hladkú múku, maslo, citrónovú šťavu, cukor a štipku soli. Vznikne tuhá masa, ktorú roztlačíme na papierom vystlaný plech na pečenie. Dáme piecť pri teplote 175 stupňov na približne 10 minút. Medzitým pripravíme plnku.
Vajcia, žĺtky a cukor vyšľaháme do penista, potom pridáme mangové pyré, ktoré jednoducho urobíme rozmixovaním zrelého manga. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a vylejeme na upečený, vychladnutý korpus. Dáme piecť pri teplote 175 stupňov na ďalších 10 – 15 minút a následne necháme ochladiť a vložíme na 2 hodiny do chladničky.
Odporúčame prečítať: Banány plnené čokoládou v lístkovom ceste – dezert od Kvetky Horváthovej, ktorý musíš ochutnať!
6. Mangová limonáda
1 zrelé mango (olúpané a nakrájané)
šťava z 4 citrónov
3-4 lyžice medu (alebo iné sladidlo)
4 šálky vody
ľad
mäta a plátky citróna na ozdobu
POSTUP: Rozmixujte mango do hladka. Pridajte trochu vody, ak je to potrebné, aby vzniklo husté pyré. V karafe alebo džbáne zmiešajte mangové pyré, citrónovú šťavu a med. Pridajte vodu a dobre premiešajte. Prispôsobte sladkosť podľa chuti. Naplňte poháre ľadom, nalejte limonádu a ozdobte mätou a citrónom.
Článok aktualizovaný 13.5.2024
Aktualizovaný článok: 13.05.2024