6 zdravých a chutných receptov z manga – ktorý vyskúšaš?

Poznáte výhody konzumácie manga? Sladké mango je exotické ovocie, ktoré vďaka vysokému obsahu antioxidantov posilňuje našu imunitu. Obsahuje dôležité vitamíny ako B, C, E a taktiež aj minerály draslík, vlákninu, meď a horčík. Mango má skvelý vplyv na trávenie, zrak, pokožku aj srdce.

Mango sa konzumuje pozdĺžnym rozkrojením a následne nakrájaním dužiny, ktorá má veľmi sladkú chuť. Skvelo chutí aj čerstvé, ale taktiež ho môžete použiť do mnohých dezertov či šalátov. Alebo si s obľubou vychutnáte mangové smoothie?

Ak patríte k milovníkom manga, máme pre vás rôzne mangové recepty, ktoré stoja za vyskúšanie. Vyskúšali by ste nejaké mango dezerty alebo napríklad mangovú salsu? Všetky mangové recepty, ktoré nájdete nižšie, stoja za vyskúšanie!

TOP recepty s mangom:

1. Ananásovo-mangový sorbet

  • 1 mango

  • ½ ananásu

  • 2 polievkové lyžice kokosového mlieka

  • 1 polievková lyžica limetovej šťavy

  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru

POSTUP: Ako prvé očistíme a pokrájame na drobné kocky mango a ananás. Potom všetko ovocie vložíme do mixéra, pridáme kokosové mlieko, limetovú šťavu, cukor a dobre rozmixujeme. Ovocnú masu dáme do mrazničky aspoň na 5 hodín. 

Odporúčame prečítať: Angie pripravuje: Kokosový chia puding s mangom

mango cheesecakeDepositphotos

2. Nepečený mango cheesecake v pohári

  • 200 g maslových sušienok

  • 1 zrelé mango

  • 250 g syra mascarpone

  • 250 g kyslej smotany

  • 3 polievkové lyžice medu 

POSTUP: Maslové sušienky rozdrvíme a dáme na dno pohárov. Potom očistíme mango a rozmixujeme ho na pyré. V miske zmiešame mascarpone, smotanu a med, ktoré budeme vrstviť do pohárov. Najskôr vložíme do pohára polievkovú lyžicu syrovej zmesi, potom pyré a opakujeme niekoľko krát.

Takýto nepečený cheesecake v pohári potom vložíme do chladničky na 2 hodiny. Následne môžeme podávať.

3. Mangová salsa

  • 3 zrelé mangá

  • 1 stredne veľká červená paprika

  • 1 červená cibuľa

  • lístky čerstvého koriandra

  • šťava z ½ citróna

  • soľ a mleté čierne korenie

POSTUP: Mango očistíme a pokrájame na menšie kocky. Červenú papriku, cibuľu a lístky koriandra nakrájame na drobné kúsky a zmiešame s mangom. Potom pridáme citrónovú šťavu a na záver osolíme a okoreníme podľa chuti. Mangová omáčka sa skvelo hodí napríklad k tortilám.

Odporúčame prečítať: Najlepšie recepty na bazový sirup ako od babičky: Zdravie vo fľaši

mangová penaDepositphotos

4. Mangová pena

  • 1 čajová lyžička práškovej želatíny

  • voda

  • 125 g mangového pyré

  • 2 lyžice kryštálového cukru

  • 125 ml smotany na šľahanie

POSTUP: Ako prvé pripravíme želatínu podľa návodu na obale. Keď je hotová, pridáme ju k mangovému pyré a dobre vmiešavame, aby sa ingrediencie spojili. Potom primiešame cukor a smotanu na šľahanie, ktorá zmes zjemní. Všetko dobre rozmixujeme a nalejeme do pohárov. Dáme minimálne na 2 hodiny do chladničky.

5. Mango rezy s citrónom

Cesto:

  • ½ šálky rozpusteného masla

  • 1 šálka hladkej múky

  • 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy

  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru

  • štipka soli

Náplň:

  • 1 zrelé mango

  • šťava z 1 citróna

  • 3 polievkové lyžice kryštálového cukru

  • 4 vajcia

  • 2 žĺtky

POSTUP: Najskôr pripravíme cesto. V miske zmiešame hladkú múku, maslo, citrónovú šťavu, cukor a štipku soli. Vznikne tuhá masa, ktorú roztlačíme na papierom vystlaný plech na pečenie. Dáme piecť pri teplote 175 stupňov na približne 10 minút. Medzitým pripravíme plnku.

Vajcia, žĺtky a cukor vyšľaháme do penista, potom pridáme mangové pyré, ktoré jednoducho urobíme rozmixovaním zrelého manga. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a vylejeme na upečený, vychladnutý korpus. Dáme piecť pri teplote 175 stupňov na ďalších 10 – 15 minút a následne necháme ochladiť a vložíme na 2 hodiny do chladničky. 

Odporúčame prečítať: Banány plnené čokoládou v lístkovom ceste – dezert od Kvetky Horváthovej, ktorý musíš ochutnať!

mangová limonádaDepositphotos

6. Mangová limonáda

  • 1 zrelé mango (olúpané a nakrájané)

  • šťava z 4 citrónov

  • 3-4 lyžice medu (alebo iné sladidlo)

  • 4 šálky vody

  • ľad

  • mäta a plátky citróna na ozdobu

POSTUP: Rozmixujte mango do hladka. Pridajte trochu vody, ak je to potrebné, aby vzniklo husté pyré. V karafe alebo džbáne zmiešajte mangové pyré, citrónovú šťavu a med. Pridajte vodu a dobre premiešajte. Prispôsobte sladkosť podľa chuti. Naplňte poháre ľadom, nalejte limonádu a ozdobte mätou a citrónom.

Článok aktualizovaný 13.5.2024

10 komentárov
Gabriela Diheneščíková

Gabriela Diheneščíková

09.10.2015 10:41

vyzerá to všetko tak chutne, už len si to pripraviť

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

09.10.2015 13:30

všetko vyzerá výborne!

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

09.10.2015 19:29

mango si domov nekupujem ale po týchto receptoch asi budem ten cheesecake v pohári vyzerá božsky a určite tak aj chutí

Vaše meno:

Erika Podskubová

Erika Podskubová

16.10.2015 18:23

mango môžem ked je dobre dozreté,vtedy je parádne

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

06.12.2015 19:41

mango je výborné ovocie

Vaše meno:

Mirka Vít

Mirka Vít

30.12.2015 01:28

Mňam

Vaše meno:

anka  -                fb anka all saga saganová

anka - fb anka all saga saganová

02.01.2016 15:49

mnam , veľmi chutne to musí byť

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

08.05.2017 14:15

Všetky recepty sú výborné, vyskúšam ich pekne po poriadku.

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

27.06.2018 16:51

vyzerá lákavo

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

07.07.2018 14:42

vyzerá dobre lákavo

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE