Známi autori kuchárskych kníh Zdenka a Vladimír Horeckí pripravili tento krát pre čitateľov zmes sladkých a osvedčených receptov. Kniha Hrnčeková kuchárka sa v kníhkupectvách pravdepodobne dlho neohreje. Stovky receptov, ktoré pripravíte z dostupných surovín je pre slovenské gazdinky zaručený recept na úspech.
Kniha Hrnčeková kuchárka už v názve napovedá, že odmerky a váhy môžete nechať bokom. Vaším meradlom bude hrnček. V popísaných ingredienciách pri receptoch nenájdete mierku v gramoch, ale pojmy ako kocka, téglik či hrsť. Nemusíte sa však báť, všetky tieto meradlá sú vysvetlené v úvode, kde nájdete aj presnú gramáž jedného hrnčeka či "kocky" masla. Keď pečiete z tejto knihy, tak to robíte intuitívne. Ak je cesto riedke, pridáte múku a naopak.
Odporúčame prečítať: Dvaja talianski gurmáni ochutnávajú Taliansko (recenzia)
"Máte radi vlastnoručne pripravené múčniky, ale dokáže vás odradiť zdĺhavá príprava a komplikované váženie surovín? Hrnčeková kuchárka, v ktorej nájdete až 300 praktických receptov na prípravu osvedčených sladkých múčnikov na každú príležitosť. Zabudnite na kuchyňu plnú hrncov, misiek, odmeriek a váh. Svoje obľúbené múčniky teraz pripravíte rýchlo a ľahko, pretože všetky potrebné suroviny si dokážete odmerať jediným obľúbeným hrnčekom."
Odporúčame prečítať: Braňo Deák - Chute a vône života (recenzia)
V knihe nájdete 300 receptov zameraných na sladké múčniky, no v závere je kapitola venovaná aj slaným koláčom. Okrem nej je kniha rozdelená do 10 kapitol: koláče z kysnutého, treného, piškótového a lístkového cesta, nepečené múčniky, bábovky a chlebíčky, slané koláčiky k vínu, rezy, zákusky, rolády, múčniky na sviatočné dni, torty, vyprážané múčniky a múčniky z panvice, drobné pečivo a spomínané slané koláče a chlieb.
Na prvých stranách knihy sa pred receptami nachádzajú aj základné postupy na prípravu piškótového, lístkového, odpaľovaného, kysnutého a maslového cesta. To poslúži ako dobrý základ pri pečení akéhokoľvek dezertu, takže je to skvelá pomôcka.
Odporúčame prečítať: Napečené s láskou 2 (recenzia)
Hrnčeková kuchárka ponúka rôzne druhy receptov medzi ktorými môžete nájsť martinské rezy, pomarančovú roládu, medové kolieska, parížske rožky či makovú tortu. Pri každom recepte nájdete množstvo ingrediencií a zrozumiteľne spracovaný postup. Chýbajú však veľkosti plechov na koláče a popis ako "stredne veľký hlbší plech" nemusí byť každému dostačujúci. Najlepšie je teda riadiť sa vlastným odhadom a vybrať podľa seba.
Fotografie koláčov a dezertov sa nachádzajú pri väčšine receptoch. Fotky patria na dnešnú dobu medzi menej kvalitné, ale na dotvorenie predstavy o dezerte sú postačujúce. Pri niektorých receptoch nájdete aj fotopostup, čo je opäť plus najmä pri náročnejších dezertoch.
Odporúčame prečítať: Lasagne emiliane od dvoch gurmánov
Kniha Hrnčeková kuchárka vám uľahčí pečenie bez váženia a ponúkne množstvo sladkých receptov, ktorými nič nepokazíte. Je to klasická sladká kuchárka, ktorá používa cukor, maslo, múku, mlieko a iné bežné ingrediencie. Aj keď v súčasných módnych diétach podliehajú kritike, dezerty z nich sú stále tie najchutnejšie.
Odporúčame prečítať: Bravčové medailóniky s brusnicovou omáčkou
Hrnčekovú kuchárku si môžete zakúť na BUX.sk - bežná cena 13,99€ - tu v zľave za 13,01€.
Zdroj foto: www.luci.sk