Jedna z kuchárskych kníh, ktorú v kníhkupectve ťažko prehliadnete je Mäso od Nicholy Fletcherovej. Jej nemalé rozmery a vyše 300 strán sú dôkazom toho, že aj kuchárske knihy môžete čítať dlhé hodiny.
Okrem receptov, samozrejme pripravených z mäsa, sa v knihe dočítate všetko o tejto surovine, jeho príprave, vlastnostiach a správnej konzumácií.
Spisovateľka milujúca chuť mäsa
Autorkou knihy je spisovateľka a učiteľka žijúca v Anglicku Nichola Fletcherová. História a spracovanie rôznych druhov surovín ju vždy zaujímali, preto sa rozhodla v posledných rokoch venovať svoju pozornosť práve mäsu. Zistila, že chuť mäsa sa mení spôsobom prípravy, jeho konzumácia dokáže vyvolať silné pocity a nikdy nezabudla na to, že ak človek konzumuje mäso, nejaké zviera muselo zahynúť.
Odporúčame prečítať: Z fitka do kuchyne 2 (recenzia)
“Pre mnohých ľudí jedlo bez mäsa ani nie je jedlo. Už len pri vyslovení tohto slova im tečú slinky. Aby sme si mohli mäso naozaj dobre vychutnať, mali by sme viac vedieť o tom, ako si ho vybrať, správne pripraviť a tepelne spracovať.
Táto kniha vám ponúka vyše 300 medzinárodných receptov z hydiny, bravčového, hovädzieho, jahňacieho mäsa a diviny, ale aj dôležité informácie o tom, ako rozpoznať kvalitné mäso, ako ho správne porciovať a dozviete sa v nej aj o vhodných prísadách, ktoré vylepšia jeho chuť. Pomocou tejto knihy sa stanete ozajstným majstrom v príprave a spracovaní mäsa.”
Odporúčame prečítať: 10-dňový detox (recenzia)
Všetko o mäse
Kniha je rozdelená do 8 väčších kapitol – všetko o mäse, hydina, bravčovina, hovädzina a teľacina, jahňacina a kozľacina, divina, vnútornosti a domáce spracovanie mäsa. Úvodná kapitola by sa dala označiť za malú encyklopédiu o mäse, kde nájdete všetky dôležité fakty. Dozviete sa o vlastnostiach mäsa, kedy je mäso čerstvé, ako správne mäso rezať a mnoho iného.
Na ďalších stranách sa nachádza menšie rozdelenie receptov podľa spôsobu prípravy. Toto rozdelenie vám uľahčí výber receptu, ak nehľadáte jedlo podľa druhu mäsa. Potom už nasleduje najzaujímavejšia časť s receptami.
Odporúčame prečítať: Nebe v hubě 2 aneb Čertův švagr (recenzia)
Kniha plná fotografií
V každej kapitole patrí úvodná dvojstrana základným informáciám o konkrétnom druhu mäsa. Užitočným doplnením je aj porciovanie mäsa znázornené fotografiami jednotlivých častí zvieraťa, ktorým sa poteší nielen začiatočník v kuchyni. Čitateľ ocení aj to, že celá kniha je preplnená fotografiami receptov, častí mäsa a fotopostupmi.
Nájdete tu recepty ako dusený bažant so slaninou, bravčové dusené na pive, kačacia paštéta alebo balzamikový steak. Kniha je skvelým tipom pre všetkých milovníkov mäsa, ktorý si dobrý obed bez tejto suroviny nevedia predstaviť.
Odporúčame prečítať: Kniha Zelené smoothie (recenzia)
Kuchársku knihu Mäso si môžete zakúpiť na BUX.sk bežná cena 24,90€ - tu v zľave za 19,20€.
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová