Knihy zamerané na špecifické druhy stravovania sú čoraz viac žiadanejšie. V kníhkupectvách nájdete knižné tituly venované ľuďom s bezlepkovou diétou, vegánom, vegetariánom a mnohým ďalším.
Výnimkou nie je ani kuchárska kniha Recepty pre vegetariánov - rýchly úspech pre začiatočníkov, ktorá ponúka pestrý výber jedál bez mäsa.
Autorka knihy Cornelia Schinharlová sa už roky venuje zdravému stravovaniu a pôsobí tiež ako žurnalistka v oblasti stravovania. V tejto knihe sa zamerala na jednoduché, no pritom rafinované recepty, ktoré zvládne pripraviť každý začiatočník - vegetarián v kuchyni. Kniha má byť návodom na to, ako sa stať skutočným vegetariánom a vychutnávať si jedlo stále s rovnakým pôžitkom.
Odporúčame prečítať: Z fitka do kuchyne 2 (recenzia)
"Krok za krokom sa naučíte pripraviť vegetariánske pochúťky – napríklad bylinkové halušky s paprikovou omáčkou, špenátovú pizzu či vyše 125 ďalších vynikajúcich jedál!"
Odporúčame prečítať: 10-dňový detox (recenzia)
Prvá dvojstrana v kuchárskej knihe patrí jednoduchému zoznamu, ktorý obsahuje názvy jednotlivých kapitol s výstižnými popismi - Rozumne nakupujeme a varíme, Šaláty, Zelenina a zemiaky, Cestoviny, Obilniny, Strukoviny, Tofu a tempe, Mliečne výrobky a vajcia a na záver Ovocie.
Ďalšia dvojstrana je venovaná úvodu do vegetariánstva. Dozviete sa aké vitamíny môžu v strave bez mäsa chýbať, a taktiež ako ich prijímať v dostatočnom množstve. Keďže je vegetariánska strava zameraná najmä na zeleninu a ovocie, autorka venovala niekoľko viet aj radám ako správne vyberať ingrediencie a aj ich následne očistiť. Hneď v úvode sa taktiež dočítate, že niekoľko základných receptov v knihe označených symbolom varešky, môžete nájsť aj ako videorecept na internetovej stránke.
Odporúčame prečítať: Nebe v hubě 2 aneb Čertův švagr (recenzia)
Každá kapitola v knihe má krátky úvod, v ktorom autorka píše o základných druhoch a spôsoboch prípravy danej ingrediencie. Pri strukovinách nájdete fotografie niekoľkých druhov s krátkym popisom, pri šalátoch zas recept na octový nálev a rady ako správne očistiť hlávkový šalát. Potom nasledujú strany s fotonávodmi, kde sú v troch alebo šiestich bodoch jednoducho popísané základné recepty z danej suroviny.
V knihe nájdete od jednoduchých až po tie komplikovanejšie recepty ako napríklad špenátová pizza, fazuľový šalát s cukinou, brokolicový puding s chrenovou omáčkou alebo zapekané broskyne so sušienkami. Každý recept obsahuje fotografiu, zoznam ingrediencií, postup, ale aj počet porcií, čas prípravy alebo kalorickú hodnotu jedla.
Odporúčame prečítať: Kniha Zelené smoothie (recenzia)
Po kuchárskej knihe Recepty pre vegetariánov nemusí siahnuť len vegetarián, pretože recepty bez mäsa by mali byť súčasťou každého jedálnička. Táto kniha môže byť príjemným spestrením a zmenou po ťažších jedlách alebo aj prvým krokom k tomu, ako sa stať vegetariánom.
Odporúčame prečítať: Dukanova diéta 2014 s novými receptami (recenzia)
Zdroj foto: www.luci.sk