Samozber LEVANDULE: Toto sú teraz najvoňavejšie miesta Slovenska!

Samozber levandule

Už vašimi rukami túto sezónu prešli kilá jahôd, čerešní aj marhúľ, no predsa len by to ešte chcelo nazbierať si niečo nevšedné a pritom krásne a voňavé? Typický ovocný kompót ani džem z toho zrejme nebude, no zato vám výborne poslúži na vysušenie a celoročné popíjanie upokojujúceho čaju alebo ako náplň do vrecúšok proti moliam a na ten najsladší spánok. Tým sa však jej využitie ani zďaleka nekončí. Nepochybujeme, že už dávno dobre viete, o čom hovoríme. Áno, reč je o jedinečnej, krásnej a voňavej levanduli. 

Áno, reč je o jedinečnej, krásnej a voňavej levanduli. Samozber levandule môžeš momentálne využiť na týchto miestach!

Bude sa ti páčiť: Recept na jahodový džem: Keď ho ochutnáš, iný už pripravovať nebudeš!

zbieranie levandule Shutterstock®

Samozber levandule môžete momentálne využiť na týchto miestach: 

Samozber levandule Trenčín

Samozber levandule tu prebieha v pondelok až v piatok od 14:00h do 18:00h. Cena za kilogram je 10 euro. Miesto samozberu levandule je na mieste samozberu jahôd. 

Pre objednanie fotografovania na tomto krásnom mieste sa môžete informovať na telefónnom čísle 0904 226 866.

Samozber levandule - Levanduľová farma Zbehy

Samozber levandule na tomto mieste prebieha cez víkendy, a to do konca júna od 09:00h do 17:00h. Cena levandule je 9 euro za papierovú tašku a 10 euro za kúpenú tašku - do každej z nich sa zmestí približne kilogram levandule. Platba je možná len v hotovosti.

V prípade potreby vám tu vedia zapožičať aj nožničky na strihanie. POZOR - nezabudnite si so sebou zobrať pokrývku hlavy a v prípade nepriaznivého počasia aj gumáky. V prípade zlého počasia môže byť samozber časovo obmedzený.

Informovať sa môžete aj na telefónnych číslach 0915 867 966 alebo na telefónnom čísle 0948 431 685.

Samozber levandule Hrušov

Iba 15 km od Rožňavy v Národnom parku Slovenský kras sa nachádza samozber levandule. POZOR - samozber si musíte vopred dohodnúť na telefónnom čísle 0908 397 697. Samozber prebieha v čase od 10:00h do 19:00h.

ako využiť levanduľu Shutterstock®

Natrhám si levanduľu... a čo potom?

Ak sa vyberiete na samozber levandule lekárskej, akoby ste sa na chvíľu preniesli do očarujúceho Provensálska. A to sa predsa ťažko odmieta, no nie? Z nazbieranej levandule si môžete pokojne časť nasušiť na čaj alebo ako náplň do voňavých vrecúšok a z druhej časti si pripravte sirup, po ktorom sa budú zalizovať všetci, koho ponúknete.

Rovnako vynikajúci je aj levanduľový med a úplne márnym nápadom nemusí byť ani likér z týchto aromatických kvetov. Ak vás predsa len láka uvariť si levanduľový džem, nebojte sa experimentovať a spravte si napríklad kombináciu malín a levandule alebo iného ovocia s týmito kvietkami. Na upokojenie mysle a navodenie príjemnej romantickej atmosféry si pripravte levanduľový kúpeľ.

Pozri aj: Samozber marhúľ: Kde na Slovensku nájdete najchutnejšie marhule?

kde sa dá nazbierať levanduľa Shutterstock®

Levanduľu si môžete vypestovať aj samy

Ak chcete samozber levandule budúci rok absolvovať na vlastnej záhradke, pokojne si ju vypestujte samy. Nie je totiž vôbec náročná, jediné, čo potrebuje, je dostatok slnka, postačí jej minimum vlahy a ocení skôr voľný rast v záhrade, než v kvetináči. Vyberte sa aj vy na samozber levandule, ešte kým je jej sezóna (zvyčajne trvá do konca júna, prípadne začiatku júla, v závislosti od počasia). Tento rok totiž nebola príroda prajná len voči ovociu, ale tiež voči voňavej levanduli, preto by bola škoda to nevyužiť a nespraviť si svoje vlastné zásoby. Praktická rada od nás: Levanduľa sa zbiera do papierových vrecúšok a potrebovať budete aj nožnice.

Odporúčame: Marhuľový olej a jeho účinky: Vďaka čomu si ho určite zamilujete?

levanduľové pole na Slovensku Shutterstock®

A keď už sa ocitnete v tej nádhernej oáze pokoja, obklopené tou najkrajšou vôňou a farbou (ktorá je, mimochodom, trendom tohto roka), nezabudnite si popritom zaspievať staré známe: „...budeš má, levandulová, navždycky celá, celičká, levandulová, famózně, nádherně levandulová...“

Anketa: Boli ste už na samozbere levandule?

Odpovedalo 90 ľudí

31%
69%

Aktualizované na 17.06.2024

4 komentárov
Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

20.06.2018 07:49

Ano, bola som v Madarsku v Tihani, uz mi doma rozvoniava.

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

20.06.2018 12:07

Okrem spomenutých výrobkov z levandule som robila aj termovankúše....základ som dala špadlové šupy, alebo pohánkové šupy a pridala usušenú levandulu a iné bylinky podľa účelu použitia. Vrecúška sa nahrejú v mikrovlnke a teplom uvoľnujú krásne vôňu a silice. Levandulu pestujem doma, mám 2 druhy, ale rada by som ešte dokúpila bielu levandulu. Zber je najlepší,, ak je po 2 dni teplota nad 30°C.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

20.06.2018 18:57

Levandula sa mi veľmi páči...

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

22.06.2018 17:46

veľmi pekná vôňa levanduľa

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE