Máte chuť upiecť niečo nové a prekvapiť tak rodinu, či priateľov? Slané koláče a pečivo sú skvelým spôsobom, akým spestríte nielen obed a večeru, ale aj oslavu, či inú špeciálnu príležitosť. O tom, že takéto pečivo môže byť rozmanité a plné originálnej chuti, vás presvedčia práve ingrediencie. Tie bežne nájdete v tradičných slovenských pokrmoch.
Prinášame vám nápady na lahôdky, ktoré si môžete pripraviť napríklad, aj ako prílohu k svojim obľúbeným receptom na hlavné jedlá. Ak však klasika nie je zrovna vaša šálka kávy a dávate prednosť výživným kombináciám, ktoré sa hodia aj k vašim každodenným zdravým receptom na obed, potom tu máme niečo aj pre vás.
1. Quiche s brokolicou a šampiónmi
Obľúbený francúzsky quiche je možné pripraviť na mnoho spôsobov. Táto verzia s brokolicou, šampiónmi a so syrom s modrou plesňou zasiahne každého gurmána, pretože je vhodná aj, ako hlavné jedlo. Zároveň tento recept oceníte aj pri zdravom životnom štýle.
Ingrediencie:
- 1 balenie cesta na quiche alebo lístkové cesto
- 1 menšia brokolica nakrájaná na menšie kúsky ( varená na pare )
- 250 g šampiónov nakrájaných na na štvrtiny
- 400 ml smotany na varenie alebo šľahačkovej smotany
- 3 vajcia
- 1 balenie syru s modrou plesňou
- Soľ, korenie podľa chuti, muškátový oriešok, cibula, cesnak
Postup: Predpečte cesto na quiche pri 180 °C asi 10 minút, pokiaľ máte lístkové cesto rozbaľte ho do pečiacej misky a uložte ho na papier na pečenie.
Opražte si na cibuli a cesnaku nakrájané šampiňóny a okoreňte ich korením podľa chuti. Zmiešajte vajcia so smotanou, pridajte brokolicu, opražené šampiňóny a nastrúhaný syr s modrou plesňou. Zmes nalejte na predpečené cesto alebo na pripravené lístkové cesto.
Pečte pri 180 °C 30-45 minút, kým sa náplň neupečie dozlatista.
Zdroj: Depositphotos2. Kapustový koláč s bryndzou
Pre tých, ktorí sú vyznávači tradičných slovenských chutí, je tento kapustový koláč výbornou voľbou. Kombinácia kapusty a bryndze vám pripomenie klasické recepty na slovenské polievky a prináša nezameniteľnú chuť slovenských surovín v novej podobe.
Ingrediencie
- 1 balenie lístkového cesta
- 250 g kyslej kapusty
- 200 g bryndze
- 1 menšia cibuľa, nakrájaná nadrobno
- slaninka nakrájaná na kocky (voliteľné)
- Soľ, rasca, čierne korenie
Postup: Na panvici osmažte cibuľu, pridajte kyslú kapustu, rascu, soľ a korenie, podľa potreby podlejte vodou a varte do mäkka.
Vyvaľkajte cesto a naň rozložte kapustovú zmes a bryndzu.
Pečte pri 180 °C asi 25 minút, kým sa cesto pekne nezapečie.
3. Krekry plné fantázie
Na základné cesto budete potrebovať 100 gramov masla, 100 gramov hladkej múky, 1 vajce a ľubovoľnú príchuť. Najčastejšie sa pridáva postrúhaný syr, či bryndza, ktoré pridáte v rovnakom množstve ako maslo a múku.
Vymiešajte pevné cesto, nechajte ho stuhnúť v chladničke a potom ho rozvaľkajte na tenký plát. Pomocou formičiek vyrežte rovnaké tvary, ktoré budete potom piecť na plechu. Pred vložením do rúry ich môžete potrieť vajíčkom a posypať napríklad sezamom, troškou syra alebo ľanovými semienkami. Do cesta môžete pridať rozmixované sušené paradajky, rôzne bylinky alebo trochu rozdrveného korenia, či čili papričku.