Slané koláče a pečivo: Netradičné recepty, ktoré vás ohromia

Slané koláče a pečivo

Máte chuť upiecť niečo nové a prekvapiť tak rodinu, či priateľov? Slané koláče a pečivo sú skvelým spôsobom, akým spestríte nielen obed a večeru, ale aj oslavu, či inú špeciálnu príležitosť. O tom, že takéto pečivo môže byť rozmanité a plné originálnej chuti, vás presvedčia práve ingrediencie. Tie bežne nájdete v tradičných slovenských pokrmoch.

Prinášame vám nápady na lahôdky, ktoré si môžete pripraviť napríklad, aj ako prílohu k svojim obľúbeným receptom na hlavné jedlá. Ak však klasika nie je zrovna vaša šálka kávy a dávate prednosť výživným kombináciám, ktoré sa hodia aj k vašim každodenným zdravým receptom na obed, potom tu máme niečo aj pre vás.

1. Quiche s brokolicou a šampiónmi

Obľúbený francúzsky quiche je možné pripraviť na mnoho spôsobov. Táto verzia s brokolicou, šampiónmi a so syrom s modrou plesňou zasiahne každého gurmána, pretože je vhodná aj, ako hlavné jedlo. Zároveň tento recept oceníte aj pri zdravom životnom štýle.

Ingrediencie:

  • 1 balenie cesta na quiche alebo lístkové cesto
  • 1 menšia brokolica nakrájaná na menšie kúsky ( varená na pare )
  • 250 g šampiónov nakrájaných na na štvrtiny
  • 400 ml smotany na varenie alebo šľahačkovej smotany
  • 3 vajcia
  • 1 balenie syru s modrou plesňou
  • Soľ, korenie podľa chuti, muškátový oriešok, cibula, cesnak

Postup: Predpečte cesto na quiche pri 180 °C asi 10 minút, pokiaľ máte lístkové cesto rozbaľte ho do pečiacej misky a uložte ho na papier na pečenie.

Opražte si na cibuli a cesnaku nakrájané šampiňóny a okoreňte ich korením podľa chuti. Zmiešajte vajcia so smotanou, pridajte brokolicu, opražené šampiňóny a nastrúhaný syr s modrou plesňou. Zmes nalejte na predpečené cesto alebo na pripravené lístkové cesto.

Pečte pri 180 °C 30-45 minút, kým sa náplň neupečie dozlatista.

koláč s kyslou kapustou
Zdroj: Depositphotos

2. Kapustový koláč s bryndzou

Pre tých, ktorí sú vyznávači tradičných slovenských chutí, je tento kapustový koláč výbornou voľbou. Kombinácia kapusty a bryndze vám pripomenie klasické recepty na slovenské polievky a prináša nezameniteľnú chuť slovenských surovín v novej podobe.

Ingrediencie

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 250 g kyslej kapusty
  • 200 g bryndze
  • 1 menšia cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • slaninka nakrájaná na kocky (voliteľné)
  • Soľ, rasca, čierne korenie

Postup: Na panvici osmažte cibuľu, pridajte kyslú kapustu, rascu, soľ a korenie, podľa potreby podlejte vodou a varte do mäkka.

Vyvaľkajte cesto a naň rozložte kapustovú zmes a bryndzu.

Pečte pri 180 °C asi 25 minút, kým sa cesto pekne nezapečie.

3. Krekry plné fantázie

Na základné cesto budete potrebovať 100 gramov masla, 100 gramov hladkej múky, 1 vajce a ľubovoľnú príchuť. Najčastejšie sa pridáva postrúhaný syr, či bryndza, ktoré pridáte v rovnakom množstve ako maslo a múku.

Vymiešajte pevné cesto, nechajte ho stuhnúť v chladničke a potom ho rozvaľkajte na tenký plát. Pomocou formičiek vyrežte rovnaké tvary, ktoré budete potom piecť na plechu. Pred vložením do rúry ich môžete potrieť vajíčkom a posypať napríklad sezamom, troškou syra alebo ľanovými semienkami. Do cesta môžete pridať rozmixované sušené paradajky, rôzne bylinky alebo trochu rozdrveného korenia, či čili papričku.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.