Máte radi toasty, vafle alebo chlebík vo vajíčku? To sú na Slovensku pomerne bežné raňajky, najmä cez víkend, keď máme viac času na prípravu chutného jedla. A čo tak to všetko spojiť do jedného receptu? Predstavte si chrumkavý toastový chlieb, ktorý obalíte vo vajíčkovej zmesi, naplníte šunkou a syrom a pripravíte vo vaflovači. Výsledkom je kombinácia známych chutí v novej, ešte lákavejšej podobe.
Vajíčkový toast plnený šunkou a syrom z vaflovača si zamilujete na prvé zahryznutie. Vonia po opečenom chlebe, syre, ktorý sa jemne roztopí, a chutí po všetkých ingredienciách, ktoré si doň pridáte. Navyše je hotový za pár minút a dá sa pripraviť na nekonečne veľa spôsobov – od klasickej slanej verzie až po sladkú variantu na dezert. Stačí ho raz vyskúšať a stane sa stálicou vašich víkendových rán.
Recept na vafľový vajíčkový toast
Vajíčkový toast z vafľovača je skvelý tip na rýchle a sýte raňajky, ktoré potešia deti aj dospelých. Kombinuje chrumkavý toastový chlieb, jemnú vajíčkovú obálku a lahodnú náplň zo šunky, syra a paradajky.
Navyše si ho môžete prispôsobiť podľa vlastnej chuti – potrieť vnútro pestom, kečupom, syrovou nátierkou či majonézou a vytvoriť tak vždy novú, originálnu verziu. Stačí pár minút vo vaflovači a na stole máte teplé, voňavé a chutné jedlo, ktoré vás príjemne naštartuje do nového dňa.
Ingrediencie na vajíčkový vafľový toast (2 kusy):
4 plátky toastového chleba
2 vajcia + 2 lyžice mlieka, soľ a korenie podľa chuti
2 plátky šunky
2 plátky syra
2 plátky paradajky
voliteľné: môžete potrieť vnútornú stranu chleba pestom alebo syrovou nátierkou či kečupom
Postup prípravy vafľových toastov
V miske si vidličkou rozmiešajte vajcia s mliekom, soľou a korením podľa chuti. Rozohrejte vaflovač a jemne potrite platne olejom. Plátky toastového chleba namáčajte iba z jednej strany do vajíčkovej zmesi a ukladajte ich do prístroja suchou stranou hore.
Vnútornú stranu toastov môžete podľa chuti natrieť pestom, kečupom, roztierateľným syrom, majonézou alebo inou obľúbenou nátierkou, čím dodáte toastom ešte výraznejšiu chuť.
Na pripravený chlieb naukladajte plátok šunky, syra a paradajky, potom zakryte druhým kúskom toastu, ktorý ste tiež namočili len z jednej strany. Vaflovač zavrite (bez násilného pritláčania) a pečte približne 2–4 minúty, kým sa toast pekne nezapečie a nezíska zlatohnedú farbu. Podávajte ešte teplé, ideálne s čerstvou zeleninou alebo jednoduchým šalátom.
instagram.com/gatim_zi_de_ziTipy na servírovanie slaných toastov z vafľovača
Najlepšie chutia hneď po dopečení, keď sú zvonka chrumkavé a vo vnútri teplé a vláčne. Podávajte ich s čerstvou zeleninou – paradajkovým šalátom, nakrájanou paprikou alebo uhorkou. Ak chcete jednoduchú, ale sýtu večeru, pridajte k toastom aj misku hustej zeleninovej alebo paradajkovej polievky.
Skvelým doplnkom je aj domáca omáčka – cesnakový dip, jogurtová omáčka s bylinkami či avokádový krém. A na zahodenie nie je ani kečup! Tieto omáčky zvýraznia chuť toastu a zároveň ho urobia šťavnatejším.
Tipy na obmeny receptu
Sladká verzia: Vynechajte šunku a syr, namiesto nich pridajte plátky banánu, lyžicu arašidového masla a kvapku medu. Pred podávaním môžete posypať škoricou.
Vegetariánska verzia: Skombinujte grilovanú cuketu alebo baklažán, listy čerstvého špenátu a plátky mozzarelly.
Pikantná verzia: Použite plátky pikantnej salámy alebo chorizo, pridajte trochu čili papričiek a syr cheddar.
Talianska verzia: Potrite chlieb pestom, vložte plátky paradajky, mozzarellu a lístky bazalky.
Syrová verzia: Skombinujte viac druhov syra – napríklad ementál, goudu a trochu nivy – pre intenzívnejšiu chuť.
Rýchle, chutné a vždy iné
Vafľový vajíčkový toast je dôkazom, že aj jednoduché jedlo môže mať nekonečne veľa podôb. Stačí pár základných surovín, kúsok kreativity a za pár minút máte na stole raňajky, desiatu či večeru, ktorá poteší celú rodinu. Vďaka rôznym obmenám a doplnkom si ho môžete pripraviť presne podľa chuti a nikdy sa vám nezunuje.
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/gatim_zi_de_zi