Kto by to bol povedal, že nejaké ovocie dokáže naozaj efektívne liečiť žalúdočné a črevné ochorenia? My už teraz áno. Navyše ide o veľkú exotiku, dostupnú i v našich končinách. Väčšina Slovákov ju registruje ako sušené ovocie, pretože to už je údel exotického ovocia – skôr sa k nám dostane v sušenej a balenej forme, ako čerstvé. Papája, napriek tomu, že ju máme, dá sa povedať, takto zaškatuľkovanú, znamená oveľa viac, pokiaľ ide o jej využitie a v neposlednom rade vzácne liečivé účinky. Nahliadnite s nami do vnútra tohto sladkého aromatického plodu a spoznajte najchutnejší liek proti žalúdočným ťažkostiam!
Vyskúšajte čerstvú papáju!
Ako sme už spomenuli vyššie, papája (Carica Papaya) nie je len sušené ovocie, ale v niektorých slovenských obchodoch si ju viete kúpiť aj čerstvú. A keďže napohľad nepôsobí extra lukratívne, je ľahké ju prehliadnuť. Je to však škoda. Napríklad na dovolenke v exotickej krajine vám papáju pokojne naservírujú už na raňajky, čím dostanete do tela doslova vitamínovú bombu. Za všetky vzácne látky, ktoré papája obsahuje, spomeňme aspoň vitamín A a C, draslík, enzým bromelín a papaín.
Pozri aj: Trápi vás zápcha? Spoľahnite sa na týchto 8 potravín!
Ovocie, ktoré netreba prehliadať
Papáju rozpoznáte pomerne ľahko – má elipsovitý tvar, váhu maximálne jedno kilo a farebne sa pohybuje medzi žltou, oranžovou a červenou. Ak na ňu nabudúce natrafíte na pultoch obchodov, určite si ju zakúpte, je totiž plná zdravia, a to bez akéhokoľvek preháňania. Jednoducho si ju doma ošúpte, vnútro očistite rovnako ako žltý melón, nakrájajte na plátky či mesiačiky a jedzte buď „len tak“ alebo pokvapkanú citrónovou, prípadne limetkovou šťavou. Poslúži vám aj ako skvelý a netradičný snack, a to v kombinácii s čerstvým syrom – spoznáte tak úplne novú a unikátnu chuť, ktorú si zamilujete.
Využiť môžete aj semienka papáje
Mimochodom, vnútorné semienka papáje si môžete usušiť a pridávať do najrôznejších jedál. Majú mierne pikantnú chuť, ale nemusíte sa obávať – sú jedlé, dokonca majú výrazné protiparazitné účinky, čo vaše telo ocení predovšetkým teraz, pred rôznymi cestami do exotických krajín. Dužinu papáje si môžete nakrájať a samy nasušiť alebo ju čerstvú pridávať do šalátov.
Ak máte dlhodobé alebo opakované problémy so žalúdkom alebo črevami, papáju rozhodne zaraďte do svojho jedálnička, a to na pravidelnej báze! Pozor, papája nie je vhodná pre tehotné ženy – vo vysokom množstve môže vyvolať potrat.
Prečítaj si: Ľahké ovocné potešenia
Toto sú najvýraznejšie liečivé účinky papáje:
- podporuje srdce, trávenie a krvný obeh
- pomáha pri Crohnovej chorobe, žalúdočných vredoch a kŕčoch, aj pri ochoreniach pečene
- zlepšuje kvalitu bielkovín v tele