Počas horúcich dní by sme nemali svoj žalúdok zaťažovať ťažkými a mastnými jedlami. Ideálne by sme mali siahnuť po ľahkých a zdravých jedlách, ktoré nás v tieto dni osviežia. Zeleninové šaláty a zdravé syry sú skvelým tipom na ľahký obed. Obľúbenú mozzarellu si môžete vychutnávať nielen v tradičnom šaláte Caprese, ale aj v mnohých iných jedlách, po ktorých nemusíte mať žiadne výčitky svedomia.
Odporúčame prečítať: Aké bylinky zasadiť do záhradky či na balkón?
Kuracie mäso s mozzarellou
Ingrediencie (4 porcie):
- 500 g kuracích pŕs
- 100 g olív
- 250 g mozzarelly
- olej
- soľ
- mleté čierne korenie
Kuracie prsia rozrežeme na plátky, osolíme a okoreníme. Potom ich opečieme na oleji z oboch strán. Vložíme do zapekacej misy a na ne poukladáme nakrájané plátky mozzarelly. Tie posypeme nakrájanými olivami a zapekáme pri 180 stupňoch približne 20 minút. Môžete podávať so zeleninovým šalátom alebo opekanými zemiakmi.
Mozzarellová nátierka
Ingrediencie
- 100 g mozzarelly
- 250 g bieleho jogurtu
- 1 červená paprika
- čerstvá bazalka
- soľ
- mleté čierne korenie
Mozzarellu v miske roztlačíme a zmiešame s jogurtom. Pridáme nadrobno nakrájanú červenú papriku a nadrobno nasekané lístky čerstvej bazalky. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Dáme vychladiť na dve hodiny do chladničky.
Odporúčame prečítať: Záhradné domčeky na strome
Mozzarella grilovaná v prosciutte
Ingrediencie:
- 250 g mozzarelly
- 100 g prosciutta
- 100 g rukoly
- 250 g cherry paradajok
- olivový olej
- mleté čierne korenie
Mozzarellu nakrájame na štvrtiny, ktoré obalíme v prosciutte. Na panvici zohrejeme olivový olej a obalenú mozzarellu opečieme z každej strany. Potom si očistíme rukolu a rozkrojíme cherry paradajky. Spoločne zmiešame, pridáme trochu olivového oleja, okoreníme a podávame spolu s opečenou mozzarellou.
Odporúčame prečítať: Výhody pestovania rastlín v skleníku
Marinovaná mozzarella
Ingrediencie:
- 250 ml kyslej smotany
- 200 g mozzarelly
- 1 citrón
- čerstvá bazalka
- olivový olej
- mleté čierne korenie
- soľ
Mozzarellu nakrájame na plátky a v mise polejeme kyslou smotanou. Okoreníme, osolíme a pridáme šťavu a kôru z jedného citróna. Na vrch poukladáme čerstvú bazalku a dáme marinovať do chladničky na niekoľko hodín.
Odporúčame prečítať: Chutné recepty: Talianske tyčinky