Z akých syrov variť taliansku omáčku Quattro Formaggi?

recept na taliansku omáčku Quattro Formaggi

Slovné spojenie „quattro formaggi“ určite nevidíte po prvýkrát. V preklade slová znamenajú „štyri syry“ a v praxi ide o štyri druhy talianskych syrov, ktoré v spojení so smotanou vytvárajú lahodnú chuť napríklad v quattro formaggi omáčke.

Tá sa najčastejšie podáva s cestovinami penne rigate, ktoré môžu byť obohatené o kúsky kuracieho mäsa a dusenú brokolicu.

Okrem omáčky je známa aj pizza quattro formaggi, ktorú obľubujú nielen vegetariáni. Okrem rajčinového pretlaku je obložená len syrmi, vďaka ktorým vás perfektne zasýti. Aké syry by v pravej talianskej omáčke alebo na pizze mali byť a ktoré naopak nie?

Odporúčame prečítať: Taliansky týždeň s cestovinami - ako ich vždy dokonale uvariť? 

Druhy syrov
Depositphotos

Zloženie omáčok, ktoré dostať v obchodoch ako polotovar, je odlišné. Mnohé obsahujú aj syr eidam, ktorý, podľa expertov na taliansku kuchyňu, nemá v tejto omáčke čo robiť. Jeho pôvod totiž nie je v Taliansku, ale v Holandsku. My vám predstavíme štyri talianske syry, z ktorých sa varí pravá talianska omáčka quattro formaggi. Treba však povedať, že konkrétne syry sa pokojne dajú nahradiť vami dostupnými a chuť bude stále skvelá.

Na omáčku QUATTRO FORMAGGI sa používa:

1. MOZZARELLA

Svoj pôvod má v talianskej Kampánii a jej názov je odvodený od slova „mozzare“, čo znamená odrezať. Je to mäkký syr vyrábaný z kravského alebo byvolieho mlieka. Má tvar loptičky a uskladňuje sa v uzavretých nádobách v náleve. Ak by sme ho nechali voľne položený, jeho povrch by vyschol.

Chuťou nie je veľmi výrazný, skvele sa hodí do šalátov ako ľahká letná večera. Dá sa zakúpiť aj v light verzii, ktorá obsahuje o polovicu menej tuku. Okrem klasických bochníčkov sa vyrábajú aj minimozzarelky a dokonca aj strúhaná mozzarella, skvelá na posypanie pizze. 

Odporúčame prečítať: Vyskúšajte výborné ľahké recepty s mozzarellou!

 

quattro formaggi, talianska omáčka, syrová omáčka, štyri druhy syra, mozzarela, parmezán, gorgonzola, niva, pecorino
Shutterstock®

2. GORGONZOLLA

Syr dostal pomenovanie podľa mesta Gorgonzola, kde bol prvýkrát vyrobený. Je to syr s modrou plesňou, podobný u nás známej Nive. K ďalším syrom, ktoré patria do tejto kategórie môžeme zaradiť aj Roquefort. Ten sa však vyrába z ovčieho mlieka, Gorgonzola z kravského.

Syr má krémovú konzistenciu a podľa dĺžky zrenia môže byť jeho chuť jemná, ale i pikantná. Modrá pleseň je spôsobená plesňovou kultúrou Penicilium, ktorá sa do nej pridáva na začiatku výroby. Má približne rovnaký podiel tuku ako mozzarella.

Odporúčame prečítať: Spoznajte rozdiel medzi mascarpone, ricottou a philadelphiou?

 

quattro formaggi, talianska omáčka, syrová omáčka, štyri druhy syra, mozzarela, parmezán, gorgonzola, niva, pecorino
Shutterstock®

3. PARMIGIANO-REGGIANO

Pod týmto názvom sa ukrýva parmezán, mimoriadne tvrdý taliansky syr žltkastej farby. Pravý parmezán je len jeden a je to práve Parmigiano-Reggiano. Označenie parmezán však používajú aj syry, ktoré ho napodobňujú.

Vyrába sa z kravského mlieka a dozrieva po dobu aj troch rokov, najdlhšie zo všetkých spomínaných syrov. Má pikantnú chuť, používa sa len v malom množstve na dochutenie jedál. Ľahko sa rozpúšťa, a preto sa často sa používa na posypanie pizze.

Odporúčame prečítať: Zdravé recepty: Chutný a rýchly obed zo špargle

 

quattro formaggi, talianska omáčka, syrová omáčka, štyri druhy syra, mozzarela, parmezán, gorgonzola, niva, pecorino
Shutterstock®

4. PECORINO

Syr pochádzajúci zo Sicílie a Sardínie. Podobne ako parmezán, aj pecorino je mimoriadne tvrdý syr a má žltú farbu. Rozdiel je v tom, že sa vyrába z ovčieho mlieka – od neho má aj odvodený názov (pecora=ovca). Minimálna doba zrenia je jeden rok.

Po dobu zrenia sa na ňom vytvára ušľachtilá kôrka. Čím dlhšie syr dozrieva, tým bude hrubšia. Chuť syra pecorino je slaná a pikantná. Používa sa ako predjedlo alebo nastrúhaný na cestoviny.

Odporúčame tiež: Ako na dlhotrvajúcu manikúru v pohodlí domova?

quattro formaggi, talianska omáčka, syrová omáčka, štyri druhy syra, mozzarela, parmezán, gorgonzola, niva, pecorino
Shutterstock®

História a pôvod omáčky 

Omáčka Quattro Formaggi má svoje korene v talianskej kuchyni, ktorá je známa svojimi jednoduchými, no výraznými chuťami. Táto omáčka, ako už názov napovedá, sa vyrába zo štyroch druhov syrov. Pôvod omáčky sa dá vystopovať do severných častí Talianska, kde sú syry ako Parmigiano-Reggiano, Gorgonzola, a Pecorino bežnou súčasťou stravy. Talianska kuchyňa vždy kládla dôraz na využívanie miestnych surovín, a práve syry boli dôležitou súčasťou jedálnička.

Quattro Formaggi sa pôvodne podávalo ako omáčka na cestoviny, no postupom času sa rozšírilo jej použitie aj na pizzu, kde jej bohatá syrová chuť dokonale dopĺňa jednoduchý základ z rajčinového pretlaku. Táto omáčka je výnimočná tým, že spája rôzne chute syrov – od jemnej Mozzarelly až po pikantnú Gorgonzolu – čím vytvára harmonickú a plnú chuť, ktorá sa stala obľúbenou nielen v Taliansku, ale aj v celom svete.

Tipy na prípravu omáčky Quattro Formaggi:

  1. Vyberte kvalitné syry: Použite autentické talianske syry, ako sú Mozzarella, Gorgonzola, Parmigiano-Reggiano, a Pecorino. Môžete experimentovať s inými syry podľa chuti, ale originálna kombinácia dodáva najlepší výsledok.

  2. Rovnomerné roztopenie: Aby sa syry dokonale roztopili a vytvorili hladkú omáčku, krájajte ich na malé kúsky alebo ich strúhajte. Pridávajte syry postupne na miernom ohni, aby sa syry nerozdelili a omáčka zostala krémová.

  3. Zvoľte správnu smotanu: Na dosiahnutie bohatej a krémovej konzistencie použite hustú smotanu na varenie. Táto smotana sa dobre mieša so syrovou zmesou a zabezpečí hodvábnu textúru omáčky.

  4. Dochutenie: Omáčka Quattro Formaggi je prirodzene veľmi bohatá na chuť vďaka syrom, preto buďte opatrní s pridaním soli. Môžete však pridať čerstvo mleté čierne korenie alebo štipku muškátového orieška pre extra chuť.

Pizza Quattro Formaggi
Depositphotos

Využitie omáčky Quattro Formaggi v receptoch:

Omáčka Quattro Formaggi je talianska syrová omáčka, ktorá sa vyrába zo štyroch druhov syrov. Najčastejšie sa používa ako omáčka na cestoviny, najmä na druhy ako penne, fettuccine alebo gnocchi. Môže byť tiež použitá ako topping na pizzu, kde dodáva syrový a krémový základ. Okrem toho sa môže podávať k mäsu, najmä k bravčovému alebo kuraciemu mäsu, ako aj na pečené zemiaky alebo zeleninu, kde zvýrazňuje chuť jedla svojou bohatou, syrovou chuťou.

Aktualizovaný článok: 14.08.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Monika Filípková

Monika Filípková

27.06.2016 08:19

Syrové omáčky mám veľmi rada, práve včera som robila nivovú. A syry samotné idú u nás na dračku.

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

27.06.2016 10:09

Milujem rôzne druhy syrov aj syrové omáčky :)

Vaše meno:

Lenka La

Lenka La

27.06.2016 10:24

Mňam.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

27.06.2016 21:15

syry - to je moje

Vaše meno:

Daniela Šurláková

Daniela Šurláková

01.07.2016 15:49

túto omáčku som jedla a je vynikajúca,musím ju vyskúšať aj doma

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

25.08.2016 22:10

jedno z mojich naj. je syrová omáčka s cestovinou

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.