Histamín je dôležitá chemická látka, ktorú vytvára telo každého človeka. Patrí do skupiny biogénnych amínov, ktoré si ľudské telo vytvára samo, ale časť z nich prijíma i z potravy. Histamín má rôzne funkcie v našom organizme. Napríklad v mozgu má funkciu bdelosti a v organizme je to predovšetkým zabezpečenie prirodzenej obranyschopnosti.
Zvýšené množstvo histamínu sa uvoľňuje pri alergickej reakcii. Jeho zvýšenú produkciu vyvolávajú aj určité druhy liekov či potravín. Každé ľudské telo má v sebe enzýmy, ktoré odbúravajú histamín tvoriaci sa v tele samovoľne. Ľudia s histamínovou intoleranciou trpia nedostatkom tohto enzýmu.
Metabolická porucha - histamínová intolerancia - pri ktorej v tele stúpa hladina histamínu, je veľmi nebezpečná. Množstvo pacientov vidí za svojimi ťažkosťami „paranoju“, veď predsa nie je možné, aby po väčšine jedla stále cítili bolesť hlavy, tŕpnutie či svrbenie celého tela. No oni za to nemôžu, môže za to HIT-ka!
Odporúčame:Čakanka obyčajná: Objavte liečivú silu modrých kvietkov!
Ktoré potraviny sú zdrojmi histamínu?
- prirodzene produkovaný histamín v bunkách, najmä v mastocytoch
- ananás, banány, citrusy, jahody, kiwi, orechy, koreniny, kakao, paradajky, baklažán, špenát, alkohol
- farbivá, konzervačné látky, príchute, zvýrazňovače chutí
- ryby, kôrovce, bravčové mäso, vajcový bielok
- zrejúce syry, údeniny, kvasená kapusta, kyslomliečne výrobky
Bude vás zaujímať: 6 tipov na božské domáce kúpele
Príznaky vysokej hladiny histamínu v tele
Čím viac bodov vás charakterizuje, tým väčšia je pravdepodobnosť histamínovej intolerancie.
- produkcia nadmerného hlienu
- sezónne alergie
- ľahko vyvolateľná nevoľnosť
- rýchly metabolizmus s vysokou telesnou teplotou
- poruchy spánku, silná únava
- svrbenie pokožky, vyrážky, začervenanie kože
- bolesti hlavy, migrény
- zažívacie problémy, zápcha, pálenie záhy
- kŕče
- zmeny tlaku
- búšenie srdca až záchvat
- opuch pier, jazyka, hlasiviek
Ako bojovať?
V prvom rade je nevyhnutná celková zmena životného štýlu a úprava jedálnička na nízkohistamínovú diétu. Je veľmi veľa zoznamov zakázaných potravín, ktoré umocňujú histamínovú intoleranciu, no univerzálny zoznam pre každého neexistuje. Najlepšie je preto vyskúšať sami na sebe, čo nášmu telu škodí alebo naopak, prospieva. Základom je tiež konzumácia čo najčerstvejších jedál, pretože histamín sa postupne hromadí aj v skladovaných potravinách.
Recepty pre histaminikov
Rizoto z hnedej ryže
Potrebujeme:
- 100-200 g hnedej ryže
- 2-4 karotky
- 2-4 póry
- 2-4 strúčiky cesnaku
- 1-2 červené cibule
- 3-6 cm čerstvého zázvoru
- 75-150 g mrazeného hrášku
- 30-60 ml sezamového oleja
- 50-100 g slnečnicových alebo sezamových semiačok
Postup:
Necháme zovrieť vodu a uvaríme ryžu podľa návodu. Kým sa varí ryža, pripravíme si zeleninu. Karotku ošúpeme a nakrájame na tenké pásiky. Pór a cibuľu nakrájame tiež. Cesnak a zázvor nakrájame na jemné kocky a ešte podrvíme nožom. Cibuľu opražíme na oleji do sklovita, potom na minútu za stáleho miešania pridáme cesnak a zázvor. Pridáme zvyšnú zeleninu, semiačka, hrášok a miešame. Keď je ryža hotová, pridáme ju k zelenine a premiešame. Môžeme posypať čerstvými bylinkami a podávať.
Odporúčame: Vytláčanie čiernych bodiek je hitom. Tieto videá videli milióny!
Ovocno-zeleninové šťavy
Sú nielen chutné, ale aj zdravé a pri HIT veľmi vhodné. Odšťavovať môžete akúkoľvek kombináciu ovocia a zeleniny, s výnimkou banánov. Vyskúšajte napríklad tieto kombinácie:
- hrsť zelených listov, napríklad žeruchy
- 1 malá brokolica
- 5 cm uhorky
- 2 stonky zeleru (voliteľný)
- 1 jablko (lepšie ho najprv ošúpať)
- 3 mrkvy (ošúpať alebo dôkladne očistiť)