Zdravie žien po 40-tke: Aké sú riziká a najčastejšie zdravotné problémy?

zdravie žien po 40

Po štyridsiatke sa v ženskom tele začínajú diať viaceré divy. Ide o hormonálne, fyziologické a metabolické zmeny, ktoré môžu zvyšovať riziko vzniku určitých zdravotných problémov a ochorení. Ak sa však k svojim problémom postavíte zodpovedne, vek bude pre vás naozaj len číslom.

Inšpiruj sa: Nordic Walking na jeseň: Objavte 5 dôvodov, prečo to skúsiť hneď teraz!

Kardiovaskulárne ochorenia už po 40. roku života

Počas menopauzy hladina estrogénu, hormónu, ktorý poskytuje určitú ochranu pred srdcovými ochoreniami, klesá. S tým súvisí vyššie riziko vysokého krvného tlaku, infarktu a mozgových príhod. Ak sa tomu chcete vyhnúť a o infarkte hovoriť len v prenesenom zmysle slova, mali by ste sa snažiť udržiavať si konštantnú telesnú hmotnosť. Zaraďte do stravy veľa ovocia, zeleniny, celozrnných potravín a zdravých tukov. 

Usilujte sa pravidelne hýbať, aspoň 30 minút denne sa venujte cvičeniu, ktoré vám rozprúdi krv. A v neposlednom rade je vhodné si sledovať hladinu cholesterolu a hodnotu krvného tlaku. Nezanedbávajte preto pravidelné preventívne vyšetrenia.

Strašiak žien zvaný osteoporóza

Osteoporóza, teda strata kostnej hmoty, je ďalším zdravotným problémom, ktorý ohrozuje ženy po 40-tke. Vedeli ste, že práve ženy sú na toto ochorenie náchylnejšie? Môže za to opäť pokles hladiny estrogénu, ktorý je zodpovedný za udržiavanie kostnej hmoty. Výsledkom môže byť vyššie riziko zlomenín, najmä v oblasti bedier, zápästí a chrbtice. Vaša strava by preto mala byť bohatá na vápnik a vitamín D. 

Pravidelná fyzická aktivita, najmä silové cvičenia a cvičenia zamerané na rovnováhu, udržia telo v dobrej kondícii. Vyhýbajte sa fajčeniu a nadmernému konzumovaniu alkoholu, ktoré telu nerobia dobre v žiadnom veku.

Pozri si aj: Vplyv vitamínu C na pleť: Prečo ho pleti dopĺňať pravidelne a ako?

Rakovina prsníka a zdravie žien
Depositphotos

Hormonálne zmeny a menopauza – prejde si tým každá

Približne v období medzi 45. a 55. rokom života vstupuje väčšina žien do menopauzy. Toto obdobie prináša výrazné hormonálne zmeny, ktoré môžu ovplyvniť nielen fyzické, ale aj psychické zdravie. Okrem klasických príznakov, ako sú návaly tepla, nočné potenie a problémy so spánkom, môže menopauza prispieť aj k vzniku depresií a úzkosti. Nezabúdajte na zdravý životný štýl. Fyzická aktivita a správna výživa vás vytrhnú z tých najväčších problémov a dodajú vám potrebné vitamíny a minerály.

Metabolické zmeny a rastúce bruško u žien po 40-tke

Po 40-tke môže dôjsť k spomaleniu metabolizmu, čo znamená, že telo spaľuje menej kalórií ako v mladších rokoch. Tento stav často vedie k priberaniu na hmotnosti, najmä v oblasti brucha, a môže zvyšovať riziko vzniku cukrovky 2. typu, vysokého krvného tlaku a srdcových ochorení. Zahrňte do svojich rituálov pravidelný pohyb vrátane aeróbnych cvičení a posilňovania. 

Ak už aj vy pomaly prechádzate na zdravší spôsob stravovania, bolo by vhodné ešte obmedziť príjem rafinovaných sacharidov a cukrov, kontrolovať si veľkosť porcií a celkový kalorický príjem. Ženy v tomto veku majú pocit, že priberajú aj zo vzduchu, ktorý dýchajú.

Neprehliadni: Tento olej je skrytý poklad pre vašu pokožku a vlasy - 7 prekvapivých benefitov!

Rakovina prsníka

Riziko rakoviny prsníka stúpa s rastúcim vekom, pričom najvyššia incidencia je práve u žien po 40-tke. Pravidelné samovyšetrenie prsníkov a preventívne mamografické vyšetrenia sú nevyhnutné pre včasnú diagnostiku a úspešnú liečbu. Nepodceňte pravidelné preventívne prehliadky (mamografia každé 2 roky po 40. roku), i keď sa vám na ne nechce chodiť. Radšej presedieť hodinu v čakárni ako sa roky trápiť s ochorením.

Problémy so štítnou žľazou u žien

Hypotyreóza (znížená činnosť štítnej žľazy) je u žien po 40-tke pomerne bežná, aj preto v čakárni u endokrinológa nájdete prevažne tehotné alebo staršie ženy. Tento stav môže viesť k príznakom ako únava, priberanie na hmotnosti, suchá pokožka, vypadávanie vlasov a depresia. Pravidelné kontroly hladiny hormónov štítnej žľazy na bežnej prehliadke u všeobecného lekára (krvný obraz) ochorenie včas odhalí. 

Ak vám diagnostikujú hypotyreózu, budete musieť podstúpiť liečbu substitučnou hormonálnou terapiou – teda užívať lieky. Vám to síce bude liezť na nervy, avšak vaše telo bude spokojné, lebo dostane, čo potrebuje.

Problémy s duševným zdravím

Vek prináša nielen fyzické, ale aj emocionálne výzvy. Po 40-tke môžu ženy čeliť depresiám a úzkosti, čo môže byť spojené s hormonálnymi zmenami, stresom z kariéry, rodiny alebo starnutia. Nielen fyzická aktivita prispieva k zlepšeniu nálady, ale aj zdravé sociálne vzťahy a podpora rodiny a priateľov. Obklopte sa ľuďmi, ktorí vás nabíjajú energiou, a neostávajte samy so svojimi negatívnymi myšlienkami. Život je krásny aj po 40-tke a vy môžete druhým dokázať svoju zrelosť aj tým, že sa naučíte chápať svoje telo a doprajete mu starostlivosť, akú práve potrebuje.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE