Zelená fazuľka: Plynový postrach alebo zdravá potravina?

Leto je plné sezónneho ovocia, ale aj plné úrody. Ak patríte k tým, ktorí si doma pestujú svoje vlastné potraviny, tak pevne veríme, že fazuľa medzi ne patrí rovnako. Avšak, v tomto prípade je dôležité rozoznávať fazuľu a zelenú fazuľku. Každá má iný tvar a iný spôsob skladovania. Naše staré mamy zväčša klasickú fazuľu nechávali vysušiť a následne používali pri varení, kdežto zelená fazuľka sa sterilizuje, poprípade mrazí a následne sa konzumuje. Aspoň takto to máme zaužívané a naučené my.

Ale prečo sa ju oplatí vôbec pestovať? Zelená fazuľka alebo fazuľkové struky sú bohatým zdrojom vitamínov A, C a K, kyseliny listovej a vlákniny. Z minerálov sa do zelenej fazuľky zmestil vápnik, železo, horčík, fosfor a draslík. Jej výživovej hodnote sa potešia hlavne tí, ktorí sa snažia posunúť ručičky na váhe smerom nadol. Zelená fazuľka, približne 100 g, obsahuje len 33 kalórií, vďaka čomu je ideálnou prílohou ku každému obedu alebo večeri.

Pozri aj: Valeriánka poľná: Hoci sa o nej nehovorí, ukrýva veľkú liečivú silu

účinky zelenej fazuľky

Zdroj: Shutterstock®

Zelená fazuľka a nadúvanie

Keď sa povie fazuľa, všetkým ako prvé napadne, čo bude po jej konzumácii. Možno nejaký perličkový kúpeľ alebo v tom najlepšom prípade nič. Síce fazuľa nadúva, odborníci ju odporúčajú konzumovať 3-krát týždenne, pretože je prospešná pre naše zdravie. A navyše tí, ktorí konzumujú fazuľu častejšie a hlavne pravidelne, netrpia žiadnymi tráviacimi ťažkosťami.

Za týmito ťažkosťami sa ukrýva hlavne vláknina, ktorá podporuje trávenie a spôsobuje nadúvanie. A že jej je v zelenej fazuľke požehnane, to ani nemusíme hovoriť. Ale na čo si dávať pozor? Zelené fazuľky sa nesmú konzumovať surové, a to za žiadnych okolností – obsahujú lektín, jedovatú látku, ktorá vyvoláva silné vracanie a hnačku.

výživná zelená fazuľka

Zdroj: Shutterstock®

Zelené fazuľky a proteíny

Rastlinné proteíny nie sú úplnou náhradou živočíšnych proteínov, nakoľko neobsahujú všetky aminokyseliny, no stále sú rovnako prospešné pre naše telo. Proteíny sú potrebné pre:

  • zdravé kosti
  • krásne vlasy
  • zdravé orgány
  • fungujúce svaly

Proteíny sú tiež nevyhnutné pre zdravý imunitný systém. A koľkože sa ich nachádza v zelených fazuľkách? V 100 gramoch zelenej fazuľky sa nachádzajú približne 2 gramy bielkovín. Preto je vhodné kombinovať ich aj s inými potravinami, bohatými na bielkoviny, aby ste svojmu telu dodali dennú odporúčanú dávku bielkovín.

varená zelená fazuľka

Zdroj: Shutterstock®

Prečo zaradiť zelenú fazuľku do jedálnička?

Ak sa obzeráte po zelenine s hviezdnym množstvom antioxidantov a flavonoidov, tak zelená fazuľka vám zahrá do karát. Obsiahnuté flavonoidy pomáhajú znížiť telesný tuk, čím pomáhajú predchádzať vzniku obezity. Zlepšujú tiež zdravie srdca a pomáhajú predchádzať rakovine a cukrovke.

Zelená fazuľka je zdrojom vitamínu A, ktorý chráni zdravie očí pred makulárnou degeneráciou a vitamínu C, ktorý pomáha telu bojovať s infekciami. Vláknina zase udržuje zdravie tráviaceho traktu. Zelenú fazuľku by si mali dopriať hlavne ženy, ktoré plánujú otehotnieť alebo už sú v požehnanom stave. Fazuľka totiž obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej, ktorá má významný vplyv na plod.

Vedeli ste, že zelená fazuľka patrí medzi 5 najlepších potravín na zvýšenie inteligencie? Ak vás presvedčila svojimi účinkami, tak si ju nezabudnite zamraziť alebo zavariť. 

Odporúčame: Diskrétny problém? Skoncuj s ním! Toto sú bylinky proti hemoroidom

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

06.08.2018 07:13

Radíme do jedálnička v rôznych podobách, no že zelená fazuľka patrí medzi 5 najlepších potravín na zvýšenie inteligencie som nevedela.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

06.08.2018 07:25

zelenú fazuľku pestujeme, pravidelne konzumujeme a aj mrazíme, po prečítaní článku budeme ešte viac :-), s nadúvaním si nerobíme problémy, keďže sme celé dni vonku na záhrade

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

06.08.2018 09:27

Tento rok som vypestovala a zavarila .Najradšej ju pripravujem ako prívarok.

Vaše meno:

Marta Haburčáková

Marta Haburčáková

06.08.2018 10:40

Vedela som, že zelená fazuľka je zdravá, ale že až tak nie. Musím častejšie ju robiť ako prílohu

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

06.08.2018 13:42

Super článok, tiež pestujeme fazuľové struky, používam ich na polievku, prívarok a na zimu zamrazujem. Všetko je dobré, čo je doma poruke...a nemusím utekať do obchodu:))

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

06.08.2018 17:48

najčastejšie robievam ako prívarok, manžel ju má rád, ale ja ju nemusím

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

07.08.2018 21:55

Zelenú fazuľku ľúbime všetci.Pridávam ju do zeleninovej polievky,varím z nej omáčku,alebo jednoducho len ako dusenú prílohu k mäsu.Mám ju rada čerstvú,alebo mrazenú.

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

23.12.2018 06:19

problémy pri trávení- nemám žlčník,

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.