Mnohí z nás majú problémy s trávením, či už súvisiace so žalúdkom, pankreasom alebo so žlčníkom. Vieme, že by sme sa niektorým typom jedál a potravín mali vyhýbať, no niekedy je ťažké odolať. Potom sa nám to však vráti v podobe bolesti, silných kŕčov a možno ešte horšie.
Aby ste si niekedy mohli takýto priestupok dovoliť bez strachu, že vám to vaša tráviaca sústava spočíta, mali by ste začať zdravým jedlom, ktoré vaše telo dobre strávi. To samozrejme neznamená, že si potom na obed môžete dať dva taniere mastného a koreneného gulášu alebo minimálne tri vyprážané rezne. Vždy musíte vedieť, kde je vaša miera. Trošku si dať môžete, ale určite to nepreháňajte.
My vám dnes prinášame dva recepty na sladké kaše, ktorými je ideálne začať deň. Alebo si ich môžete pripraviť, ak vás prepadne chuť na sladké. Táto ovsená a prosná kaša sú dobre stráviteľné a telo si z nich zoberie tiež dostatok živín. Ich príprava je veľmi jednoduchá a celkom rýchla. Výhodou je ich variabilnosť, lebo ich môžete obmieňať podľa vašej chuti. Poďme si ich teda pripraviť!
Odporúčame tiež: Minútové cvičenie - novinka v zhadzovaní kilogramov
1. Teplá ovsená kaša s jablkami a škoricou
Budeme potrebovať:
- 300 ml plnotučného mlieka
- 4 lyžice smotany na varenie
- 1 jablko
- 8 lyžíc jemných ovsených vločiek
- 1 vanilkový cukor (1 balíček)
- 2 lyžičky škorice
- trochu mletého koriandru
Odporúčame prečítať: Raňajkový tip: Sýte vajíčkové muffiny so slaninou a syrom
Postup:
1. V hrnci ohrejeme mlieko so smotanou, ale dáme pozor, aby zmes nevrela. Jablko ošúpeme, vykrojíme jadrovník a postrúhame ho nahrubo.
2. Do teplého mlieka dáme jablko a postupne vmiešame ovsené vločky. Na koniec kašu ochutíme cukrom, škoricou a trochou mletého koriandru a môžeme podávať.
2. Kaša z prosa s vlašskými orechmi
Budeme potrebovať:
- 300 ml plnotučného mlieka
- 50 g prosa
- 2 lyžice vlašských orechov
- 1-2 lyžice medu
- soľ
Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Osviežujúce smoothie v miske
Postup:
1. V hrnci zohrejeme mlieko s medom a troškou soli. Preso prepláchneme, pridáme do mlieka a necháme v hrnci na vypnutom sporáku asi 30 minút. Občas premiešame.
2. Hotovú kašu necháme aspoň 15 minút vychladnúť. Orechy nasekáme nahrubo, posypeme nimi vychladnutú kašu a podávame.
Shutterstock.com / Fotografie sú ilustračné.