3 rýchle recepty na slané koláče QUICHE, ktoré vás zasýtia

Možno sa vám pod slovom quiche nič nevybavuje, ale ak by sme povedali slaný koláč, už určite viete, čo si dnes upečieme. Quiche je slané pečivo, najčastejšie v koláčovej alebo tortovej forme, naplnené rôznymi surovinami a zahustené vajíčkami. Jeden kúsok vám stačí na ranné zasýtenie, preto ho odporúčame pripraviť na raňajky. Prípadne, ak ráno nemáte toľko času, upečte si ho večer a ráno si už len odkrojíte.

 

Najčastejšie sa používa krehké cesto, ale môžete použiť napríklad aj lístkové. Koláč naplňte podľa vašich predstáv. Vyskúšajte syry, zeleninu, mäso alebo aj ryby. Experimentujte s bylinkami alebo korením. Tento koláč môžete pripraviť aj návšteve namiesto klasických chlebíčkov. Určite takúto zmenu ocenia a vám z neho možno ani nezostane. My vám prinášame 3 tipy, ako by ste mohli quiche pripraviť. Určite nejaký z nich vyskúšajte!

 

Odporúčame prečítať: Recept na domáce cesnakovo-syrové slimáky

 

 

 Quiche s medvedím cesnakom a camembertom

Recept na quiche s medvedím cesnakom a camembertom

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

 CESTO:

  • 200 g hladkej múky
  • 80 g masla
  • soľ
  • 50 ml studenej vody

 

 PLNKA:

  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 3 vajíčka
  • 100 g syru typu camembert
  • Hrsť listov medvedieho cesnaku
  • ½ ČL muškátové oriešku (nemusí byť)
  • ½ ČL sladkej papriky
  • soľ a korenie

 

 Postup:

 

1. Začneme prípravou jednoduchého krehkého cesta. Premiešame múku so soľou a zmäknutým maslom. Potom pridáme studenú vodu a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme odpočinúť v chladničke aspoň hodinu.


2. Zatiaľ čo cesto odpočíva, pripravíme plnku. V mise vyšľaháme vajíčka a pridáme smotanu. Syr pokrájame na menšie kúsky, lístky medvedieho cesnaku posekáme nadrobno a všetko vmiešame k vajíčkovej zmesi. Nakoniec ešte osolíme a okoreníme, pridáme aj muškátový oriešok a sladkú papriku.


3. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme asi na pol centimetra. Cesto prenesieme do formy a vytvoríme aj okraje. Vylejeme doň plnku a dáme do rúry vyhriatej na 180° C. Pečieme asi 30 minút, necháme vychladnúť a podávame napríklad so šalátom.

 

Odporúčame prečítať: Raňajkový tip: Sýte vajíčkové muffiny so slaninou a syrom

 

 

 Lososový quiche s kôprom

Recept na lososový quiche s kôprom

Zdroj: Shutterstock®

 Budeme potrebovať:

  • krehké cesto
  • 1 cibuľu
  • 2 vajíčka
  • 200 g mäkkého tvarohu
  • 25 g kozieho syra
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 125 g údeného lososa
  • 1 lyžička kôpru
  • olivový olej
  • čierne korenie

 

 Postup:

 

1. Môžete použiť kúpené krehké cesto alebo si ho pripravte podľa receptu vyššie. Cesto rozvaľkáme a vložíme do tortovej alebo koláčovej formy s priemerom 24 cm, ktorú sme predtým vystlali papierom na pečenie. Prikryjeme ho a dáme oddýchnuť do chladničky asi na 30 minút. Zatiaľ vyhrejeme rúru na 200°C.


2. Cesto vyberieme, popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme strukovinou. Pečieme asi 10-15 minút, potom vyberieme strukovinu aj s papierom na pečenie a dopekáme ešte 5 minút. Potom ho vyberieme z rúry a začneme pripravovať náplň.


3. Na panvicu nalejeme trochu oleja, pridáme nakrájanú cibuľu a opekáme ju, dokým nebude mäkká. Tvaroh vymiešame spolu s kozím syrom do hladkej hmoty. Vyšľaháme smotanu a k syrovej zmesi pridáme aj vajíčka, pokrájaný kôpor a korenie. Na cesto dáme najprv podusenú cibuľku, potom kúsky lososa a zalejeme to vyšľahanou syrovo-vajíčkovou zmesou.

 

4. Slaný koláč pečieme 40-45 minút pri teplote 170° C, dokým nezačne tuhnúť. Potom ho necháme trochu vychladnúť a môžeme ešte dozdobiť kúskami lososa a kôpru.

 

Odporúčame prečítať: Recept: Špenátová štrúdľa s nivou

 

 

 Slaný koláč s brokolicou  a modrým syrom

Recept na slaný koláč s brokolicou a modrým syrom

Zdroj: Shutterstock®

 Budeme potrebovať:

  • 1 lístkové cesto
  • 3 vajíčka
  • 200 ml mlieka
  • 1 brokolica
  • 200 g syra s modrou plesňou
  • soľ a korenie

 

 Postup:

 

1. Tento koláč je naozaj rýchlovka, najmä ak použijete kúpené lístkové cesto. Začnite prípravou brokolice. Rozoberte ju na malé ružičky a krátko sparte horúcou vodou.

 

2. Na tento quiche vám bude určite stačiť aj nízka koláčová forma, lebo nebude veľmi vysoký. Cesto rozprestrite na formu tak, aby malo aj okraje a popichajte ho vidličkou. Poukladajte naň kúsky brokolice a syra.


3. Vajíčka vyšľahajte, osoľte a okoreňte a touto zmesou zalejte koláč. Pečte ho asi 25-30 minút pri teplote 180° C. Nechajte chvíľu vychladnúť a potom sa už môžete doňho pustiť. Naozaj ideálne víkendové raňajky.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Mária Maxianová

Mária Maxianová

20.03.2017 07:27

mám rada slané koláče, hlavne v lete

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

20.03.2017 08:01

tento recept by mi určite veľmi chutil.... mám rada viac slané veci, ako sladké.... určite recept vyskúšam..

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

20.03.2017 08:33

vyzerajú úplne super šťavnato a určite chutia božsky... všetky tri sú skvelé kombinácie

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

20.03.2017 13:59

budeme musieť vyskúšať

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.