Ako správne spracovať a jesť granátové jablko?

Áno uznávame, ak sa práve nenachádza v akcii, granátové jablko nie je v našich končinách práve najlacnejšie. Do jeho kúpy sa však napriek tomu oplatí investovať. Je totiž jedinečným zdrojom antioxidantov a vitamínov. V tejto podobe je doslova zdravou bombou, ktorá vám dodá energiu takmer okamžite.

Pomôže uľaviť v chorobe, dokonca vie upokojiť podráždenú pleť a zlikvidovať baktérie a bacily. Granátové jablko je tiež silne protirakovinové, antivírusové a imunitu posilňujúce. 

Ako granátové jablko rýchlo očistiť a správne konzumovať? Aké zdravotné účinky a zdravotné benefity má granátové jablko? Ako kúpiť granátové jablko, ktoré je zrelé? Ako granátové jablko skladovať? Všetky dôležité informácie sa dozviete v našom článku!

Čo ste o granátovom jablku možno nevedeli?

Tento ovocný poklad pochádza z oblasti, ktorá zahŕňa moderný Irán až po severnú Indiu a už tisícročia je oslavovaný v mnohých starovekých kultúrach za svoje zdravotné prínosy a symbolický význam. Granátové jablko rastie na kríku alebo malom strome, Punica granatum, u nás granátovník púnsky, ktorý je cenný pre svoje sýto červené plody. Každé z týchto plodov obsahujú stovky šťavnatých semienok

Čo možno neviete, je, že granátové jablko má hlboké korene v mytológii a histórii. Napríklad, v gréckej mytológii je spájané s príbehom Persefony a je symbolom obnovy a plodnosti. V mnohých kultúrach je považované za symbol prosperity a úspechu.

Vďaka svojim výživovým hodnotám a pozitívnym účinkom na zdravie je v súčasnosti populárne po celom svete, nielen v kuchyni, ale aj v tradičnej medicíne.

Odporúčame prečítať: 3 polievky, ktoré vás zaručene postavia na nohy

Ako správne spracovať a jesť granátové jablko?

Zdroj: Shutterstock®

Obsah granátového jablka – nutričné hodnoty

Jesť granátové jablko sa oplatí v prvom rade preto, lebo je zdrojom mnohých cenných látok, ukrýva viaceré vitamíny a minerály. Šťavnaté semená granátového jablka nemajú vysoký podiel kalórií, stogramová porcia neobsahuje ani 100 kalórií. Sladké granátové jablko obsahuje látky, ako je napríklad:

  • vláknina,
  • bielkoviny,
  • sacharidy,
  • vitamín C,
  • viaceré vitamíny skupiny B,
  • vitamín K
  • draslík, železo, vápnik a iné minerály,
  • antioxidanty.

Prečo je granátové jablko užitočné pre zdravie?

Keďže je čerstvé granátové jablko plné cenných látok a živín, má rôzne liečivé účinky. Pozitívne účinky granátového jablka zahŕňajú v prvom rade podporu trávenia. Vysoký obsah vlákniny v granátovom jablku prispieva k lepšiemu tráveniu a môže pomôcť pri prevencii stavov, ako je zápcha a iné gastrointestinálne problémy.

Granátové jablko obsahuje vysoké množstvo antioxidantov. Tieto látky pomáhajú neutralizovať škodlivé voľné radikály v tele, čím znižujú oxidačný stres a prispievajú k ochrane buniek pred poškodením (prevencia civilizačných ochorení, prevencia rakoviny).

Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia granátového jablka alebo jeho extraktov môže pomôcť znižovať riziko vzniku niektorých typov rakoviny, vrátane rakoviny prostaty a prsníka. Jeho antioxidačné vlastnosti môžu pomáhať inhibovať rast rakovinových buniek.

Ďalšie zdravotné účinky granátového jablka

  • Podpora srdcového zdravia – antioxidanty v granátovom jablku môžu prispieť k lepšiemu zdraviu srdca tým, že zlepšujú cholesterolový profil (zvyšujú HDL, znižujú LDL) a znižujú krvný tlak. Pomáhajú tiež znižovať tvorbu plakov v artériách a môžu zlepšiť prietok krvi v srdci. Konzumovať granátové jablko sa preto rozhodne oplatí jedincom, ktorým vo vyššej miere hrozia kardiovaskulárne ochorenia.
  • Protizápalové účinky – zápal je kľúčovým faktorom mnohých chronických ochorení, vrátane artritídy, srdcových ochorení a rakoviny. Antioxidanty v granátovom jablku môžu pomáhať znižovať zápal v tele.
  • Podpora imunitného systému – vďaka vysokému obsahu vitamínu C a ďalších imunitu posilňujúcich živín granátové jablko môže pomôcť posilniť imunitný systém a zvýšiť odolnosť organizmu proti infekciám.
  • Podpora zdravia kože – antioxidanty v granátovom jablku môžu prispieť k zdravšej a mladšie vyzerajúcej pokožke tým, že zlepšujú regeneráciu buniek a pomáhajú v boji proti poškodeniu kože spôsobenému UV žiarením.
  • Zlepšenie pamäte a kognitívnych funkcií – niektoré štúdie naznačujú, že konzumácia granátového jablka môže zlepšiť pamäť a ochrániť neurologické funkcie, najmä u starších dospelých.

Odporúčame prečítať: Ako si poradiť so suchým vzduchom v izbe

Ako správne spracovať a jesť granátové jablko?

Zdroj: Shutterstock®

Ako v obchode spoznať zrelé granátové jablko?

Pri výbere zrelého granátového jablka v obchode existuje niekoľko kľúčových znakov, na ktoré by ste mali dbať, aby ste si boli istí, že odchádzate s kvalitným a chutným kusom ovocia.

  • Hľadajte granátové jablko s hlbokou, jednoliatou červenou až tmavočervenou farbou. Zelené alebo veľmi svetlé miesta môžu naznačovať, že ovocie nie je úplne zrelé.
  • Povrch by mal byť hladký a voľný od výrazných poškodení alebo škvŕn. Malé škrabance nie sú nutne znakom zlej kvality, ale veľké škvrny alebo mäkké miesta môžu naznačovať poškodenie alebo začínajúcu hnilobu.
  • Zrelé granátové jablko by malo byť na dotyk pevné a ťažké pre svoju veľkosť. Ovocie, ktoré je ťažké, zvyčajne obsahuje viac šťavy. Ovocie by malo mať tiež mierne ploché konce a guľatý, ale nie dokonale hladký tvar, čo naznačuje, že semená vo vnútri sú plné a šťavnaté.
  • Zrelé granátové jablko by malo byť pevné s minimálnou mäkkosťou. Ak je ovocie príliš mäkké, môže to znamenať, že začína kaziť. Povrch by mal byť pevný, ale mierne pružný pod jemným tlakom.

Ako granátové jablko skladovať?

Granátové jablká môžete ponechať pri izbovej teplote na suchom mieste mimo priameho slnečného žiarenia. V týchto podmienkach vydržia čerstvé asi týždeň alebo dva. Pre dlhšiu životnosť umiestnite celé granátové jablká do plastového vrecka s uzáverom a skladujte v chladničke. V chladničke môžu vydržať čerstvé až jeden mesiac.

Vybraté jadrá granátového jablka uložte do vzduchotesnej nádoby. V chladničke môžu vydržať čerstvé 5 až 7 dní. Na dlhodobejšie skladovanie môžete semená granátového jablka zmraziť. Rozložte ich na plech v jednej vrstve, aby ste zabránili zlepeniu a zamrazte. Po zamrznutí ich preložte do vzduchotesnej mrazničkovej nádoby alebo vrecka. V mrazničke vydržia až 6 mesiacov bez významnej straty chuti alebo textúry.

Ako ošúpať granátové jablko?

Čistenie granátového jablka sa mnohým môže zdať komplikované, zdĺhavé. No jeho skvelá chuť a úžasné vlastnosti granátového jablka za to určite stoja. Ako teda na to?

  1. Položte si vedľa dosku na krájanie veľkú misu s vodou. Pripravte si ostrý nôž a dosku na krájanie.
  2. Odrežte približne 1,5 cm z vrchnej časti granátového jablka, kde je korunka. Odhalíte tak vnútorné sekcie oddelené bielymi membránami.
  3. Pozorne si prezrite odhalené vnútro a všimnite si, ako sú semená rozdelené bielymi membránami na sekcie.
  4. Pozdĺž týchto bielych membrán jemne načrtnite rezy do vonkajšej kože jablka, ale nesiahajte hlboko dovnútra.
  5. Granátové jablko opatrne roztvorte rukami podľa predrezaných línií. Ak je to potrebné, môžete použiť nôž na jemné pomáhanie, ale snažte sa to robiť hlavne rukami, aby ste poškodili čo najmenej semien.
  6. Celé granátové jablko ponorte do veľkej misy s vodou. Voda pomáha zmierniť rozstrekovanie šťavy a semená ľahko klesnú na dno, zatiaľ čo biela membrána pláva na povrchu.
  7. Pod vodou jemne odstráňte semená z membrán a oddeľte ich. Biela membrána by mala plávať na povrchu, zatiaľ čo semená klesnú na dno.
  8. Odstráňte kúsky bielej membrány a potom jemne vylejte vodu, aby ste nechali len čisté semená.
  9. Semená vysypte na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočnú vodu.

Týmto spôsobom môžete získať semená granátového jablka bez veľkého neporiadku a straty šťavy. Semená sú pripravené na konzumáciu samostatne, alebo ich môžete pridať do rôznych jedál a dezertov.

Aj na týchto videách si môžete pozrieť, ako olúpať granátové jablko:

Článok aktualizovaný 27.3.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

23 komentárov

Lenka Lapuniková

Lenka Lapuniková

05.10.2016 09:07

Mňam. Milujem granátové jablko.

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

05.10.2016 09:13

ja som zatiaľ tomuto jablku na chuť neprišla

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

05.10.2016 11:21

ešte som ho nejedla

Vaše meno:

Mária Sedláková

Mária Sedláková

05.10.2016 13:53

občas si ho kúpim a väčšinou ním ozdobím nejaký dezertík :-)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

05.10.2016 18:47

jedla som ho, bolo to dosť dávno

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

05.10.2016 20:35

ja som mu dala šancu až na druhý krát keď som vedela ako sa lúpe a odvtedy ho kupujem často

Vaše meno:

Gabriela Vrabľová

Gabriela Vrabľová

06.10.2016 09:47

granatove jablka su super, len skoda, ze u nas normalne nerastu a zozenieme ich len obcas v obchode

Vaše meno:

Miroslav Hajzuš

Miroslav Hajzuš

06.10.2016 21:01

doma ho máme často a často aj so smiechom spomíname na naše prvé granátove jablko a hlavne jeho čistenie, ked sme nevedeli ako na to

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

23.10.2016 17:49

ešte som ho neskúsila

Vaše meno:

Pavla Bartlova

Pavla Bartlova

10.11.2016 17:50

Chut ma dobrou, to ano, ale nejako mi tam vadi ti seminka, ktere nejim :-D Jim ho tak 1x do roka.

Vaše meno:

viktor labakann

viktor labakann

08.01.2019 16:47

Milá Pavla, ty robíš zle, nejedz kôru, ale práve tie semienka.
Viem, že to čítať nebudeš, lebo sa už dva roky ako si to písala , ale nedalo mi nenapísať, aby si ostatné ženy dali pozor a nejedli kôru ako ty.

Lucia Magátová

Lucia Magátová

12.11.2016 19:43

Predtým som granatové jablká nejedávala. Myslela som, že to bude nejaká brr exotika a že mi nebude chutiť, ale odkedy som ho prvýkrát vyskúšala, tak by som ho jedla stále, ale keďže nie je najlacnejšie a občas sa mi stane, že kúpim jablčko, z vonku je krásne, ale vnútri je ako keby hnilé, také pavučinkové. Ale aspoň raz za čas si ho v akcii doprajem, aj keď je to čistenie hrôza, ale už som si naň zvykla, len to čistenie kuchyne po čistení je hrôza, lebo ja dokážem s tým jablkom dofrkať všetko dookola :D ale tá chuť stojí zato a aj tie vitamínky :)

Vaše meno:

Ivana Čekanová

Ivana Čekanová

11.12.2016 21:39

jedla som ho síce dosť dávno ale veľmi chutilo :)

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 13:09

Milujem granátové jablko.. aj tú jeho vôňu :)

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:57

dobre vedieť

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:57

dlho som nemal

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:58

zaujimavé

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

01.11.2017 09:21

Sú teraz v akcii, tak som si nakúpila a teraz na nich maškrtím :)

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

28.12.2017 13:48

opät po dlhej dobe idem zasa na to.. pomohli videá..

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

18.11.2018 19:47

najlepšie granátové jabĺčka som jedla v chorvátsku úplne dozreté.

Vaše meno:

Dušan Varga

Dušan Varga

08.01.2019 21:44

Granátové jablko veľmi nemusím, radšej si dám obyčajné.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

09.01.2019 10:22

Ešte som ho nejedla

Vaše meno:

Brenda Bolibruchová

Brenda Bolibruchová

03.06.2019 13:15

ja ho rozoberam celkom rychlo... len vyrezem patuholnik okolo stopky a potom pozdlz zltych blan urobim uzky hlboky rez a oddelim jednotlive komorky a gulicky vylupnem lyzickou ... jedine co treba je dobry noz ... ja k tomu pouzivam japonsky gyuto z dellingeru vyrobeny z damaskovej ocele

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

07.11.2021 20:51

Môj manžel granátové jablká zbožňuje a vôbec mu nevadí ani zložitejšia konzumácia, všetky bobuľky si dá do misky a potom si ich vychutnáva :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.